Overlay
najbolji trikovi

Deset načina za popraviti okus čak i najdosadnijem povrću: budete li ga ovako pripremali, nema šanse da će vas okus razočarati, isprobali smo ih sve!

Piše Tea Sumić Miletić
24. studenog 2020. - 15:58

Znamo da je povrće zdravo, puno vitamina i vlakana, presudno za blistav ten i urednu probavu i sve je to lijepo... Međutim, povrće zna biti malo dosadnjikavo. Ispravka: povrće zna biti malo dosadnjikavo onima koji ga ne znaju spremiti ili ga spremaju samo na dva-tri uvijek ista načina. Kakva pogreška. Idemo je ispraviti. Pronašli smo deset savjeta uz koje nema šanse da ćete se nakon što ga pojedete zaputiti u potragu za nečim ukusnijim.

1. Dodajte sir. Pomalo očit savjet, ali dobar. Salataa, pečenom i zapečenom povrću te povrtnim krem juhama obavezno dodajte malo sira: mozzarellu u salate, parmezan i cheddar pečenom povrću, a kremasti sir juhama.

2. Dodajte iscijeđeni sok od limuna. Čak i poslovično doadno povrće kuhano na pari djeluje živahnije kad ga se poškropi limunovim sokom, a lijepo će nadopuniti okus i drugim povrtnim jelima. Dodajte ga kuhanom špinatu, mahunama, brokuli, a ne zaboravite ga poprskati po pohanim gljivama ili cvjetači. Par kapi limuna "podići" će i kremaste juhe od povrća, što je savjet koji bi trebali zapamtiti svi koji se ustručavaju od dodavanja krem sira u to jelo.

3. Pirjajte. Za razliku od kuhanja, pirjanje pojačava arome povrća. Za još bolji uspjeh, prijajte ga na maslinovom ulju, češnjaku i začinskom bilju po vašem izboru (bosiljak, origano, majčina dušica, itd.).

4. Začinite ga. Dodajte povrću začinsko bilje, ljute papričice, mladi luk, vlasac, češnjak, limunovu koricu, muškat... Isprobajte različite kombinacije dok ne nađete omiljenu.

5. Umočite ga. Sirovo, pijano ili pečeno povrće umočite u umak poput humusa. Dio povrća možete smiksati i ubaciti u umak.

6. Pomiješajte ga s voćem. Određene vrste voća mogu sjajno nadopuniti okus povrća. Najjednostavniji nači za to je salata , a popularne kombinacije su glavati kupus, jabuka i orasi te špinat, sok od naranče i višnje ii jagode.

7. Napravite raskošnu povrtnu juhu. Skuhajte dobru domaću juhu od povrća koju ćete započeti pirjanjem komadića povrća na mješavini maslaca i maslinovog ulja sa začinima pa potom polako kuhati uz postupno podlijevanje. Jednostavniji način, zgodan ako ste u žurbi, je dodati fino narezano povrće već skuhanoj juhi ili juhi iz vrećice.

8. Napravite varivo. Mnoge su vrste povrća daleko ukusnije kad se sprave na ovaj način nego kad se skuhaju. Najprije ga prepržite, pri čemu mu možete dodati pancetu, kobasice ili drugu vrstu suhog mesa, pospite ga brašno pa podlijte. Kad je skoro skuhano, dio izmiksajte pa vratite, kako bi varivo bilo gušće i ukusnije.

9. Ispecite ga.  Pečenje na žaru, u pećnici ili na grillu znatno pospješuje okus povrća. Prethodno ga premažite uljem i pospite  začinskim biljem. Pečete li ga u pećnici, red kraj pečenja možete ga zaliti vrhnjem i posuti sirom. Ovako možete peći šparoge, tikvice, cvjetaču, brokulu, mrkve, ploške kupusa i kelja, gljive, rajčice, patlidžane, krumpir, tikvu, batate, pastrnjak, korabu...

10. Napunite ga. Koristite bilo koji nadjev koji vamje po volji, od mesa preko gljiva i jaja, a mi vam predlažemo jedan sasvim jednostavan: na maslinovom ulju pirjajte luk, papriku i češnjak. Dodajte im malo nasjeckane šunke, krušnih mrvica i ribanog parmezana. Ovom smjesom možete puniti gljive, korabicu, glavice luka, paprike, a možete ga utisnuti mežu listove artičoke i kelja.

22. travanj 2024 15:42