stdClass Object ( [id] => 1319087 [title] => Unuk Tomislava Ivića: ‘Zva ga je gazda, a on bisan ka‘ pas telefon razbija o zid! A znate li šta mi je reka pred smrt?‘ [alias] => unuk-tomislava-ivica-zva-ga-je-gazda-a-on-bisan-ka-pas-telefon-razbija-o-zid-a-znate-li-sta-mi-je-reka-pred-smrt [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ima neke posebne magije u tome što je baš Roko Kurtović (41) trener nogometaša Splita. Unuk velikog i najvećeg, Tomislava Ivića. Poznato je da je šjor Ivan počeo karijeru kao splitovac, najprije igrač, a potom i trener. Kasnije se prebacio u Hajduka i što li je sve postigao u bijelom dresu i po bijelom svijetu. Teško je povjerovat da nam Ivića nema već više od 12 godina?! Kao da je sve to jučer bilo...

Dolazak unuka mu za kormilo Splita, tamo gdje je sam počinjao, budi nam istinski amarcord. Trenutak da ožive sjećanja i da nam Roko priča svoj „život s didom”. Moj dida i ja, prijatelja dva...

Split je tuka‘ nekidan Vodice sa 5:0 u toj svojoj četvrtoj ligi gdje se trenutačno koprca kroz povijesne uspone i padove, a nakon prve, gromoglasne pobjede splitskih „crvenih” u novoj sezoni, nazvali smo Roka. Mali Ivić pobjeđuje sa Splitom!

- Da vam dam intervju? Ma, prerano je, sad moramo na Klis Uskoku... Želim ovdje napravit dobar posao, ima mlade, talentirane djece, plan je stabilizirat klub. S mladima kvalitetno rade Vlado Babić, Vedran Milović Špica, Nenad Nikolić, Goran Njegić, Domagoj Boban. Želimo da djeca sazrijevaju u našoj kući i da ih polako uvodimo u seniore. A ne mogu ja sad obećat ne znam što. Prvu smo dobili i odmah ste nazvali, a ja bih najradije odgodio naš razgovor – pokuša‘ je Roko uteć.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Objasnili smo mu da odgoda ne dolazi u obzir, sad je fakat. Uostalom, najavili smo se čim je preuzeo Split, da ispričamo storiju unuka i dida.

Roko je inače bio trener pionira u Akademiji Hajduka punih pet godina, a onda je iz zavjetrine poželio uskočit u duboko more.

- Vuklo me da se procijenim samostalno, sa seniorima.

Početkom godine pozvala ga je posrnula Urania s dna ljestvice četvrte lige i u Baškoj Vodi na proljeće zamalo mu je uspjelo nemoguće, da se spasi.

- Promašili smo, mislim na Uraniju, penal u 89. minuti protiv Zmaja, da smo dobili 2:1 ostali bi u ligi – podsjeća nas.

A ispao bi?

- Ispao bi Split. U peti rang. Ovako, Urania se nije spasila, a potom je mene Split zaželio. Ka‘ da je dida čara‘ odozgo, s neba. Spasio je svoga Splita, a mene nije, da bi onda baš mene Split pozvao. I evo me ovde, di je dida počinjao. Sportskom direktoru Ivanu Radeljiću svidjelo se kako sam radio u Uraniji, predložio mi da dođem. Bio je to poziv sudbine, odmah mi je didov put proša‘ kroz glavu. Evo me tu, u ishodištu didove karijere.

Radeljić više nije u klubu?

- Nije, njega je zvao Slaven Belupo i sad je u Koprivnici pomoćni trener Ricardu Monizu.

A tko je vama sad sportski direktor?

- Nitko! Ostao sam sam!

I Slaven Žužul je valjda tu?

- Naravno. Mislio sam na stručni dio. Trudi se Žužul da guramo dalje. Dobar mu je sin Ante, krilo, sad je dva gola zabio – ne plaši se Roko izazova.

---

image

Kurtović na klupi Uranije

Ivo Ravlić/Cropix
---

Što bi dida na sve to rekao?

- Bio bi ponosan na mene jer sam prihvatio izazov i bio bi sigurno na svakom mome treningu. Idem specifičnim putem, poput njega, tamo gdje je najteže. Gledam didov put, prvi klub Split, to me privlači, vuče me...

Paralela se sama nudi.

- Naslušao sam se ja priča o škveru, Varošu, ideš biciklom na posal, pa na trening u Splita. Znam koliko su mu počeci bili teški, iz didove životne priče crpim inspiraciju. Zašto bih ja uživao privilegiju, protekciju? Mogao me odvest bilo gdje, ali zašto ja ne bih sam pokušao?!

Dida Ivić imao bi danas 90 godina, dijeli vas pola stoljeća, koja je prva uspomena?

- Prva asocijacija me vodi u Pariz, bio je trener Paris. St. Germaina, došli smo mu u vižite, razgledat grad, moj tata Nenad, mama Deniza i sestra moja Jelena, banuli smo mu na teren. Zaustavio je  trening i donio mi novčić, kovanicu koju je valjda taj čas našao... Dao mi je u ruku i rekao: Ovo ti je za dobru sriću! Ostalo mi je urezano u sjećanje.

I je li donijela sreću?

- Donit će je!

Otvorio je riznicu uspomena, Roko vrti vremeplov:

- Druga slika me vodi u Marseille, malo kasnije, bio je doma rat, otišli smo gore stat, sestra i ja, moji rođaci Domagoj i Duje. Baka Ređe, Ređina i dida inzistirali su da krenemo u francusku školu. Tu sam prošao treći razred, samo sam sjedio u razredu i slušao i pomalo učio prve riječi francuskog. Molio sam dida da me vodi koji put na trening, ali kamp je bio daleko, pa nije bilo lako izvest. Par puta je uspio i pamtim da je Papin iša‘ ća s treninga, e, onaj golgeter Jean Pierre što je bio Zlatna lopta 1991. i dida ga zamoli da me pričuva. Stao je na branku i ja sam mu pucao penale! Ka‘ sad se sjećam, a šta sam ima‘, desetak godina... Sjećam se i obroka s Alenom Bokšićem u pizzeriji, taman je Boka došao u Marseille, bili bismo katkad zajedno, sve mi je to bila dječačka fascinacija.

Lijepe uspomene.

---

image

Roko sa svojim djedom, legendarnim Tomislavom Ivićem. Fotografija datira iz 3. kolovoza 1984. godine, kada je Roko imao nepune dvije godine

Feđa Klarić
---

- A pazite ovo, jednom je dida razbio telefon u sto komada, onaj stari s brojčanikom. Nije onda bilo mobitela. Zvao ga je doma gazda Bernard Tapie i govorio mu valjda tko mora igrat, Tapie je htio plasirat neke igrače koji didi više nisu vridili, a dida, znate ga, nije htio ni čut. Bija je bisan ka‘ pas, poklopio je slušalicu i onda je telefon razbio o zid u sto komada! A kako će ih Tapie prodat, ako ne igraju?! – smije se Roko i dodaje:

- Didu znate i sami koja je to energija bila i eksplozija. Otac moj Nenad čista je suprotnost, staložen i miran. Kao i majka Deniza. Pa sam i ja tu negdje, između dida i roditelja. Pamtim kasnije, u Splitu, kad je dida već bio u penziji da bi ga nazvao Mourinho i pitao za savjet, kako će čuvat Ronaldinha, ha, ha, ha. Onda bi oni dugo pričali. Mourinho je, mislim, tada Inter vodio. S Mourinhom se baš povezao u doba Porta, Special One je tek počinjao i didu je gleda‘ ka u boga – bogate su uspomene.

Da se vratimo vama, prošli ste selekciju u Hajduka?

- Jesam, 1989., imao sam sedam godina, 200 djece na Dalmatinca, Ivica Matković nam je nabio balun i tko se bolje snađe. I ja sam se snašao. Dragomir Slišković me vodio kroz cijele pionire, kasnije Pero Bakotić i Siniša Jalić, a u juniorima Ivan Pudar i Zoran Vulić, spomenite ih, bit će im drago. Bio sam najčešće lijevi bek. Međutim, nisam bio spreman za iskorak, bit u prvoj momčadi Hajduka, to ne, treba biti iskren.

Dida nije upira‘?

- Ma kakvi!

Igrali ste po drugoj ligi?

- Mosor, Uskok, GOŠK iz Dubrovnika. Preko dide mogao sam otić gdje god sam htio, ali tu protekciju nisam želio, to mi je bilo ispod časti.

Zar niste bili na pripremama reprezentacije Emirata kad su bili u Sloveniji, na Rogli?

- Jesam, htio me testirat, zaključak je bio da dobro vidim igru, čitam je, ali da nemam pravu „fiziku”. Ma, stavio bi me dida igrat u Standard iz Liegea sa 18 godina, ali nisam htio otić. Nisam bio dovoljno dobar po svome guštu, nego samokritičan. Išao sam svojim putem, tvrdoglavo, igrat drugu ligu mi je pomoglo kasnije da brzo steknem UEFA A licenciju. Kad sam ozlijedio koljeno, znao sam da od karijere igrača nema ništa i okrenuo sam priču. Bolje se osjećam u trenerskim vodama.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Pet godina u Hajduka?

- Vodio sam stalno pionire, primjerice godište 2007., to su sad izlazni kadeti, tu je Luka Vušković, pa mogu spomenit još par imena, Durdov, Ora, Brnada, Radman, Milišić, bit će i njima drago pročitat da sam ih izdvojio.

Niste ostali u Poljudu?

- Rekao sam, vukla me procjena samog sebe u seniorima. Lako je u Hajduka, dobiješ najtalentiraniju djecu, a ajde se sad pokaži!

Da, u četvrtoj ligi. S didom Ivićem ste sigurno puno pričali o balunu kao budući trener, a ne više dječak?

- O, znali bi puno pričat, satima, uvijek je bio naoružan s VHS video-kazetama, pun dnevni boravak. Da je barem dočekao ovo lap-top vrijeme, uživao bi... Ubra‘ bi neki detalj na utakmici, pa bi to volio sa mnom komentirat i stoput snimku izvrtit. Volio bi sagledat tuđe mišljenje, živio je balun od nula do 24, to se kasnije odrazilo i njegovo zdravlje, naprosto se potrošio, okopnio, a da nisi mogao reći umro je od toga i toga...

Vi ste mu jedini od trojice unuka u balunu?

- Meni je balun prva ljubav oduvijek i gorim u tome, a Domagoj i Duje, sinovi tetke Majde, nikad ozbiljno nisu zagrizli u balun, Duji je sva ljubav u brodovima.

Kakav je vaš pogled na nogomet, dida Ivić je bio velikan, tragao je za inovacijama, mijenjao je stil: malo bunker i kontra i čovjek na čovjeka, malo zonski presing na balun i ofsajd-zamke i ne daj im da izađu. Pa duga lopta iza leđa obrane. Cilj je prostor ili cilj je lopta, kako kad. Bilo je, pamtimo, moraš se u obranu vraćat, Jure Jerkoviću! A onda je okrenuo priču prema najboljem igraču u momčadi, nemoj trčat, samo dodaj, tvoj je balun blagodat. Razvijao se godinama. 

- Ja volim ići korak po korak. Ideja je naći igru da se pobjeđuje. S igračima koje imam. Ne mogu ja sad plasirat ne znam kakve ideje. Moram se prilagodit. Četvrta liga je izjednačena, lani su Zagora i Zadar bili na vrhu i nisu prošli dalje. Puno je domaćih, poznatih naših dalmatinskih klubova. Nego, znate li vi što mi je dida rekao taman pred smrt?

A kako bismo to znali...

- Rekao mi je, znaš, Roko, tek sad sam svjestan, kad sam počinjao, ništa nisam znao!

Vjerojatno nikad Žungula ne bi izvadio u revanšu u Eindhovenu 1976., ali isto tako, ruku na srce, nitko osim Ivića ne bi bio prvak te 1979. godine!

- Znači, iskustvo je bitno i uvijek učiš, napreduješ. Toga se i ja držim. Kad mu odem na grob i na spomeniku vidim popis gdje je sve to bio i radio, to je čudesan ciklus uspjeha.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Vidimo Ivićev prepoznatljiv prsten, crveni rubin na vašoj je ruci?

- Je, to mi je baka Ređe dala kao zavjet, da ga čuvam i da me čuva.

Nismo spomenuli familiju, a bio bi red.

- Supruga Ivana, kći Nina od osam i sin Toma od tri godine, životni su mi oslonac.

Mali Toma nije Tomislav?

- Nije, bilo bi predugo, Tomislav Kurtović. A i ovako Toma, na pradida je svoga.

Gdje se vi vidite u karijeri?

- Svi mi imamo snove, vrijeme će pokazati!

Hvala, Roko, na amarcordu i sretno „crvenima” na Klisu, neće se uskoci naljutit!

- Prerano je bilo za razgovor, ali neka vam bude! – nasmijao se trener Splita Kurtović, unuk neponovljivog Tomislava Ivića.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život s legendom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => život s legendom 2 0 9931 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-31 06:43:49 [created_by] => 3212 [created_by_alias] => Slaven Alfirević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-31 07:38:01 [modified_by] => 3212 [publish_up] => 2023-08-31 07:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Unuk Tomislava Ivića: 'Zva ga je gazda, a on bisan ka' pas telefon razbija o zid! A znate li šta mi je reka pred smrt?' [metakey] => roko kurtović, Tomislav Ivić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25528424.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/24982407.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25528431.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25528429.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25528427.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25528422.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Fe\u0111a Klari\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Kurtovi\u0107 na klupi Uranije<\/p>","","","","

Roko sa svojim djedom, legendarnim Tomislavom Ivi\u0107em. Fotografija datira iz 3. kolovoza 1984. godine, kada je Roko imao nepune dvije godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25528424_1920.jpg":"1920x1080","k_25528424_1280.jpg":"1280x1280","k_25528424_1024.jpg":"1024x1024","k_25528424_640.jpg":"640x640","k_25528424_480.jpg":"480x480","k_25528424_340.jpg":"340x340","k_25528424_220.jpg":"220x220","o_25528424_1280.jpg":"1280x853","o_25528424_1024.jpg":"1024x682","o_25528424_640.jpg":"640x426","o_25528424_480.jpg":"480x320","o_25528424_340.jpg":"340x226","o_25528424_220.jpg":"220x146","h_25528424_1280.jpg":"1280x854","h_25528424_1024.jpg":"1024x683","h_25528424_640.jpg":"640x427","h_25528424_480.jpg":"480x320","h_25528424_340.jpg":"340x227","h_25528424_220.jpg":"220x147","pp_25528424_1280.jpg":"1280x1628","pp_25528424_1024.jpg":"1024x1303","pp_25528424_640.jpg":"640x814","pp_25528424_480.jpg":"480x611","pp_25528424_340.jpg":"340x432","pp_25528424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24982407_1920.jpg":"1920x1080","k_24982407_1280.jpg":"1280x1280","k_24982407_1024.jpg":"1024x1024","k_24982407_640.jpg":"640x640","k_24982407_480.jpg":"480x480","k_24982407_340.jpg":"340x340","k_24982407_220.jpg":"220x220","o_24982407_1280.jpg":"1280x853","o_24982407_1024.jpg":"1024x682","o_24982407_640.jpg":"640x426","o_24982407_480.jpg":"480x320","o_24982407_340.jpg":"340x226","o_24982407_220.jpg":"220x146","h_24982407_1280.jpg":"1280x854","h_24982407_1024.jpg":"1024x683","h_24982407_640.jpg":"640x427","h_24982407_480.jpg":"480x320","h_24982407_340.jpg":"340x227","h_24982407_220.jpg":"220x147","pp_24982407_1280.jpg":"1280x1628","pp_24982407_1024.jpg":"1024x1303","pp_24982407_640.jpg":"640x814","pp_24982407_480.jpg":"480x611","pp_24982407_340.jpg":"340x432","pp_24982407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25528431_1920.jpg":"1920x1080","k_25528431_1280.jpg":"1280x1280","k_25528431_1024.jpg":"1024x1024","k_25528431_640.jpg":"640x640","k_25528431_480.jpg":"480x480","k_25528431_340.jpg":"340x340","k_25528431_220.jpg":"220x220","o_25528431_1280.jpg":"1280x852","o_25528431_1024.jpg":"1024x682","o_25528431_640.jpg":"640x426","o_25528431_480.jpg":"480x319","o_25528431_340.jpg":"340x226","o_25528431_220.jpg":"220x146","h_25528431_1280.jpg":"1280x854","h_25528431_1024.jpg":"1024x683","h_25528431_640.jpg":"640x427","h_25528431_480.jpg":"480x320","h_25528431_340.jpg":"340x227","h_25528431_220.jpg":"220x147","pp_25528431_1280.jpg":"1280x1628","pp_25528431_1024.jpg":"1024x1303","pp_25528431_640.jpg":"640x814","pp_25528431_480.jpg":"480x611","pp_25528431_340.jpg":"340x432","pp_25528431_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_25528429_1920.jpg":"1920x1080","k_25528429_1280.jpg":"1280x1280","k_25528429_1024.jpg":"1024x1024","k_25528429_640.jpg":"640x640","k_25528429_480.jpg":"480x480","k_25528429_340.jpg":"340x340","k_25528429_220.jpg":"220x220","o_25528429_1280.jpg":"1280x837","o_25528429_1024.jpg":"1024x669","o_25528429_640.jpg":"640x418","o_25528429_480.jpg":"480x314","o_25528429_340.jpg":"340x222","o_25528429_220.jpg":"220x143","h_25528429_1280.jpg":"1280x854","h_25528429_1024.jpg":"1024x683","h_25528429_640.jpg":"640x427","h_25528429_480.jpg":"480x320","h_25528429_340.jpg":"340x227","h_25528429_220.jpg":"220x147","pp_25528429_1280.jpg":"1280x1628","pp_25528429_1024.jpg":"1024x1303","pp_25528429_640.jpg":"640x814","pp_25528429_480.jpg":"480x611","pp_25528429_340.jpg":"340x432","pp_25528429_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25528427_1920.jpg":"1920x1080","k_25528427_1280.jpg":"1280x1280","k_25528427_1024.jpg":"1024x1024","k_25528427_640.jpg":"640x640","k_25528427_480.jpg":"480x480","k_25528427_340.jpg":"340x340","k_25528427_220.jpg":"220x220","o_25528427_1280.jpg":"1280x1920","o_25528427_1024.jpg":"1024x1536","o_25528427_640.jpg":"640x960","o_25528427_480.jpg":"480x720","o_25528427_340.jpg":"340x510","o_25528427_220.jpg":"220x330","h_25528427_1280.jpg":"1280x854","h_25528427_1024.jpg":"1024x683","h_25528427_640.jpg":"640x427","h_25528427_480.jpg":"480x320","h_25528427_340.jpg":"340x227","h_25528427_220.jpg":"220x147","pp_25528427_1280.jpg":"1280x1628","pp_25528427_1024.jpg":"1024x1303","pp_25528427_640.jpg":"640x814","pp_25528427_480.jpg":"480x611","pp_25528427_340.jpg":"340x432","pp_25528427_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2820","hd_25528422_1920.jpg":"1920x1080","k_25528422_1280.jpg":"1280x1280","k_25528422_1024.jpg":"1024x1024","k_25528422_640.jpg":"640x640","k_25528422_480.jpg":"480x480","k_25528422_340.jpg":"340x340","k_25528422_220.jpg":"220x220","o_25528422_1280.jpg":"1280x1880","o_25528422_1024.jpg":"1024x1504","o_25528422_640.jpg":"640x940","o_25528422_480.jpg":"480x705","o_25528422_340.jpg":"340x499","o_25528422_220.jpg":"220x323","h_25528422_1280.jpg":"1280x854","h_25528422_1024.jpg":"1024x683","h_25528422_640.jpg":"640x427","h_25528422_480.jpg":"480x320","h_25528422_340.jpg":"340x227","h_25528422_220.jpg":"220x147","pp_25528422_1280.jpg":"1280x1628","pp_25528422_1024.jpg":"1024x1303","pp_25528422_640.jpg":"640x814","pp_25528422_480.jpg":"480x611","pp_25528422_340.jpg":"340x432","pp_25528422_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7917552 Threads: 3 Questions: 1585176808 Slow queries: 4839997 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112155208 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/unuk-tomislava-ivica-zva-ga-je-gazda-a-on-bisan-ka-pas-telefon-razbija-o-zid-a-znate-li-sta-mi-je-reka-pred-smrt-1319087 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/unuk-tomislava-ivica-zva-ga-je-gazda-a-on-bisan-ka-pas-telefon-razbija-o-zid-a-znate-li-sta-mi-je-reka-pred-smrt-1319087?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701280 [name] => roko kurtović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-28 15:28:54 [main_article_id] => 0 [alias] => roko-kurtovic [link] => /tag/roko-kurtovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 377189 [name] => Tomislav Ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-ivic [link] => /tag/tomislav-ivic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život s legendom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Unuk Tomislava Ivića: ‘Zva ga je gazda, a on bisan ka‘ pas telefon razbija o zid! A znate li šta mi je reka pred smrt?‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3212 [name] => Slaven Alfirević [username] => slaven-alfirevi [email] => slaven-alfirevi@sd.hr [password] => $2y$10$e1I0YQ.B15cDqKCnlV/5p.OvQYgFFPuciQgJfsesfB24CdI2MI/qq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/slaven-alfirevic-3212 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1730 [gender] => m [description] => [image] => 1730.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1730.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25528424.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25528424.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/24982407.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Kurtović na klupi Uranije

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25528431.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25528429.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25528427.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25528422.jpg [title] => Feđa Klarić

Roko sa svojim djedom, legendarnim Tomislavom Ivićem. Fotografija datira iz 3. kolovoza 1984. godine, kada je Roko imao nepune dvije godine

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ima neke posebne magije u tome što je baš Roko Kurtović (41) trener nogometaša Splita. Unuk velikog i najvećeg, Tomislava Ivića. Poznato je da je šjor Ivan počeo karijeru kao splitovac, najprije igrač, a potom i trener. Kasnije se prebacio u Hajduka i što li je sve postigao u bijelom dresu i po bijelom svijetu. Teško je povjerovat da nam Ivića nema već više od 12 godina?! Kao da je sve to jučer bilo...

Dolazak unuka mu za kormilo Splita, tamo gdje je sam počinjao, budi nam istinski amarcord. Trenutak da ožive sjećanja i da nam Roko priča svoj „život s didom”. Moj dida i ja, prijatelja dva...

Split je tuka‘ nekidan Vodice sa 5:0 u toj svojoj četvrtoj ligi gdje se trenutačno koprca kroz povijesne uspone i padove, a nakon prve, gromoglasne pobjede splitskih „crvenih” u novoj sezoni, nazvali smo Roka. Mali Ivić pobjeđuje sa Splitom!

- Da vam dam intervju? Ma, prerano je, sad moramo na Klis Uskoku... Želim ovdje napravit dobar posao, ima mlade, talentirane djece, plan je stabilizirat klub. S mladima kvalitetno rade Vlado Babić, Vedran Milović Špica, Nenad Nikolić, Goran Njegić, Domagoj Boban. Želimo da djeca sazrijevaju u našoj kući i da ih polako uvodimo u seniore. A ne mogu ja sad obećat ne znam što. Prvu smo dobili i odmah ste nazvali, a ja bih najradije odgodio naš razgovor – pokuša‘ je Roko uteć.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Objasnili smo mu da odgoda ne dolazi u obzir, sad je fakat. Uostalom, najavili smo se čim je preuzeo Split, da ispričamo storiju unuka i dida.

Roko je inače bio trener pionira u Akademiji Hajduka punih pet godina, a onda je iz zavjetrine poželio uskočit u duboko more.

- Vuklo me da se procijenim samostalno, sa seniorima.

Početkom godine pozvala ga je posrnula Urania s dna ljestvice četvrte lige i u Baškoj Vodi na proljeće zamalo mu je uspjelo nemoguće, da se spasi.

- Promašili smo, mislim na Uraniju, penal u 89. minuti protiv Zmaja, da smo dobili 2:1 ostali bi u ligi – podsjeća nas.

A ispao bi?

- Ispao bi Split. U peti rang. Ovako, Urania se nije spasila, a potom je mene Split zaželio. Ka‘ da je dida čara‘ odozgo, s neba. Spasio je svoga Splita, a mene nije, da bi onda baš mene Split pozvao. I evo me ovde, di je dida počinjao. Sportskom direktoru Ivanu Radeljiću svidjelo se kako sam radio u Uraniji, predložio mi da dođem. Bio je to poziv sudbine, odmah mi je didov put proša‘ kroz glavu. Evo me tu, u ishodištu didove karijere.

Radeljić više nije u klubu?

- Nije, njega je zvao Slaven Belupo i sad je u Koprivnici pomoćni trener Ricardu Monizu.

A tko je vama sad sportski direktor?

- Nitko! Ostao sam sam!

I Slaven Žužul je valjda tu?

- Naravno. Mislio sam na stručni dio. Trudi se Žužul da guramo dalje. Dobar mu je sin Ante, krilo, sad je dva gola zabio – ne plaši se Roko izazova.

---

image

Kurtović na klupi Uranije

Ivo Ravlić/Cropix
---

Što bi dida na sve to rekao?

- Bio bi ponosan na mene jer sam prihvatio izazov i bio bi sigurno na svakom mome treningu. Idem specifičnim putem, poput njega, tamo gdje je najteže. Gledam didov put, prvi klub Split, to me privlači, vuče me...

Paralela se sama nudi.

- Naslušao sam se ja priča o škveru, Varošu, ideš biciklom na posal, pa na trening u Splita. Znam koliko su mu počeci bili teški, iz didove životne priče crpim inspiraciju. Zašto bih ja uživao privilegiju, protekciju? Mogao me odvest bilo gdje, ali zašto ja ne bih sam pokušao?!

Dida Ivić imao bi danas 90 godina, dijeli vas pola stoljeća, koja je prva uspomena?

- Prva asocijacija me vodi u Pariz, bio je trener Paris. St. Germaina, došli smo mu u vižite, razgledat grad, moj tata Nenad, mama Deniza i sestra moja Jelena, banuli smo mu na teren. Zaustavio je  trening i donio mi novčić, kovanicu koju je valjda taj čas našao... Dao mi je u ruku i rekao: Ovo ti je za dobru sriću! Ostalo mi je urezano u sjećanje.

I je li donijela sreću?

- Donit će je!

Otvorio je riznicu uspomena, Roko vrti vremeplov:

- Druga slika me vodi u Marseille, malo kasnije, bio je doma rat, otišli smo gore stat, sestra i ja, moji rođaci Domagoj i Duje. Baka Ređe, Ređina i dida inzistirali su da krenemo u francusku školu. Tu sam prošao treći razred, samo sam sjedio u razredu i slušao i pomalo učio prve riječi francuskog. Molio sam dida da me vodi koji put na trening, ali kamp je bio daleko, pa nije bilo lako izvest. Par puta je uspio i pamtim da je Papin iša‘ ća s treninga, e, onaj golgeter Jean Pierre što je bio Zlatna lopta 1991. i dida ga zamoli da me pričuva. Stao je na branku i ja sam mu pucao penale! Ka‘ sad se sjećam, a šta sam ima‘, desetak godina... Sjećam se i obroka s Alenom Bokšićem u pizzeriji, taman je Boka došao u Marseille, bili bismo katkad zajedno, sve mi je to bila dječačka fascinacija.

Lijepe uspomene.

---

image

Roko sa svojim djedom, legendarnim Tomislavom Ivićem. Fotografija datira iz 3. kolovoza 1984. godine, kada je Roko imao nepune dvije godine

Feđa Klarić
---

- A pazite ovo, jednom je dida razbio telefon u sto komada, onaj stari s brojčanikom. Nije onda bilo mobitela. Zvao ga je doma gazda Bernard Tapie i govorio mu valjda tko mora igrat, Tapie je htio plasirat neke igrače koji didi više nisu vridili, a dida, znate ga, nije htio ni čut. Bija je bisan ka‘ pas, poklopio je slušalicu i onda je telefon razbio o zid u sto komada! A kako će ih Tapie prodat, ako ne igraju?! – smije se Roko i dodaje:

- Didu znate i sami koja je to energija bila i eksplozija. Otac moj Nenad čista je suprotnost, staložen i miran. Kao i majka Deniza. Pa sam i ja tu negdje, između dida i roditelja. Pamtim kasnije, u Splitu, kad je dida već bio u penziji da bi ga nazvao Mourinho i pitao za savjet, kako će čuvat Ronaldinha, ha, ha, ha. Onda bi oni dugo pričali. Mourinho je, mislim, tada Inter vodio. S Mourinhom se baš povezao u doba Porta, Special One je tek počinjao i didu je gleda‘ ka u boga – bogate su uspomene.

Da se vratimo vama, prošli ste selekciju u Hajduka?

- Jesam, 1989., imao sam sedam godina, 200 djece na Dalmatinca, Ivica Matković nam je nabio balun i tko se bolje snađe. I ja sam se snašao. Dragomir Slišković me vodio kroz cijele pionire, kasnije Pero Bakotić i Siniša Jalić, a u juniorima Ivan Pudar i Zoran Vulić, spomenite ih, bit će im drago. Bio sam najčešće lijevi bek. Međutim, nisam bio spreman za iskorak, bit u prvoj momčadi Hajduka, to ne, treba biti iskren.

Dida nije upira‘?

- Ma kakvi!

Igrali ste po drugoj ligi?

- Mosor, Uskok, GOŠK iz Dubrovnika. Preko dide mogao sam otić gdje god sam htio, ali tu protekciju nisam želio, to mi je bilo ispod časti.

Zar niste bili na pripremama reprezentacije Emirata kad su bili u Sloveniji, na Rogli?

- Jesam, htio me testirat, zaključak je bio da dobro vidim igru, čitam je, ali da nemam pravu „fiziku”. Ma, stavio bi me dida igrat u Standard iz Liegea sa 18 godina, ali nisam htio otić. Nisam bio dovoljno dobar po svome guštu, nego samokritičan. Išao sam svojim putem, tvrdoglavo, igrat drugu ligu mi je pomoglo kasnije da brzo steknem UEFA A licenciju. Kad sam ozlijedio koljeno, znao sam da od karijere igrača nema ništa i okrenuo sam priču. Bolje se osjećam u trenerskim vodama.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Pet godina u Hajduka?

- Vodio sam stalno pionire, primjerice godište 2007., to su sad izlazni kadeti, tu je Luka Vušković, pa mogu spomenit još par imena, Durdov, Ora, Brnada, Radman, Milišić, bit će i njima drago pročitat da sam ih izdvojio.

Niste ostali u Poljudu?

- Rekao sam, vukla me procjena samog sebe u seniorima. Lako je u Hajduka, dobiješ najtalentiraniju djecu, a ajde se sad pokaži!

Da, u četvrtoj ligi. S didom Ivićem ste sigurno puno pričali o balunu kao budući trener, a ne više dječak?

- O, znali bi puno pričat, satima, uvijek je bio naoružan s VHS video-kazetama, pun dnevni boravak. Da je barem dočekao ovo lap-top vrijeme, uživao bi... Ubra‘ bi neki detalj na utakmici, pa bi to volio sa mnom komentirat i stoput snimku izvrtit. Volio bi sagledat tuđe mišljenje, živio je balun od nula do 24, to se kasnije odrazilo i njegovo zdravlje, naprosto se potrošio, okopnio, a da nisi mogao reći umro je od toga i toga...

Vi ste mu jedini od trojice unuka u balunu?

- Meni je balun prva ljubav oduvijek i gorim u tome, a Domagoj i Duje, sinovi tetke Majde, nikad ozbiljno nisu zagrizli u balun, Duji je sva ljubav u brodovima.

Kakav je vaš pogled na nogomet, dida Ivić je bio velikan, tragao je za inovacijama, mijenjao je stil: malo bunker i kontra i čovjek na čovjeka, malo zonski presing na balun i ofsajd-zamke i ne daj im da izađu. Pa duga lopta iza leđa obrane. Cilj je prostor ili cilj je lopta, kako kad. Bilo je, pamtimo, moraš se u obranu vraćat, Jure Jerkoviću! A onda je okrenuo priču prema najboljem igraču u momčadi, nemoj trčat, samo dodaj, tvoj je balun blagodat. Razvijao se godinama. 

- Ja volim ići korak po korak. Ideja je naći igru da se pobjeđuje. S igračima koje imam. Ne mogu ja sad plasirat ne znam kakve ideje. Moram se prilagodit. Četvrta liga je izjednačena, lani su Zagora i Zadar bili na vrhu i nisu prošli dalje. Puno je domaćih, poznatih naših dalmatinskih klubova. Nego, znate li vi što mi je dida rekao taman pred smrt?

A kako bismo to znali...

- Rekao mi je, znaš, Roko, tek sad sam svjestan, kad sam počinjao, ništa nisam znao!

Vjerojatno nikad Žungula ne bi izvadio u revanšu u Eindhovenu 1976., ali isto tako, ruku na srce, nitko osim Ivića ne bi bio prvak te 1979. godine!

- Znači, iskustvo je bitno i uvijek učiš, napreduješ. Toga se i ja držim. Kad mu odem na grob i na spomeniku vidim popis gdje je sve to bio i radio, to je čudesan ciklus uspjeha.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Vidimo Ivićev prepoznatljiv prsten, crveni rubin na vašoj je ruci?

- Je, to mi je baka Ređe dala kao zavjet, da ga čuvam i da me čuva.

Nismo spomenuli familiju, a bio bi red.

- Supruga Ivana, kći Nina od osam i sin Toma od tri godine, životni su mi oslonac.

Mali Toma nije Tomislav?

- Nije, bilo bi predugo, Tomislav Kurtović. A i ovako Toma, na pradida je svoga.

Gdje se vi vidite u karijeri?

- Svi mi imamo snove, vrijeme će pokazati!

Hvala, Roko, na amarcordu i sretno „crvenima” na Klisu, neće se uskoci naljutit!

- Prerano je bilo za razgovor, ali neka vam bude! – nasmijao se trener Splita Kurtović, unuk neponovljivog Tomislava Ivića.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Feđa Klarić
Ivo Ravlić/Cropix

Kurtović na klupi Uranije

Feđa Klarić

Roko sa svojim djedom, legendarnim Tomislavom Ivićem. Fotografija datira iz 3. kolovoza 1984. godine, kada je Roko imao nepune dvije godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/unuk-tomislava-ivica-zva-ga-je-gazda-a-on-bisan-ka-pas-telefon-razbija-o-zid-a-znate-li-sta-mi-je-reka-pred-smrt-1319087 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7d277cb492ac7ddc8a1df6818a8a53fce748480a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Unuk+Tomislava+Ivi%C4%87a%3A+%E2%80%98Zva+ga+je+gazda%2C+a+on+bisan+ka%E2%80%98+pas+telefon+razbija+o+zid%21+A+znate+li+%C5%A1ta+mi+je+reka+pred+smrt%3F%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Funuk-tomislava-ivica-zva-ga-je-gazda-a-on-bisan-ka-pas-telefon-razbija-o-zid-a-znate-li-sta-mi-je-reka-pred-smrt-1319087 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Funuk-tomislava-ivica-zva-ga-je-gazda-a-on-bisan-ka-pas-telefon-razbija-o-zid-a-znate-li-sta-mi-je-reka-pred-smrt-1319087 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život s legendom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaživot s legendom

Unuk Tomislava Ivića: ‘Zva ga je gazda, a on bisan ka‘ pas telefon razbija o zid! A znate li šta mi je reka pred smrt?‘

Piše Slaven Alfirević
31. kolovoza 2023. - 09:33

Ima neke posebne magije u tome što je baš Roko Kurtović (41) trener nogometaša Splita. Unuk velikog i najvećeg, Tomislava Ivića. Poznato je da je šjor Ivan počeo karijeru kao splitovac, najprije igrač, a potom i trener. Kasnije se prebacio u Hajduka i što li je sve postigao u bijelom dresu i po bijelom svijetu. Teško je povjerovat da nam Ivića nema već više od 12 godina?! Kao da je sve to jučer bilo...

Dolazak unuka mu za kormilo Splita, tamo gdje je sam počinjao, budi nam istinski amarcord. Trenutak da ožive sjećanja i da nam Roko priča svoj „život s didom”. Moj dida i ja, prijatelja dva...

Split je tuka‘ nekidan Vodice sa 5:0 u toj svojoj četvrtoj ligi gdje se trenutačno koprca kroz povijesne uspone i padove, a nakon prve, gromoglasne pobjede splitskih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:34