StoryEditorOCM
Vaterpolokreće ‘ono pravo‘

Jadran protiv moćnog Novog Beograda: ‘Ovo je najboljih osam u Europi, ali mi u pravom izdanju možemo pobijediti svakoga‘

Piše Iva Majić
8. ožujka 2024. - 09:07

Prije tri tjedna Hrvatska je osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu u Dohi, a nakon toga reprezentativne kapice su poslane na odmor. No, ne i igrači. Za razliku od prijašnjih sezona u kojima bi nakon Svjetskih prvenstava uslijedio godišnji i nekoliko tjedana slobodnog prije klupskog okupljanja, u ovoj "ludoj 2024." situacija je potpuno drugačija.

Europsko i Svjetsko prvenstvo stiglo je usred sezone, pa se nakon Dubrovnika, Zagreba i Dohe ekspresno okrećemo nadmetanjima u bazenima pod klupskim kapicama.

Već su se i odigrali neki susreti četvrtfinala Prvenstva Hrvatske, svoje su mjesto među najboljih četiri u državi bez problema osigurali Jadran i Jug Adriatic osiguranje. Splićani su Zadar "sredili" već nakon prve utakmice, uostalom kao i Dubrovčani KPK. Potpuno očekivano, bile su to utakmice koje nisu baš ostavljale “bez daha”.

Kreće ‘ono pravo’

Međutim, sada za dva najbolja domaća sastava slijedi “ono pravo”. Prvaci Hrvatske gostuju u srpskoj prijestolnici kod Novog Beograda, a nakon tih silnih reprezentativnih utakmica, valjalo bi ponoviti gradivo kad je u pitanju najelitnije klupsko natjecanje koje je stiglo do četvrtfinalne faze.

Za razliku od travnjaka, gdje najboljih osam označava i “knock-out”, u bazenu je to malo drugačije. Oformljene su dvije grupe po četiri kluba, a najbolja dva sastava plasirat će se na “final 4” turnir u lipnju koji se igra na Malti. Jadran je u skupini A s Marseilleom, Pro Reccom i spomenutim Novim Beogradom, a grupu B čine Brescia, Barceloneta, Ferencvaroš i Olympiacos.

Vatreni povratak očekuje Splićane koji prije današnjeg susreta (19:45 LEN TV), nisu imali pravog ispita pa je iz tog razloga sastav trenera Jure Marelje prije puta u Beograd proveo nekoliko dana u Crnoj Gori gdje su trenirali s imenjakom iz Herceg Novog.

- Trebali smo provjeriti stanje među igračima. Od onih emocionalno praznih iz Dohe, do onih koji su ostali, jer s obje strane se vidi trag. Jedni su premoreni, a drugi pak nisu tri mjeseca odigrali utakmicu. Teško je izbalansirati momčad, ali ni Novom Beogradu nije ništa lakša situacija. Možda im je olakotna okolnost što ovu prvu utakmicu igraju kući, a i nisu ostvarili uspjeh kakav smo mi, jer ipak cijela ta situacija oko osvajanja medalje je dodatno umorila igrače kroz nekakve dočeke i slavlja - rekao je trener hrvatskog prvaka.

Fizički umor je jasan, ali kako sada emocionalno pripremiti igrače za teške klupske obaveze nakon dva velika turnira?

- Mislim da ni puno iskusniji treneri nemaju odgovor na to. Ne znam je li otegotna ili olakotna okolnost to što sam cijeli turnir proveo s njima u Dohi pa znam u kojem se stanju nalaze. Ali nećemo u tome tražiti neko utočište ili opravdanje, nema smisla. Pred nama su najboljih osam momčadi Europe i mi smo se "uvukli" među njih i ne možemo u ovoj fazi očekivati lakog protivnika. Svi su dobri, a mi u svom pravom izdanju možemo svakoga pobijediti - dodao je trener Marelja.

image
Vojko Bašić/Cropix

Sad kad smo ušli u šemu, možemo i predstaviti momčad protiv koje Splićani na Dan žena traže važne bodove ako žele na Maltu. Novi Beograd je doprvak Europe. Već dvije godine za redom u finalu su igrali protiv Pro Recca, ali talijanska momčad pod vodstvom hrvatskog trenera Sandra Sukna ne da svoju krunu.

U ovoj sezoni u prvoj, grupnoj fazi, srpski je prvak bio uvjerljiv, odnosno najbolji u svojoj skupini A, jer su šest utakmica stigli do pet pobjeda. Jedini kiks im je bio protiv španjolske Sabadelle.

Ljutu travu, na ljutu ranu

Nije to ništa čudno jer beogradski sastav krase reprezentativci Srbije, Grčke i Španjolske... Jednog od njih je hrvatska javnost posebno upamtila. Sigurno se sjećate finala Europskog prvenstva iz Zagreba i čudesne šraube 48 sekundi do kraja za 11:10 i konačno slavlje Španjolske. Ljutu travu, na ljutu ranu. Bio je to Alvaro Granados Ortega koji je tada u muk bacio bazen Mladosti na Savi. Upravo ovaj 25-godišnjak koji je bio i najbolji strijelac spomenutog EP-a (21 gol) igra za Novi Beograd. No, naravno da pojedinac ne čini kolektiv, pa Grandosu društvo u klubu prave još i: Đorđe Vučinić, Radomir Drašović, Nikola Jakšić, Nikola Lukić, Marko Radulović, Dimitrios Skoumpkais, Angelos Vlachopoulos... Vjerujemo kako vam je barem jedno ime zazvonilo u ušima.

Međutim, ima se i momčad trenera Jure Marelje s čime pohvaliti u svojim redovima. I to ne igračima “tamo neke” nacionalne vrste, već one najbolje na svijetu! Od 15 koji su se okitili zlatom u Dohi, čak sedam ih je “jadranaša”; Loren Fatović, Matias Biljaka, Jerko Marinić Kragić, Josip Vrlić, Zvonimir Butić, Konstantin Harkov i Mate Anić. Slobodno ovdje možemo dodati “plus jedan”, jer u reprezentativce svakako spada i Luka Bukić, koji bi bio u sastavu da nije bilo zdravstvenih problema.

- Trebalo je malo vremena za vratit se na "tvorničke postavke", jer u kratkom razdoblju smo napravili dva velika uspjeha. No, mi smo profesionalci i od ovoga živimo, ne pita nas se puno. Nema puno vremena za prilagodbu, znamo koji nam je cilj. Teško je reći da smo u nekoj optimalnoj formi, ali vjerujemo da ćemo se kroz ovu utakmicu doći do toga - rekao je Jerko Marinić Kragić pa dodao o kratkom "izletu" u Herceg Novom, koji je svakako dobro došao.

- Jadran je ekipa s kojom smo puno igrali ove sezone. Dobri su i čvrsti te puno plivaju, ono što je nama trebalo. Rezultat nije bio bitan, već da se što prije vratimo u taj fizički ritam utakmica. Bila su to dobra dva, tri dana, odradili smo to kvalitetno, a sad nas očekuje momčad koja je sastavljena da osvoji Ligu prvaka. Znamo što nas čeka, pa iako još nismo fizički na najboljoj razini, nije to opravdanje. Ovo je sama završnica, osam najboljih u Europi i nema laganih protivnika. Možda je samo nezgodno što je ovo prva ozbiljna utakmica koja dolazi u nastavku, ali idemo dati sve od sebe i pokušati pobijediti - zaključio je JMK.

image
Damir Krajač/Cropix

Dobra vijest za Jadran je što se vratio Luka Bukić, koji je Svjetsko prvenstvo u Dohi propustio zbog operacije preponske kile.

- Operacija je prošla dobro i počeo sam trenirati prije otprilike dva tjedna. Na treninzima ne osjećam nikakvih problema i mislim da sam spreman za prvu ozbiljnu utakmicu. Meni je lakše nego onima koji su prošli još jedan dodatni turnir. Ti igrači su se jako iscrpili, fizički, ali i emotivno. Ja sam s druge strane trebao se vratiti u igru nakon operacije, što također nije lagano. No, barem sam se odmorio od vaterpola, za razliku od onih koji su bili u Dohi i koje je to sve i psihički umorilo - rekao je Bukić.

Skupina vas nije baš ‘pomazila‘?

- Isto bi bilo da smo i drugoj grupi, ne bi nam bila neka razlika. Ovo je najboljih osam i nema tu više laganih protivnika, svaka utakmica će biti jako teška za igrati - zaključio je Luka Bukić.

Dakle, večerašnji susret u Beogradu bit će prava poslastica za sve ljubitelje vaterpola. Zato ne propustite utakmicu koja je na rasporedu u 19:45, a možete je gledati preko live-streama na LEN TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:01