StoryEditorOCM
Tenismračna strana

Srpska tenisačica jedva ‘preživljava‘ od turnira, otvorila je dušu, bilo bi još teže da otac ne uskoči...

Piše Gradimir Đukarić/SN
27. veljače 2024. - 08:30

Dejana Radanović, srpska tenisačica koja je trenutno 241. reket svijeta, otkrila je kako slabije rangirane tenisačice svaku godinu završavaju u minusu.

- Ja sam prošle godine samo na jednom turniru bila u plusu, a odigrala sam ih 17, 18 i osvojila tri titule. I to na turniru u Skoplju. Ako je nagradni fond 40.000 dolara, pobjednica osvaja otprilike deset posto otprilike. I to ovisi, na turnirima gdje su u ždrijebu 32 tenisačice to uglavnom bude deset posto. Ako ih je 48 osvajačica, dobiva i manje. Tada sam kao osvajač dobila 4.000 dolara i bila u plusu nakon plaćanja goriva, hotela i svega ostalog.

Srpska tenisačica kaže da je svaki turnir u minusu - pišu Sportske novosti.

- Stalno si u nekoj crvenoj zoni. Tenis je sport i fizički i mentalno, šah u pokretu. Toliko stvari ima, stalno si u crvenom da bi na kraju stalno bio u minusu. Onda bih ja pitala sebe, kao jedna glupa osoba, toliko se iscrpljuješ da bi na kraju bila tisuće i tisuće eura u minusu.

Dodala je kako slabije rangirani tenisači jedva sastavljaju kraj s krajem.

- Jedan kolut žica za rekete košta 100 eura. A ti takvih godišnje trebaš deset. Dolazimo do avio karata, opreme, plaćanja hotela po turnirima. Za jedan normalan, prosječan život tenisačice, da ne ideš u hotele od pet zvjezdica, osim u Indiji, otprilike treba između 30 i 60, 70 tisuća eura. Kada platiš trenera, dvoranu, loptice, terene napolju, troškove na turnirima, torbe... Cifra dođe do 200.000. Ja sam recimo lani stvarno imala sjajnu godinu, krenula sam s 1000. mjesta i došla do 250. što je stvarno super. I onda se vraćaš na to da dođeš do 250 i opet si na gubitku.

Jedini sponzor u karijeri joj je otac.

- Sponzori su za sada - tata. Da mi 100 eura za proteine, 50 eura za vitamine za osnovne stvari koje su meni potrebne. To nije nikakvo bahaćenje, nego osnovne stvari koje ti kao sportaš moraš koristiti.

Međutim nije se aktivno priključila Đokovićevoj PTPA organizaciji koja pokušava popraviti status slabije rangiranih igrača i igračica,

- Oni su uspjeli u tome da se postotak zarade od onih koji osvajaju turnire smanjuje i daje nižerangiranim tenisačima. Tu su oni koji su između 100. i 220., 230. mjesta na ljestvici, oni koji igraju kvalifikacije Grand Slama. Za one nižerangirane od toga se i dalje ništa nije promijenilo. Prije pet godina, kada sam igrala Grand Slamove, dobivala sam 11.000 dolara, a danas kada izgubiš u prvom kolu kvalifikacija dobiješ 20.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:00