StoryEditorOCM
Tenisivanišević i nole

Priča o najzabavnijem paru svjetskog tenisa: rušili su predrasude, pisali povijest, imali brutalne okršaje...

Piše David Kapetanović
27. ožujka 2024. - 18:27

Zajedno su oborili brojne rekorde, osvojili mnoštvo turnira i prebrodili teške trenutke. Ali, došlo je vrijeme razlaza, Novak Đoković i Goran Ivanišević od sada idu različitim putevima. 

Iako je Goran Novaku bio trener skoro pet godina, njih dvoje se znaju već više od dva desetljeća. Đoković još uvijek pamti pripreme za slavni Wimbledon 2001. godine. Tada je, kao veliki Ivaniševićev navijač dobio priliku Goranu pomagati u pripremi za turnir. Iako mu je, kako je sam rekao, samo donosio užinu i dan danas je zahvalan za priliku koju je dobio.

Osamnaest godina kasnije, Goranu je stigao poziv Novaka Đokovića, sada prvog tenisača svijeta. Đoković je tragao za trenerom, izabrao je idola iz svog djetinjstva. Izbor je iznenadio i Gorana, ipak, priliku i izazov je spremno prihvatio:

- Malo nenadan poziv prije neki dan. Ali, kada te zove Novak Đoković, onda se dosta stvari stavi sa strane. Super je bilo na prvom treningu i nadam se da će suradnja potrajati - izjavio je tada Ivanišević. I potrajala je suradnja, skoro pet godina, plodnih i trofejnih godina.

Već je Đoković bio na 15 osvojenih Grand Slamova kada mu se Ivanišević pridružio, a samo par tjedana nakon u finalu je pobijedio Federera i došao do broja 16. Skoro pet sati je trajalo rekordno finale, Đoković je na kraju slavio. Bio je to odličan početak suradnje koja će narednih godina puniti medijske stupce, koliko zbog uspjeha, toliko i zbog kaotične naravi i drame.

Ubrzo je javnost otkrila što se dobije kada se nađu ovakve dvije temperamentne glave. Svađe i urlanje za vrijeme utakmica kakve tenis do tada nije vidio išle su ruku pod ruku s osvajanjem velikih turnira. Nešto jedinstveno, što sport nije vidio do tada. Nakon Wimbledona 2019., Đoković je pod trenerskom palicom Ivaniševića osvojio još osam Grand Slamova: dva Wimbledona, tri Australian Opena, dva Roland Garrosa i jedan US Open.

image
Aeltc/bob Martin/Afp

S ukupna 24 osvojena velika turnira Đoković se izdigao iznad svih ostalih tenisača na svijetu, a rekord će, po svemu sudeći, stajati još dugi niz godina. Ali, dok se pamti dominacija Srbina na teniskim terenima, pamti se i cirkus koji je nerijetko izvodio, dok je meta njegovim ispadima uglavnom bio Ivanišević.

Potpuno je Novak podivljao na Roland Garrosu prošle godine. U prvom setu se mučio protiv Mađara Martona Fucsovicsa, pa je u jednom trenutku zaurlao prema Goranu: "Ustani, ustani, ne čujem te, je**te!", vikao je tada.

U finalu zadnjeg Wimbledona mladi Španjolac Carlos Alcaraz ga je pobijedio s 3:2 u setovima, Novak je gubio strpljenje, a tijekom meča dobacivao je Ivaniševiću:"Gdje mi je nestala igra?" Da "show" bude potpun, nasilno je razbio i reket, zbog čega je trebao platiti i veliku kaznu.

Težak poraz u polufinalu ovogodišnjeg Australian Opena Đokoviću je priredio Talijan Jannik Sinner, a još se pamti kako je u zadnjem setu Srbin izgubio živce i ponovno urlao prema trenerima: "Kako ste loši... Užas, užas, svi!" Mnogi smatraju da je već tada pala odluka o promjeni trenera, ali tko će to točno znati...

Ovi primjeri su kap u oceanu divljanja i drame. Ali, unatoč kaosu, rezultati nisu izostali, a neki su sumnjali da je sve to deranje samo plan strategije, Đokovićev ispušni ventil, da se drži pod kontrolom za vrijeme mečeva.

image
Patrick Hamilton/Afp

Bilo je teških turnira i poraza, ali najveći izazov Novak pamti van teniskih terena. Početkom 2022. godine sletio je u Melbourne kako bi nastupao na Australian Openu. Sjetit će te se, tada mu je viza ukinuta jer nije bio cijepljen, a on je nekoliko dana zadržan u hotelu. Naposljetku je deportiran iz države i nije se mogao natjecati na Grand Slamu. Osvojio ga je Nadal, a svi pratitelji tenisa stavljaju zvjezdicu kada pričaju o tom turniru.

Petogodišnja suradnja Ivaniševića i Đokovića vrijedna je kakvog filma. Možda ćemo je više cijeniti sada kada je završila. Tko zna, vjerojatno i njih dvoje razmišljaju na isti način. Dvije usijane glave tenisu su dale ono što mu često nedostaje. Uzbuđenje i spektakl. Možda se Đoković i vrati pobjedama s nekim drugim trenerom. Ali, to neće biti to bez Gorana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:02