StoryEditorOCM
Tenisneizvjesnost

Oduzimanje osvojene titule na US Openu bi mogao biti početak: evo kada se odlučuje o Sinnerovoj kazni za doping

Piše R. R.
9. rujna 2024. - 17:07

Jannik Sinner je u nedjelju pobijedio Taylora Fritza u finalu US Opena i uspio se domoći titule usprkos doping skandalu koji ga i dalje prati. Sada čeka da Svjetska antidoping agencija (WADA) donese odluku, od koje zavisi hoće li nastaviti igrati tenis ili će uslijediti mjeseci stanke. I neizvjesnosti svakako. 

Sinner je u ožujku dva puta bio pozitivan na klostebol tijekom turnira u Indian Welsu, ali je Međunarodna agencije za integritet tenisa (ITIA) brzo odlučila da mu i pored toga dozvoli daljnje natjecanje. Rok za žalbu na tu odluku ističe u ponedjeljak u ponoć, iako postoji način da bude produžen ako bude potrebno. Očekuje se da 9. rujna u večernjim satima Talijan sazna što su nadležni odlučili, piše Sportal.

image
Matthew Stockman/Getty Images Via AFP

Prema glasinama, WADA bi mogla objaviti priopćenje oko 15 sati po vremenu u Kanadi, konkretno Montrealu (21 sat po srednjoeuropskom vremenu), bez obzira na to hoće li uložiti žalbu, kako bi objasnila svoju poziciju, s obzirom na ogromno zanimanje javnosti. Ovo bi bilo neobično i ne bi bilo u skladu s načinom funkcioniranja. 

Kako ga je ITIA u prvotnoj presudi oslobodila krivnje, dokazujući da je do pozitivnog nalaza došlo slučajno, Sinner neće moći dobiti maksimalnu kaznu od četiri godine zabrane igranja, jer je ona određena za igrače koji supstancu zloupotrebe da bi poboljšali performanse. Maksimalna kazna za njega bi mogla biti dvije godine, iako je i to malo vjerojatno jer se ona daje u slučaju da se dokaže da je do kontaminacije došlo nenamjerno, ali da je postojao neki problem u iznošenju obrane.

Najvjerojatnije bi WADA mogla tražiti podijeljenu odgovornost, koja znači da on, iako nije u potpunosti kriv za doping, snosi dio krivnje jer je birao članove tima. Takva kazna je od četiri do šest mjeseci suspenzije, a počinje se računati od trenutka kada je prvi put dokazano da ima nedozvoljenu supstancu u organizmu,

image
Angela Weiss/AFP

Ako u pitanju budu četiri mjeseca, svi rezultati od 10. ožujka će mu biti obrisani, a bodovi i novac oduzeti. Od tada je osvojio 3.300 bodova i kada bi mu bili oduzeti imao bi 7.880 bodova, što znači da bi zadržao prvo mjesto na ATP listi.

Kada bi kazna bila šestomjesečna, istekla bi 10. rujna, pa bi mu bili obrisani i drugi rezultati, kao i US open, što znači da bi ostao bez još 3.200 bodova. Sa 6.500 manje bi došao na  4.680 bodova, koji bi ga spustili na peto mjesto na ATP listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 15:03