StoryEditorOCM
Strani nogometpoleti, sokole

Žužuli su ga lansirali u Splitu, svoju je reprezentaciju odveo na Euro, a navijači Hajduka još mu uvijek nisu oprostili

Piše K. M.
21. studenog 2023. - 16:05

Slavlje nakon remija s Moldavijom potrajalo je u Albaniji pa se zaključilo i utakmicom bez golova protiv Farskih Otoka. Rezultat s nogometnim liliputancima sa sjevera Europe nije bio ni bitan jer se osigurao plasman na Euro iduće godine u Njemačkoj. Drugi put u povijesti tako će Albanci igrati na velikom natjecanju nakon nastupa na Euru 2016. godine u Francuskoj.

Svoje prvo natjecanje osigurali su u teškoj skupini s Portugalcima, Dancima i Srbima, a bile su to kvalifikacije koje su ostale upamćene po albanskom dronu i ‘letećoj zastavi‘ u Beogradu. Nešto lakšu skupinu imali su ovog puta, pa su završili na prvom mjestu ispred Češke, Poljske, Moldavije i Farskih Otoka.

Igrač odluke za novi povijesni plasman Albanaca poznato je ime pratiteljima HNL-a kojeg se rado sjete Crveni đavoli, a nerado navijači Hajduka kad je u pitanju sezona 2014./2015. Riječ je o Sokolu Cikalleshiju, napadaču koji je u Splitu proveo tek godinu dana, ali ostavio dovoljan trag da ostane upamćen. Sokol je protiv Moldavije bio strijelac s bijele točke i tako svojoj reprezentaciji donio plasman među 23 putnika za Euro kod domaćina Nijemaca. Bio je to Cikalleshijev jedini gol u ovim kvalifikacijama i ujedno najvažniji.

Labuđi pjev

Albanskog golgetera se sjećamo kao napadačkog pojačanja RNK Splita u sezoni 2014./2015., posljednjoj u koju je klub s Parka mladeži još mogao nazvati uspješnom. Split mu nije bila prva stanica u inozemstvu s obzirom na to da se okušao u Južnoj Koreji, a na Park mladeži je stigao iz albanskog Kukësija kao drugi strijelac tamošnje lige sa 17 golova. U tom periodu je i zaradio prvi poziv u albansku reprezentaciju pa je u Splitu predstavljen kao pojačanje.

image

S reprezentacijom Albanije

Elena Covalenco/Afp

- Hrvatska liga je jača od albanske, trebalo mi je vremena da se priviknem. Odlično sam se snašao u čemu mi je mnogo pomogao Domagoj Lisica koji je zaslužan što sam tu. Počeo sam zabijati, ali želim postizati golove u kontinuitetu. Volio bih ponoviti sezonu poput prošle – rekao je u jednom od prvih intervjua za Slobodnu Dalmaciju kad je stigao u Split i otkrio da je imao tog ljeta ponuda iz Europe, ali i Irana te Saudijske Arabije u kojoj će kasnije odigrati jednu sezonu.

Cikalleshi je u jednoj godini igrajući za Split ostao upamćen kao najbolji strijelac kluba te sezone s 13 golova, a najvažniji mu je bio onaj kojim su osigurali povijesni uspjeh kluba. Naime, u polufinalu Kupa te godine je Split pod vodstvom Zorana Vulića igrao s Hajdukom dvomeč, kojeg je u prvoj utakmici vodio pokojni velikan Stanko Poklepović dok je u drugoj trener na klupi bio Goran Vučević. Prvi susret na Poljudu završio je neriješeno 1:1, a golove su postigli Ante Erceg za Split i Tino Sven Sušić za Hajduk. Idući susret je bio odlučujući, a igrač odluke bio je baš Cikalleshi.

‘Crveni‘ sedmi

Jedanaesterac u 43. minuti izborio je Dražen Bagarić padom nakon duela s Goranom Milovićem i imenjakom mu Jozinovićem, a loptu je na 11 metara postavio albanski golgeter i matirao Ivu Grbića za prolaz u povijesno finale Crvenih. Split je u finalu igrao s Dinamom, a susret na Maksimiru je otišao do raspucavanja jedanaesteraca u kojima su bolji bili Zagrepčani i osvojili duplu krunu te sezone. Bila je to pretposljednja utakmica Cikalleshija u dresu Splita, a posljednju je odigrao u zadnjem kolu HNL-a te sezone protiv Hajduka na Parku mladeži.

image

Sokol Cikalleshi i Goran Jozinović

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Split je te sezone završio na sedmom mjestu s 41 bodom, devet manje od Hajduka koji je bio na kraju treći, a dvije sezone kasnije Crveni su ispali iz prvoligaškog društva. Cikalleshi je nakon samo jedne sezone na Parku mladeži postao i treći najveći izlazni transfer kluba iza Ante Rebića i Marka Roka. Karijeru je nastavio u turskom Bašakšehiru za 1,8 milijuna eura, a u tamošnjoj ligi je promijenio do danas nekoliko klubova te je danas član Konyaspora u kojem igraju hrvatski nogometaši Niko Rak i Robert Murić.

Cikalleshi je dosad upisao 57 nastupa za Albaniju i zabio 13 golova čime je na trećem mjestu vječne ljestvice strijelaca albanske reprezentacije. Igranje na Euru je već osjetio nastupom u utakmici protiv Švicaraca, a sada s 34 godine, praktički na zalasku karijere, osigurao je sebi priliku odigrati važnu ulogu za svoju reprezentaciju u Njemačkoj. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:03