StoryEditorOCM
Strani nogometdolazi kraju

Veliki udar na Igora Štimca, uključila se i indijska Vlada, a savez ima razlog zašto ga još drži, iako je i njima dosta

Piše Sport SD
29. ožujka 2024. - 14:30

Izostanak rezultata na koji se kao benzin na požar zakačio poraz od Afganistana u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. izazvao je veliko negodovanje kod Indijaca. Navijači već duže vrijeme na društvenim mrežama zazivaju smjenu Igora Štimca, a nakon poraza od oslabljenog Afganistana i bitno smanjenih šansi za ostvarenje cilja o tome razmišljaju i nadležni.

Kako javljaju indijski mediji, Sportska uprava Indije pri ministarstvu sporta ne vjeruje više u Štimčeve metode, a frustrirani su i izostankom dugoročne vizije nogometnog saveza. Trošili su se milijuni dolara na nacionalne kampove indijske nogometne reprezentacije, za putovanja u inozemstvo i međunarodne zadatke u sklopu godišnjeg kalendara natjecanja i treninga, a sportski administratori u Vladi sad su izgubili strpljenje zbog izostanka rezultata nacionalne momčadi. Kako piše Times of India, ne prihvaćaju više Štimčeve isprike nakon poraza i smatraju da je potrošio sva opravdanja, a nove izlike više ne žele slušati.  

Stoga su je SAI pozvao šefa saveza Kalyana Chaubeyja i druge dužnosnike na sastanak tijekom kojeg su željeli saznati koji je budući plan djelovanja saveza te što namjeravaju poduzeti po pitanju Štimčeve plaće. Pojašnjavaju kako su plaću izbornika do prije dvije godine dijelom financirala državno tijelo DRI i savez, a sad je taj teret samo na savezu koji ga jedini može smijeniti. DRI mu može poništiti radnu vizu, a kako tumače Indijci o tome razmišljaju ako se ovako nastavi.

- Radi se o novcu koji trošimo na indijsku nogometnu momčad kao dio ACTC programa, oko 50 milijuna rupija godišnje. Ako država toliko troši na reprezentaciju, a izvedbe izostaju, onda očito krivnju moraju podjednako podijeliti izbornik i savez. Čak i ako mu savez isplaćuje cijelu plaću, to ne znači da se trener ne može smatrati odgovornim za neke od katastrofalnih izvedbi nogometne momčadi. Možemo jednostavno prestati financirati, a savez mora dostaviti detaljan budući plan o tome kako planira poboljšati stvari – istaknuo je dužnosnik Vlade. 

Indijci otkrivaju da Štimac zarađuje 30 tisuća eura mjesečno što bi do kraja (lipanj 2026.) njegovog ugovora bilo 720 tisuća koliko bi mu morali i isplatiti u slučaju smjene. Zbog toga u savezu razmišljaju da nastave i dalje suradnju s njim, ali su na sastanku s Vladom otkrili da ga neće spriječiti ako sam odluči otići i da istražuju način za sporazumni raskid, ističu indijski mediji. 

Poraz od 158. reprezentacije svijeta od koje je Indija bolje rangirana (117.) teško je legao svima u državi. Bio je to prvi poraz od Afganistana u više od deset godina, a šanse Indije da dođe do trećeg kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo vise o niti. Da bi ostvarili to moraju pobijediti Kuvajt kod kuće, a onda Katar u gostima, no nakon šest utakmica bez pobjede malotko u to vjeruje. Zato je prema indijskim medijima rastanak sa Štimcem, koji ih vodi od 2019. godine, sve izgledniji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:14