StoryEditorOCM
Strani nogometotočki mediji pišu

‘Unutar UEFA-e bukti građanski rat‘ Čeferin spreman pogaziti svoju riječ, utjecajni Englez protivi se tome sebi na štetu

Piše SPORT SD
12. prosinca 2023. - 10:53

Engleski mediji raspalili su naslove: "Unutar UEFA-e bukti građanski rat!" Žestoki naslovi, na prvu bismo pomislili da je opet u pitanju nešto oko Superlige, koja se još uvijek (i dalje bezuspješno) pokušava osoviti na noge.

Međutim, sve je "zakuhao", predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin. Slovenski odvjetnik već je poduzeo pravne korake koji bi mu trebali omogućiti da ostane na čelu UEFA-e sve do 2031. godine. Ukupno bi to bilo 15 godina mandata, jer je Čeferin preuzeo UEFA-u još 2016. godine, pišu Sportske novosti.

Engleski Daily Mail prvi je lansirao tu priču, tvrdi da je David Gill, vrlo utjecajni Englez u Izvršnom odboru UEFA-e, nekadašnji izvršni direktor Manchester Uniteda, ogorčen s Čeferinovom idejom, smatra to povratkom na "korumpirana vremena Michela Platinija", kojeg je Čeferin naslijedio baš tako što je u predizborno vrijeme zagovarao velike reforme unutar UEFA-e koje bi trebale spriječiti mogućnost vladavina i samovolje nekih "novih Platinija".

Jedna od glavnih točki Čeferinove reforme bila je ograničiti predsjednički i sve druge mandate na najviše tri mandata, jer tako bi se smanjio i prostor za moguću korupciju. Čeferinov prvi je počeo 2016., drugi je bio na snazi od 2019., a treći od ove godine te traje do 2027. I to je trebao biti njegov posljednji mandat, jer je Slovenac sam predvodio skupinu koja je 2017. donijela pravni akt o ograničenom broju mandata.

Sada je jasno da se Čeferin predomislio, a njegovi zagovornici tvrde da ima pravno uporište za još jedan mandat u tome što je zakon o ograničavanju na tri mandata izglasan 2017. te ne bi trebao vrijediti retroaktivno. Također im je argument i činjenica da Čeferinom prvi mandat nije trajao četiri godine, nego otprilike dvije i pol godine.

Gill to nikako ne želi prihvatiti i tvrdi da je u pitanju "lov u mutnom", da je to nedemokratski i da nije dobro za nogomet. Zanimljivo, i Gill je u sličnoj situaciji kao i Čeferin jer obnaša funkciju u UEFA-i u trećem mandatu, te bi se slijedom toga trebao povući 2025. No, izglasa li Kongres UEFA-e Čeferinu pravo na još jedan mandat, tada bi i Gill imao pravo na svoj četvrti (prvi je obnašao 2013., odnosno prije nego što je Čeferin uveo ograničenja 2017., pa i Gill ulazi u retroaktivnu kvotu), ali Englez je u UEFA-i poručio da mu to ne pada na pamet i da će se boriti protiv takvih promjena, jer sve bi drugo značilo "izdaju principa".

Daily Mail piše kako Gill nije usamljen u takvom stavu te da bi se Čeferin mogao suočiti s jakom oporbom koja želi da se svi čvrsto drže pravila s najviše tri mandata, a poglavito Čeferin, koji je bio i izabran za predsjednika UEFA-e između ostalog zato što je čvrsto zagovarao reforme.

Upravni i Izvršni odbor UEFA-e već su odobrili promjene koje bi Čeferinu omogućile da vodi UEFA-u do 2031. godine, ali to još mora potvrditi Kongres koji će se održati u veljači. Čeferinu će trebati 28 od 55 glasova.

Bit će zanimljivo vidjeti što će Čeferin nakon svega odlučiti. Po svemu što je govorio 2017. sam bi sebi čvrsto rekao - ne. No, sad je već 2024. pred vratima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:21