StoryEditorOCM
Strani nogometKvalifikacije za ep

Srbi ponovno izgubili od Mađara, Slovenci napravili veliki korak ka plasmanu na Euro

Piše Hina
14. listopada 2023. - 23:18

U derbiju kvalifikacijske skupine G za odlazak na EURO nogometaši Mađarske su pred svojim navijačima u Budimpešti pobijedili Srbiju 2-1.

Veliku pobjedu ostvarila je Mađarska i bitno se približila prvenstvu u Njemačkoj jer sada na vrhu ljestvice ima 13 bodova, odnosno, tri više od Srbije, a pet više od Crne Gore.

Mađarska i Srbija odigrale su u jakom ritmu vrlo zanimljivu utakmicu. Pregršt prilika su imale obje reprezentacije, a nikakvo iznenađenje ne bi bilo i da su slavili gosti. Svi su pogoci postignuti u prvom poluvremenu, a posebno treba istaknuti onaj za 2-1 koji je sjajno postigao mađarski igrač Sallai, preciznim i jakim udarcem s 20 metara, u 34. minuti.

Mađarska je i vodila od 20. minute golom Varge, dok je u 33. izjednačio Pavlović lijepim trzajem glavom nakon kornera. U drugom poluvremenu Srbija je imala brojne propuštene šanse. Primjerice, u 71. minuti, u istoj akciji, gostujući su igrači dva puta pogađali okvir vrata, dok u 93. minuti iz neposredne blizine za 2-2 nije uspio zabiti Milenković.

Vodeća Mađarska sada ima 13 bodova, tri više od Srbije, s tim da Mađari imaju utakmicu manje. Treća Crna Gora je na osam bodova.

U toj su skupini, u Sofiji, ranije igrali Bugarska i Litva, dvije jedine reprezentacije tog okruženja bez pobjede. Nakon 90 sofijskih minuta bez pobjede je još jedino Bugarska jer je Litva slavila s 2-0. U 42. minuti je domaći igrač Kraev zaradio drugi žuti karton nakon čega je Litva iskoristila igrača više i naplatila ga s dva pogotka do kraja.

Oba je dao Širvis, u 45. i 55. minuti, no Litva je i dalje daleko od gornjeg doma ljestvice gdje se vodi borba za odlazak na EURO. Litva sada ima pet bodova, dok je posljednja Bugarska ostala na dva.

Italija je u Bariju rutinski svladala Maltu 4-0 u sklopu skupine C. Bonaventura je golom u 22. minuti načeo Maltežane, dok je potom posao dovršio igrač Sassuola Berardi koji je zabio dva pogotka, u 45. i 63. minuti za 3-0. Sve je zaokružio Frattesi golom u sudačkoj nadoknadi.

Ranije tijekom subote važnu pobjedu na potencijalnom putu prema Euru ostvarili su nogometaši Ukrajine koji su, kao domaćini u Pragu, svladali Sjevernu Makedoniju 2-0. U susretu s brojnim prilikama na obje strane Ukrajina je povela nakon pola sata igre. Sudakov je pucao, a lopta se odbila od jednog igrača Sjeverne Makedonije, promijenila smjer i prevarila gostujućeg vratara.

Nakon toga su gosti bili bolji, ali su uporno propuštali prilike. U drugom poluvremenu je Ukrajina mogla slomiti suparnika, ali prvo Mudrik nije uspješno riješio situaciju jedan na jedan s golmanom Sjeverne Makedonije, a potom je goste dva puta spašavao okvir vrata.

Sve je zaključeno golom Ukrajinaca u 95. minuti kada je Karavajev primijetio istrčalog suparničkog golmana i u nebranjenu mrežu pogodio s više od 30 metara.

Na ljestvici skupine C prva Engleska ima 13 bodova, dok su po deset skupili Italija i Ukrajina, ali Talijani imaju utakmicu manje. Sjeverna Makedonija je na sedam bodova.

Danska je na Parken stadionu u Kopenhagenu, u sklopu skupine H, svladala Kazahstan 3-1 uz odličnu igru Roberta Skova koji je postigao dva pogotka. Sve je počelo golom Winda u 36. minuti, a onda je Skov na samom kraju prvog i početkom drugog dijela povećao prednost na 3-0. Do kraja je Kazahstan došao do počasnog gola, a strijelac je bio Vorogovskij.

Slovenski nogometaši napravili su novi korak prema Euru nakon što su ranije u skupini H svladali Finsku 3-0 u Ljubljani.

Junak susreta bio je napadač Leipziga Benjamin Šeško koji je postigao dva pogotka tijekom prvog poluvremena te time usmjerio svoju momčad prema pobjedi. U 16. minuti je realizirao jedanaesterac za 1-0, dok je u 28. pogodio za 2-0. Na samom kraju, u sudačkoj nadoknadi, Janža je postavio konačnih 3-0.

Slovenija i Danska su se izdvojile na vrhu ljestvice te imaju po 16 bodova, ali za vratom im puše Finci i Kazahstanci koji imaju po 12 bodova.

U toj skupini H ranije su međusobno igrale posljednje dvije reprezentacije s ljestvice, a u Belfastu je Sjeverna Irska bez većih problema pobijedila San Marino 3-0. Utakmica je riješena u uvodnih nešto više od deset minuta jer je toliko trebalo Sjevernoj Irskoj za dva pogotka. U petoj je zabio Smyth, a u 11. minuti Magennis za 2-0. Posljednji gol na susretu dao je McMenamin u 81. minuti.

Obje su reprezentacije ostale na svojim dosadašnjim pozicijama, Sjeverna Irska je pretposljednja, a San Marino posljednji. No, Sjeverna Irska je skupila šest bodova, a njen subotnji suparnik i dalje je na nuli uz razliku pogodaka 0-24.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 04:37