stdClass Object ( [id] => 1131963 [title] => I nogometni suci gube živce i ‘pucaju‘! U naletu bijesa znali su i Mourinha kopačkom gađati. Neki od njih vole slatki život, optuživalo ih se i za uživanje narkotika... [alias] => i-nogometni-suci-gube-zivce-i-pucaju-u-naletu-bijesa-znali-su-i-mourinha-kopackom-gadati-neki-od-njih-vole-slatki-zivot-optuzivalo-ih-se-i-za-uzivanje-narkotika [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon utakmice Stokea i Manchester Uniteda, koja je završila 1:1, Mourinho mi je ušao u svlačionicu i počeo me napadati kako sam njegovu momčad oštetio za kazneni udarac. Nikako nije htio zašutjeti i ja sam u naletu bijesa bacio kopačku prema njemu te mu rekao da se gubi. Udarila je u zid pokraj njega, a on se "smrznuo". Izgubio sam živce i jednostavno me nije bilo briga. Kad sam legao u krevet kasnije te večeri, znao sam da mi je dosta. Došlo mi je u glavu da se ne mogu više baviti s takvim idiotima – riječi su to Marka Clattenburga, svojedobno jednog od najboljih sudaca u Engleskoj, ali i u svijetu.

Veliki ulozi i pritisak

Clattenburgova autobiografija objavljena je u četvrtak, a gotovo je sigurno da će zatresti nogometni svijet. Jer, radi se o iznimno cijenjenom sucu, ali i poprilično kontroverznoj pojavi, netipičnoga karaktera za djelitelja pravde. Vodio je računa o svom fizičkom izgledu više nego ijedan drugi sudac, bio je redoviti gost noćnih klubova, a njegovo ime se znalo provući i kroz priče o nelegalnim radnjama, kao što je, primjerice, uživanje narkotika.

Suci često trpe napade od trenera i igrača, jer su na terenu uvijek strasti visoke, a svako nekoliko sekundi djelitelj pravde mora donijeti nekakvu odluku. Englesko udruženje profesionalnih sudaca kaže da premierligaški sudac za vrijeme utakmice mora donijeti u prosjeku 245 odluka, od čega samo 20-ak posto otpada na odluke o tome čija je lopta koja je izišla izvan igre, a ni to nije uvijek jednostavno.

Logično je da je, što su ulozi veći, i pritisak na suce veći, a gotovo da ne postoji veći ulog od onoga u engleskoj Premier ligi, najbogatijem i najglamuroznijem prvenstvu na svijetu. Clattenburgu se sve to zgadilo 2017., samo godinu dana nakon što je sudio finale Lige prvaka i Europskog prvenstva, što je rijetko viđen pothvat. Nakon toga je otišao suditi u Saudijsku Arabiju, a zatim i u Kinu, dok je također aktivno uključen u Svjetsko prvenstvo u mini nogometu (ne futsalu).

Rasistički skandal

Osim Mourinhova napada, koji je bio kap koja je prelila čašu, Clattenburgovu napuštanju Premier lige prethodile su mnoge kontroverzije. Prvo je 2008. bio suspendiran na osam mjeseci zbog neplaćenih dugova njegove električarske tvrtke (on je po struci električar), zatim je dospio u medije zbog toga što mu je bivša djevojka i poslovna partnerica oštetila Porsche, a onda su se pojavile informacije da je razlog one suspenzije ležao i u činjenici što ga je jedan od starijih kolega prijavio zbog uživanja droge i obiteljskog nasilja... A posebno je bizaran bio slučaj iz 2014., kada je zaradio suspenziju jer je nakon utakmice telefonski razgovarao s tadašnjim trenerom Crystal Palacea Neilom Warnockom, a onda se iste večeri sam odvezao na koncert Eda Sheerana. Pravila Premier lige ne dopuštaju sucima razgovore s trenerima bez izričitog dopuštenja, a također zahtijevaju da cijela sudačka ekipa putuje zajedno na utakmicu i s nje.

---

image
Clattenburg nije mogao smisliti Mourinha
AFP
---

Clattenburg se 2012. našao i u središtu rasističkog skandala, kada ga je Chelseajev Nigerijac John Obi Mikel optužio da ga je nazvao "majmunom". Clattenburg je bio poznat po svom opuštenom pristupu igračima za vrijeme utakmice, koji je zvijezde s milijunskim plaćama znao živcirati, ali nisu svi vjerovali Mikelovim optužbama. Jedan od njih bio je i sir Alex Ferguson, koji je nazvao suca i rekao mu da će on i njegov klub stati iza njega ako bude potrebno. Policija je pokrenula istragu, a nakon preslušavanja audiosnimke s utakmice došla je do zaključka da su Mikelove optužbe bile lažne te da je zapravo igrač koristio neprimjereni rječnik prema Clattenburgu, zbog čega je novčano kažnjen.

Slavlje s igračima

Clattenburg se uvijek borio protiv nametnutih normi koje navode kako bi sudac trebao izgledati i kako bi se trebao ponašati u slobodno vrijeme, a jedan od zagovornika njegova pristupa je i Mike Dean, sada već legendarna pojava na engleskim nogometnim travnjacima, kojeg se u najmanju ruku može opisati kao "neobičnog". Uostalom, takvim ga je nazvao i sam Clattenburg u svojoj knjizi, u kojoj bez dlake na jeziku i često pogrdno komentira svoje bivše kolege.

Dean je gledateljima ponekad simpatičan, a ponekad iritantan, dok je igračima i trenerima gotovo isključivo ovo drugo. On dijeli kartone šakom i kapom te iz godine u godinu drži najveći prosjek lige u tom segmentu, dok je u sezoni 2018./2019. došao do rekordnog "podviga", kada je dodijelio svoj 100. crveni karton u karijeri. Samo za usporedbu, sljedeći na listi u tom trenutku imao je 67 dodijeljenih isključenja. Dean ponekad slavi gol koji padne nakon prednosti koju je pustio, a hvata se za glavu kada ekipa ne uspije puštenu prednost kapitalizirati. Posebno je legendarna scena iz 2012., kada je Manchester City golom Sergija Aguera u posljednjim minutama osvojio naslov, a Dean se u punom sprintu zatrčao prema razgaljenim igračima koji su slavili pogodak.

---

image
Mike Dean u 'elementu'
Mi News
---

Čovjek bi pomislio da će suci suosjećati jedni s drugima jer svi prolaze kroz istu torturu, ali kada Dean dođe na tribine svoga voljenog Tranmere Roversa, utakmicu uglavnom provodi na nogama i bude najglasniji u vrijeđanju svoga kolege koji dijeli pravdu.

– Istina je, znam pjevati pogrdne pjesme protiv suca za vrijeme utakmica. Kada gledam utakmicu, gledam je kao navijač i potpuno se izgubim – priznat će Dean.

Ali dobro, što očekivati od čovjeka koji je potegnuo veze kako bi u slobodno vrijeme nosio palice na ženskim golf-turnirima... Da, dobro ste pročitali. A ako vas zanima nešto više o njemu, možete pročitati tekst iz našeg serijala 'Više od sporta'.

Kako žive?

Sličan osobenjak je i Antonio Miguel Mateu Lahoz, Španjolac koji je sudio ovogodišnje finale Lige prvaka. Njegove geste su uvijek krajnje teatralne, a najpoznatiji je po spornim odlukama s derbija Reala i Barcelone. Lahoz se tijekom godina isprofilirao kao kvalitetan i cijenjen sudac u europskim okvirima, ali ga je uvijek pratio imidž čovjeka koji zbog svoga luckastog ponašanja često može odvesti susret u krivom smjeru. Zbog toga je jedna od glavnih priča s ovogodišnjeg finala Lige prvaka bilo to da Španjolac nije napravio nijedan posebno kontroverzan potez.

---

image
Antonio Miguel Mateu Lahoz energično će vam objasniti što god vas zanima
Franck Fife
---

Pritisak na suce je ogroman, a njihov život izgleda slično kao i onaj profesionalnog nogometaša, s tom razlikom da djelitelji pravde zarađuju nemjerljivo manje te su često prisiljeni imati i drugi posao. Sjajni UEFA-in dokumentarac objavljen krajem prošle godine naziva "Man in the Middle" upoznao nas je sa svakodnevicama najboljih europskih sudaca, a posebno je ostala upečatljiva izjava Björna Kuipersa da mu kći ima 15 godina, a da je on bio na samo četiri njezina rođendana.

Nizozemac koji je sudio finale ovogodišnjeg Eura inače je nasljednik lanca supermarketa te se zapravo može reći da se suđenjem bavi iz hobija. Kuipers je vjerojatno najbogatiji od svih sudaca te je, među ostalim, sponzor svoga sunarodnjaka Maxa Verstappena, koji se natječe u Formuli 1, a zanimljivo je da mu je i otac bio sudac (doduše, amaterski), uz to što je također bio direktor lanca supermarketa.

Otkazao pomoćniku

Kuipers zajedno s drugim elitnim europskim sucem iz Nizozemske, Dannyjem Makkeliejem, ima pravo birati svoje pomoćnike, za razliku od ostalih njihovih sunarodnjaka koji nemaju taj privilegij, a to je izišlo na vidjelo u travnju ove godine, kada je Makkelie povukao kontroverzan potez.

Utakmica kvalifikacija za SP između Srbije i Portugala igrana u ožujku ove godine u Beogradu završila je rezultatom 2:2, a susret je obilježio nepriznati gol Cristiana Ronalda u posljednjim trenucima utakmice. Stefan Mitrović izbio je loptu tek nakon što je ona prošla gol-liniju, ali Makkeliejev pomoćnik Mario Diks nije signalizirao pogodak. Kako VAR tada još nije bio u upotrebi u kvalifikacijama, to je značilo da će Portugal ostati bez pobjede.

---

image
Björn Kuipers i Danny Makkelie
Olaf Kraak
---

Ronaldo je bjesnio na terenu, kritike upućene nizozemskoj sudačkoj ekipi nastavile su se i u idućim danima, a onda je dva tjedna nakon tog incidenta Makkelie odlučio otkazati suradnju svom pomoćniku jer je "izgubio povjerenje u njega". Diks je bio šokiran što ga se njegov kolega tako lako odrekao, a Makkeliejev potez naišao je na gotovo jednoglasne kritike nogometnog svijeta. Iako se Nizozemčeva odluka može percipirati kao prenagljena, jasno je da se u pozadini nje nalazi ogroman pritisak s kojim se suočavao i kojeg se jednostavno želio otarasiti na koji god način, pa makar to značilo svoga dugogodišnjeg kolegu "baciti pod vlak".

Omiljeni Gillett

No, postoje primjeri sudaca koje igrači univerzalno vole i cijene, a jedan od takvih je Jarred Gillett, Australac koji je prije tjedan dana ušao u povijest kao prvi stranac koji je sudio utakmicu engleske Premier lige. Gillett je stekao međunarodni status u australskoj ligi, a onda je 2019. dobio dopuštenje da se preseli u engleski nogomet, nakon što je dobio poziciju postdoktoranda na Sveučilištu John Moores u Liverpoolu.

Gillett je debi u engleskom nogometu ostvario u četvrtoj ligi, ali je odmah prebačen u Championship (drugi razred) te je nakon dvije godine dobio priliku suditi u Premier ligi. Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči jest način na koji su se igrači ponijeli prema njemu u njegovoj oproštajnoj utakmici u australskoj A-League. Gotovo se nitko s njim nije raspravljao, jer je Gillett svaku spornu odluku detaljno objasnio ekipi na čiju "štetu" je ona donesena, a pojedini igrači su iskoristili prekid kako bi mu još za vrijeme utakmice zaželjeli sreću, dok mu je jedan poručio kako ga smatra jednim od najboljih australskih sudaca u povijesti.

---

image
Australac Jarred Gillett pokušat će zaraditi poštovanje i u engleskoj Premier ligi
Mi News
---

Najlakše ih je mrziti

Gillett je i prije uživao respekt igrača i trenera, iako se mora uzeti u obzir to da u australskoj ligi nema puno nogometaša s milijunskim ugovorima, stoga su oni i skromniji nego premierligaške zvijezde, koje su spremne izvrijeđati suca čim on donese prvu odluku s kojom se ne slažu. Gilletta zasigurno sada čeka puno zahtjevniji zadatak nego što ga je imao u Australiji, ali dvije godine Championshipa vjerojatno su ga pripremile na Premier ligu.

Ostaje nam vidjeti hoće li i on jedne večeri doživjeti "prosvjetljenje" kao i Mark Clattenburg i shvatiti da mu se ne da više "baviti s idiotima", a u međuvremenu se možemo zabaviti uz Clattenburgovu autobiografiju, koja će nesumnjivo izazvati pokoju kontroverziju i dodatno rasvijetliti kako izgleda život ljudi koje je u nogometu najlakše mrziti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krojači (ne)pravde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Krojači (ne)pravde 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-22 10:06:25 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-03 09:34:00 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-10-03 09:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 203 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19403902.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19539190.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19403892.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19403894.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19403896.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19403900.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Michael Zemanek","AFP","Olaf Kraak","Franck Fife","Mi News","Mi News"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mark Clattenburg rekao je zbogom Premier ligi jer se, kako je rekao, vi\u0161e nije mogao baviti s takvim idiotima","Clattenburg nije mogao smisliti Mourinha","Bj\u00f6rn Kuipers i Danny Makkelie","Antonio Miguel Mateu Lahoz energi\u010dno \u0107e vam objasniti \u0161to god vas zanima","Mike Dean u 'elementu'","Australac Jarred Gillett poku\u0161at \u0107e zaraditi po\u0161tovanje i u engleskoj Premier ligi"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x747","hd_19403902_1920.jpg":"1920x1080","k_19403902_1280.jpg":"1280x1280","k_19403902_1024.jpg":"1024x1024","k_19403902_640.jpg":"640x640","k_19403902_480.jpg":"480x480","k_19403902_340.jpg":"340x340","k_19403902_220.jpg":"220x220","o_19403902_1280.jpg":"1280x933","o_19403902_1024.jpg":"1024x747","o_19403902_640.jpg":"640x466","o_19403902_480.jpg":"480x350","o_19403902_340.jpg":"340x248","o_19403902_220.jpg":"220x160","h_19403902_1280.jpg":"1280x854","h_19403902_1024.jpg":"1024x683","h_19403902_640.jpg":"640x427","h_19403902_480.jpg":"480x320","h_19403902_340.jpg":"340x227","h_19403902_220.jpg":"220x147","pp_19403902_1280.jpg":"1006x1280","pp_19403902_1024.jpg":"805x1024","pp_19403902_640.jpg":"503x640","pp_19403902_480.jpg":"377x480","pp_19403902_340.jpg":"267x340","pp_19403902_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x679","hd_19539190_1920.jpg":"1920x1080","k_19539190_1280.jpg":"1280x1280","k_19539190_1024.jpg":"1024x1024","k_19539190_640.jpg":"640x640","k_19539190_480.jpg":"480x480","k_19539190_340.jpg":"340x340","k_19539190_220.jpg":"220x220","o_19539190_1280.jpg":"1280x848","o_19539190_1024.jpg":"1024x679","o_19539190_640.jpg":"640x424","o_19539190_480.jpg":"480x318","o_19539190_340.jpg":"340x225","o_19539190_220.jpg":"220x145","h_19539190_1280.jpg":"1280x854","h_19539190_1024.jpg":"1024x683","h_19539190_640.jpg":"640x427","h_19539190_480.jpg":"480x320","h_19539190_340.jpg":"340x227","h_19539190_220.jpg":"220x147","pp_19539190_1280.jpg":"1006x1280","pp_19539190_1024.jpg":"805x1024","pp_19539190_640.jpg":"503x640","pp_19539190_480.jpg":"377x480","pp_19539190_340.jpg":"267x340","pp_19539190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19403892_1920.jpg":"1920x1080","k_19403892_1280.jpg":"1280x1280","k_19403892_1024.jpg":"1024x1024","k_19403892_640.jpg":"640x640","k_19403892_480.jpg":"480x480","k_19403892_340.jpg":"340x340","k_19403892_220.jpg":"220x220","o_19403892_1280.jpg":"1280x852","o_19403892_1024.jpg":"1024x682","o_19403892_640.jpg":"640x426","o_19403892_480.jpg":"480x319","o_19403892_340.jpg":"340x226","o_19403892_220.jpg":"220x146","h_19403892_1280.jpg":"1280x854","h_19403892_1024.jpg":"1024x683","h_19403892_640.jpg":"640x427","h_19403892_480.jpg":"480x320","h_19403892_340.jpg":"340x227","h_19403892_220.jpg":"220x147","pp_19403892_1280.jpg":"1006x1280","pp_19403892_1024.jpg":"805x1024","pp_19403892_640.jpg":"503x640","pp_19403892_480.jpg":"377x480","pp_19403892_340.jpg":"267x340","pp_19403892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19403894_1920.jpg":"1920x1080","k_19403894_1280.jpg":"1280x1280","k_19403894_1024.jpg":"1024x1024","k_19403894_640.jpg":"640x640","k_19403894_480.jpg":"480x480","k_19403894_340.jpg":"340x340","k_19403894_220.jpg":"220x220","o_19403894_1280.jpg":"1280x852","o_19403894_1024.jpg":"1024x682","o_19403894_640.jpg":"640x426","o_19403894_480.jpg":"480x319","o_19403894_340.jpg":"340x226","o_19403894_220.jpg":"220x146","h_19403894_1280.jpg":"1280x854","h_19403894_1024.jpg":"1024x683","h_19403894_640.jpg":"640x427","h_19403894_480.jpg":"480x320","h_19403894_340.jpg":"340x227","h_19403894_220.jpg":"220x147","pp_19403894_1280.jpg":"1006x1280","pp_19403894_1024.jpg":"805x1024","pp_19403894_640.jpg":"503x640","pp_19403894_480.jpg":"377x480","pp_19403894_340.jpg":"267x340","pp_19403894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x683","hd_19403896_1920.jpg":"1920x1080","k_19403896_1280.jpg":"1280x1280","k_19403896_1024.jpg":"1024x1024","k_19403896_640.jpg":"640x640","k_19403896_480.jpg":"480x480","k_19403896_340.jpg":"340x340","k_19403896_220.jpg":"220x220","o_19403896_1280.jpg":"1280x853","o_19403896_1024.jpg":"1024x683","o_19403896_640.jpg":"640x426","o_19403896_480.jpg":"480x320","o_19403896_340.jpg":"340x226","o_19403896_220.jpg":"220x146","h_19403896_1280.jpg":"1280x854","h_19403896_1024.jpg":"1024x683","h_19403896_640.jpg":"640x427","h_19403896_480.jpg":"480x320","h_19403896_340.jpg":"340x227","h_19403896_220.jpg":"220x147","pp_19403896_1280.jpg":"1006x1280","pp_19403896_1024.jpg":"805x1024","pp_19403896_640.jpg":"503x640","pp_19403896_480.jpg":"377x480","pp_19403896_340.jpg":"267x340","pp_19403896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x680","hd_19403900_1920.jpg":"1920x1080","k_19403900_1280.jpg":"1280x1280","k_19403900_1024.jpg":"1024x1024","k_19403900_640.jpg":"640x640","k_19403900_480.jpg":"480x480","k_19403900_340.jpg":"340x340","k_19403900_220.jpg":"220x220","o_19403900_1280.jpg":"1280x850","o_19403900_1024.jpg":"1024x680","o_19403900_640.jpg":"640x425","o_19403900_480.jpg":"480x318","o_19403900_340.jpg":"340x225","o_19403900_220.jpg":"220x146","h_19403900_1280.jpg":"1280x854","h_19403900_1024.jpg":"1024x683","h_19403900_640.jpg":"640x427","h_19403900_480.jpg":"480x320","h_19403900_340.jpg":"340x227","h_19403900_220.jpg":"220x147","pp_19403900_1280.jpg":"1006x1280","pp_19403900_1024.jpg":"805x1024","pp_19403900_640.jpg":"503x640","pp_19403900_480.jpg":"377x480","pp_19403900_340.jpg":"267x340","pp_19403900_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7462035 Threads: 5 Questions: 1535051401 Slow queries: 4668186 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110775029 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/i-nogometni-suci-gube-zivce-i-pucaju-u-naletu-bijesa-znali-su-i-mourinha-kopackom-gadati-neki-od-njih-vole-slatki-zivot-optuzivalo-ih-se-i-za-uzivanje-narkotika-1131963 [printLink] => /sport/strani-nogomet/i-nogometni-suci-gube-zivce-i-pucaju-u-naletu-bijesa-znali-su-i-mourinha-kopackom-gadati-neki-od-njih-vole-slatki-zivot-optuzivalo-ih-se-i-za-uzivanje-narkotika-1131963?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 293350 [name] => Mark Clattenburg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mark-clattenburg [link] => /tag/mark-clattenburg ) [1] => stdClass Object ( [id] => 461929 [name] => Mike Dean [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mike-dean [link] => /tag/mike-dean ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651540 [name] => antonio miguel mateu lahoz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-03 11:37:12 [main_article_id] => 0 [alias] => antonio-miguel-mateu-lahoz [link] => /tag/antonio-miguel-mateu-lahoz ) [3] => stdClass Object ( [id] => 353225 [name] => Bjorn Kuipers [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bjorn-kuipers [link] => /tag/bjorn-kuipers ) [4] => stdClass Object ( [id] => 634821 [name] => Danny Makkelie [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-29 20:46:44 [main_article_id] => 0 [alias] => danny-makkelie [link] => /tag/danny-makkelie ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650011 [name] => Jarred Gillett [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 12:12:40 [main_article_id] => 0 [alias] => jarred-gillett [link] => /tag/jarred-gillett ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krojači (ne)pravde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I nogometni suci gube živce i ‘pucaju‘! U naletu bijesa znali su i Mourinha kopačkom gađati. Neki od njih vole slatki život, optuživalo ih se i za uživanje narkotika... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19403902.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Michael Zemanek [mainImageDesc] => Mark Clattenburg rekao je zbogom Premier ligi jer se, kako je rekao, više nije mogao baviti s takvim idiotima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19403902.jpg [title] => Michael ZemanekMark Clattenburg rekao je zbogom Premier ligi jer se, kako je rekao, više nije mogao baviti s takvim idiotima ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19539190.jpg [title] => AFPClattenburg nije mogao smisliti Mourinha ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19403892.jpg [title] => Olaf KraakBjörn Kuipers i Danny Makkelie ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19403894.jpg [title] => Franck FifeAntonio Miguel Mateu Lahoz energično će vam objasniti što god vas zanima ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19403896.jpg [title] => Mi NewsMike Dean u 'elementu' ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19403900.jpg [title] => Mi NewsAustralac Jarred Gillett pokušat će zaraditi poštovanje i u engleskoj Premier ligi ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon utakmice Stokea i Manchester Uniteda, koja je završila 1:1, Mourinho mi je ušao u svlačionicu i počeo me napadati kako sam njegovu momčad oštetio za kazneni udarac. Nikako nije htio zašutjeti i ja sam u naletu bijesa bacio kopačku prema njemu te mu rekao da se gubi. Udarila je u zid pokraj njega, a on se "smrznuo". Izgubio sam živce i jednostavno me nije bilo briga. Kad sam legao u krevet kasnije te večeri, znao sam da mi je dosta. Došlo mi je u glavu da se ne mogu više baviti s takvim idiotima – riječi su to Marka Clattenburga, svojedobno jednog od najboljih sudaca u Engleskoj, ali i u svijetu.

Veliki ulozi i pritisak

Clattenburgova autobiografija objavljena je u četvrtak, a gotovo je sigurno da će zatresti nogometni svijet. Jer, radi se o iznimno cijenjenom sucu, ali i poprilično kontroverznoj pojavi, netipičnoga karaktera za djelitelja pravde. Vodio je računa o svom fizičkom izgledu više nego ijedan drugi sudac, bio je redoviti gost noćnih klubova, a njegovo ime se znalo provući i kroz priče o nelegalnim radnjama, kao što je, primjerice, uživanje narkotika.

Suci često trpe napade od trenera i igrača, jer su na terenu uvijek strasti visoke, a svako nekoliko sekundi djelitelj pravde mora donijeti nekakvu odluku. Englesko udruženje profesionalnih sudaca kaže da premierligaški sudac za vrijeme utakmice mora donijeti u prosjeku 245 odluka, od čega samo 20-ak posto otpada na odluke o tome čija je lopta koja je izišla izvan igre, a ni to nije uvijek jednostavno.

Logično je da je, što su ulozi veći, i pritisak na suce veći, a gotovo da ne postoji veći ulog od onoga u engleskoj Premier ligi, najbogatijem i najglamuroznijem prvenstvu na svijetu. Clattenburgu se sve to zgadilo 2017., samo godinu dana nakon što je sudio finale Lige prvaka i Europskog prvenstva, što je rijetko viđen pothvat. Nakon toga je otišao suditi u Saudijsku Arabiju, a zatim i u Kinu, dok je također aktivno uključen u Svjetsko prvenstvo u mini nogometu (ne futsalu).

Rasistički skandal

Osim Mourinhova napada, koji je bio kap koja je prelila čašu, Clattenburgovu napuštanju Premier lige prethodile su mnoge kontroverzije. Prvo je 2008. bio suspendiran na osam mjeseci zbog neplaćenih dugova njegove električarske tvrtke (on je po struci električar), zatim je dospio u medije zbog toga što mu je bivša djevojka i poslovna partnerica oštetila Porsche, a onda su se pojavile informacije da je razlog one suspenzije ležao i u činjenici što ga je jedan od starijih kolega prijavio zbog uživanja droge i obiteljskog nasilja... A posebno je bizaran bio slučaj iz 2014., kada je zaradio suspenziju jer je nakon utakmice telefonski razgovarao s tadašnjim trenerom Crystal Palacea Neilom Warnockom, a onda se iste večeri sam odvezao na koncert Eda Sheerana. Pravila Premier lige ne dopuštaju sucima razgovore s trenerima bez izričitog dopuštenja, a također zahtijevaju da cijela sudačka ekipa putuje zajedno na utakmicu i s nje.

---

image
Clattenburg nije mogao smisliti Mourinha
AFP
---

Clattenburg se 2012. našao i u središtu rasističkog skandala, kada ga je Chelseajev Nigerijac John Obi Mikel optužio da ga je nazvao "majmunom". Clattenburg je bio poznat po svom opuštenom pristupu igračima za vrijeme utakmice, koji je zvijezde s milijunskim plaćama znao živcirati, ali nisu svi vjerovali Mikelovim optužbama. Jedan od njih bio je i sir Alex Ferguson, koji je nazvao suca i rekao mu da će on i njegov klub stati iza njega ako bude potrebno. Policija je pokrenula istragu, a nakon preslušavanja audiosnimke s utakmice došla je do zaključka da su Mikelove optužbe bile lažne te da je zapravo igrač koristio neprimjereni rječnik prema Clattenburgu, zbog čega je novčano kažnjen.

Slavlje s igračima

Clattenburg se uvijek borio protiv nametnutih normi koje navode kako bi sudac trebao izgledati i kako bi se trebao ponašati u slobodno vrijeme, a jedan od zagovornika njegova pristupa je i Mike Dean, sada već legendarna pojava na engleskim nogometnim travnjacima, kojeg se u najmanju ruku može opisati kao "neobičnog". Uostalom, takvim ga je nazvao i sam Clattenburg u svojoj knjizi, u kojoj bez dlake na jeziku i često pogrdno komentira svoje bivše kolege.

Dean je gledateljima ponekad simpatičan, a ponekad iritantan, dok je igračima i trenerima gotovo isključivo ovo drugo. On dijeli kartone šakom i kapom te iz godine u godinu drži najveći prosjek lige u tom segmentu, dok je u sezoni 2018./2019. došao do rekordnog "podviga", kada je dodijelio svoj 100. crveni karton u karijeri. Samo za usporedbu, sljedeći na listi u tom trenutku imao je 67 dodijeljenih isključenja. Dean ponekad slavi gol koji padne nakon prednosti koju je pustio, a hvata se za glavu kada ekipa ne uspije puštenu prednost kapitalizirati. Posebno je legendarna scena iz 2012., kada je Manchester City golom Sergija Aguera u posljednjim minutama osvojio naslov, a Dean se u punom sprintu zatrčao prema razgaljenim igračima koji su slavili pogodak.

---

image
Mike Dean u 'elementu'
Mi News
---

Čovjek bi pomislio da će suci suosjećati jedni s drugima jer svi prolaze kroz istu torturu, ali kada Dean dođe na tribine svoga voljenog Tranmere Roversa, utakmicu uglavnom provodi na nogama i bude najglasniji u vrijeđanju svoga kolege koji dijeli pravdu.

– Istina je, znam pjevati pogrdne pjesme protiv suca za vrijeme utakmica. Kada gledam utakmicu, gledam je kao navijač i potpuno se izgubim – priznat će Dean.

Ali dobro, što očekivati od čovjeka koji je potegnuo veze kako bi u slobodno vrijeme nosio palice na ženskim golf-turnirima... Da, dobro ste pročitali. A ako vas zanima nešto više o njemu, možete pročitati tekst iz našeg serijala 'Više od sporta'.

Kako žive?

Sličan osobenjak je i Antonio Miguel Mateu Lahoz, Španjolac koji je sudio ovogodišnje finale Lige prvaka. Njegove geste su uvijek krajnje teatralne, a najpoznatiji je po spornim odlukama s derbija Reala i Barcelone. Lahoz se tijekom godina isprofilirao kao kvalitetan i cijenjen sudac u europskim okvirima, ali ga je uvijek pratio imidž čovjeka koji zbog svoga luckastog ponašanja često može odvesti susret u krivom smjeru. Zbog toga je jedna od glavnih priča s ovogodišnjeg finala Lige prvaka bilo to da Španjolac nije napravio nijedan posebno kontroverzan potez.

---

image
Antonio Miguel Mateu Lahoz energično će vam objasniti što god vas zanima
Franck Fife
---

Pritisak na suce je ogroman, a njihov život izgleda slično kao i onaj profesionalnog nogometaša, s tom razlikom da djelitelji pravde zarađuju nemjerljivo manje te su često prisiljeni imati i drugi posao. Sjajni UEFA-in dokumentarac objavljen krajem prošle godine naziva "Man in the Middle" upoznao nas je sa svakodnevicama najboljih europskih sudaca, a posebno je ostala upečatljiva izjava Björna Kuipersa da mu kći ima 15 godina, a da je on bio na samo četiri njezina rođendana.

Nizozemac koji je sudio finale ovogodišnjeg Eura inače je nasljednik lanca supermarketa te se zapravo može reći da se suđenjem bavi iz hobija. Kuipers je vjerojatno najbogatiji od svih sudaca te je, među ostalim, sponzor svoga sunarodnjaka Maxa Verstappena, koji se natječe u Formuli 1, a zanimljivo je da mu je i otac bio sudac (doduše, amaterski), uz to što je također bio direktor lanca supermarketa.

Otkazao pomoćniku

Kuipers zajedno s drugim elitnim europskim sucem iz Nizozemske, Dannyjem Makkeliejem, ima pravo birati svoje pomoćnike, za razliku od ostalih njihovih sunarodnjaka koji nemaju taj privilegij, a to je izišlo na vidjelo u travnju ove godine, kada je Makkelie povukao kontroverzan potez.

Utakmica kvalifikacija za SP između Srbije i Portugala igrana u ožujku ove godine u Beogradu završila je rezultatom 2:2, a susret je obilježio nepriznati gol Cristiana Ronalda u posljednjim trenucima utakmice. Stefan Mitrović izbio je loptu tek nakon što je ona prošla gol-liniju, ali Makkeliejev pomoćnik Mario Diks nije signalizirao pogodak. Kako VAR tada još nije bio u upotrebi u kvalifikacijama, to je značilo da će Portugal ostati bez pobjede.

---

image
Björn Kuipers i Danny Makkelie
Olaf Kraak
---

Ronaldo je bjesnio na terenu, kritike upućene nizozemskoj sudačkoj ekipi nastavile su se i u idućim danima, a onda je dva tjedna nakon tog incidenta Makkelie odlučio otkazati suradnju svom pomoćniku jer je "izgubio povjerenje u njega". Diks je bio šokiran što ga se njegov kolega tako lako odrekao, a Makkeliejev potez naišao je na gotovo jednoglasne kritike nogometnog svijeta. Iako se Nizozemčeva odluka može percipirati kao prenagljena, jasno je da se u pozadini nje nalazi ogroman pritisak s kojim se suočavao i kojeg se jednostavno želio otarasiti na koji god način, pa makar to značilo svoga dugogodišnjeg kolegu "baciti pod vlak".

Omiljeni Gillett

No, postoje primjeri sudaca koje igrači univerzalno vole i cijene, a jedan od takvih je Jarred Gillett, Australac koji je prije tjedan dana ušao u povijest kao prvi stranac koji je sudio utakmicu engleske Premier lige. Gillett je stekao međunarodni status u australskoj ligi, a onda je 2019. dobio dopuštenje da se preseli u engleski nogomet, nakon što je dobio poziciju postdoktoranda na Sveučilištu John Moores u Liverpoolu.

Gillett je debi u engleskom nogometu ostvario u četvrtoj ligi, ali je odmah prebačen u Championship (drugi razred) te je nakon dvije godine dobio priliku suditi u Premier ligi. Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči jest način na koji su se igrači ponijeli prema njemu u njegovoj oproštajnoj utakmici u australskoj A-League. Gotovo se nitko s njim nije raspravljao, jer je Gillett svaku spornu odluku detaljno objasnio ekipi na čiju "štetu" je ona donesena, a pojedini igrači su iskoristili prekid kako bi mu još za vrijeme utakmice zaželjeli sreću, dok mu je jedan poručio kako ga smatra jednim od najboljih australskih sudaca u povijesti.

---

image
Australac Jarred Gillett pokušat će zaraditi poštovanje i u engleskoj Premier ligi
Mi News
---

Najlakše ih je mrziti

Gillett je i prije uživao respekt igrača i trenera, iako se mora uzeti u obzir to da u australskoj ligi nema puno nogometaša s milijunskim ugovorima, stoga su oni i skromniji nego premierligaške zvijezde, koje su spremne izvrijeđati suca čim on donese prvu odluku s kojom se ne slažu. Gilletta zasigurno sada čeka puno zahtjevniji zadatak nego što ga je imao u Australiji, ali dvije godine Championshipa vjerojatno su ga pripremile na Premier ligu.

Ostaje nam vidjeti hoće li i on jedne večeri doživjeti "prosvjetljenje" kao i Mark Clattenburg i shvatiti da mu se ne da više "baviti s idiotima", a u međuvremenu se možemo zabaviti uz Clattenburgovu autobiografiju, koja će nesumnjivo izazvati pokoju kontroverziju i dodatno rasvijetliti kako izgleda život ljudi koje je u nogometu najlakše mrziti.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Michael Zemanek AFP Olaf Kraak Franck Fife Mi News Mi News
Michael Zemanek
Mark Clattenburg rekao je zbogom Premier ligi jer se, kako je rekao, više nije mogao baviti s takvim idiotima
AFP
Clattenburg nije mogao smisliti Mourinha
Olaf Kraak
Björn Kuipers i Danny Makkelie
Franck Fife
Antonio Miguel Mateu Lahoz energično će vam objasniti što god vas zanima
Mi News
Mike Dean u 'elementu'
Mi News
Australac Jarred Gillett pokušat će zaraditi poštovanje i u engleskoj Premier ligi
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/i-nogometni-suci-gube-zivce-i-pucaju-u-naletu-bijesa-znali-su-i-mourinha-kopackom-gadati-neki-od-njih-vole-slatki-zivot-optuzivalo-ih-se-i-za-uzivanje-narkotika-1131963 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e925774ff10399c35576c016669482082a8909f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+nogometni+suci+gube+%C5%BEivce+i+%E2%80%98pucaju%E2%80%98%21+U+naletu+bijesa+znali+su+i+Mourinha+kopa%C4%8Dkom+ga%C4%91ati.+Neki+od+njih+vole+slatki+%C5%BEivot%2C+optu%C5%BEivalo+ih+se+i+za+u%C5%BEivanje+narkotika...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fi-nogometni-suci-gube-zivce-i-pucaju-u-naletu-bijesa-znali-su-i-mourinha-kopackom-gadati-neki-od-njih-vole-slatki-zivot-optuzivalo-ih-se-i-za-uzivanje-narkotika-1131963 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fi-nogometni-suci-gube-zivce-i-pucaju-u-naletu-bijesa-znali-su-i-mourinha-kopackom-gadati-neki-od-njih-vole-slatki-zivot-optuzivalo-ih-se-i-za-uzivanje-narkotika-1131963 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krojači (ne)pravde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometKrojači (ne)pravde

I nogometni suci gube živce i ‘pucaju‘! U naletu bijesa znali su i Mourinha kopačkom gađati. Neki od njih vole slatki život, optuživalo ih se i za uživanje narkotika...

3. listopada 2021. - 11:34
Mark Clattenburg rekao je zbogom Premier ligi jer se, kako je rekao, više nije mogao baviti s takvim idiotimaMichael Zemanek

Nakon utakmice Stokea i Manchester Uniteda, koja je završila 1:1, Mourinho mi je ušao u svlačionicu i počeo me napadati kako sam njegovu momčad oštetio za kazneni udarac. Nikako nije htio zašutjeti i ja sam u naletu bijesa bacio kopačku prema njemu te mu rekao da se gubi. Udarila je u zid pokraj njega, a on se "smrznuo". Izgubio sam živce i jednostavno me nije bilo briga. Kad sam legao u krevet kasnije te večeri, znao sam da mi je dosta. Došlo mi je u glavu da se ne mogu više baviti s takvim idiotima – riječi su to Marka Clattenburga, svojedobno jednog od najboljih sudaca u Engleskoj, ali i u svijetu.

Veliki ulozi i pritisak

Clattenburgova autobiografija objavljena je u četvrtak, a gotovo je sigurno da će zatresti nogometni svijet. Jer, radi se o iznimno cijenjenom sucu,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:02