StoryEditorOCM
Strani nogometstrah od nemira

Hoće li UEFA u zadnji čas preseliti finale Lige prvaka? Istanbul opasno visi, evo koji bi grad mogao ugostiti spektakl

Piše Sport SD
12. svibnja 2023. - 09:10

Kako izvještava Daily Mail, UEFA razmišlja o premještanju finala Lige prvaka na lisabonski Estádio da Luz, zbog predjsedničkih izbora u Turskoj. Finale se trebalo održati na stadionu Ataturk, ali zbog zabrinutosti oko mogućih građanskih nemira ako se nakon gotovo dva desetljeća završi vladavina predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, postoji mogućnost kako spektakl opet neće biti u Istanbulu.

Iako UEFA ne želi mijenjati mjesto finala, jer je najveći događaj u europskom nogometu dvaput premješten iz Istanbula zbog Covida 2020. i 2021., naglašavaju kako je sigurnost navijača njihov prioritet.

Također, isti izvor doznaje da je napravljen neformalan pristup Portugalskom nogometnom savezu, koji je prethodno uskočio u oba ranija slučaja te je nogometni festival organizirao u Lisabonu 2020. godine, i tada na domu Benfice, a godinu kasnije u Portu na Estádio do Dragão.

Erdogan za svojim glavnim protukandidatom Kemalom Kılıçdaroğluom zaostaje za pet posto u anketama uoči prvog kruga glasovanja u nedjelju, što prema analitičarima ukazuje na to da bi se dvojac mogao naći u drugom krugu koji će se održati 28. svibnja.

Finale Lige prvaka održava se manje od dva tjedna kasnije, tako da bi UEFA mogla biti prisiljena donijeti kasnu odluku, iako još nema službenog plana za premještanje utakmice iz Turske. Predsjednik Aleksandar Čeferin još se uvijek nije oglasio oko ovog slučaja, ali neslužbeno se doznaje da krovna europska organizacija budno prati razvoj događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 12:00