StoryEditor
Rukometkamp za vratare

Vratar hrvatske reprezentacije oduševljen uvjetima u Omišu: Djeca nam se vraćaju, što znači da kvalitetno radimo

Piše Vedran Babić
4. srpnja 2019. - 01:23
omis_rukometni_kamp1-010719

Deveto izdanje „Galeb međunarodnog kampa rukometnih vratara“ u Omišu pošteno se zahuktalo. Mladi vratari i vratarke diljem Europe i svijeta upijaju dragocjene savjete poznatih demonstratora poput Marina Šege, Mirka Alilovića, Benjamina Burića, Vladimira Cupare, Primoža Prošta, slavne Norvežanke Kari Aalvik Grimsbo, Vanje Radić... Ali ih i hvataju za fotografiju, „selfie“. Za uspomenu.

Radi se u dvije dvorane centra Ribnjak, u smjenama, pod budnim okom neumornog Marija Čaljkušića. Prvi čovjek organizacije pazi na svaki detalj, da nikome od gotovo 400 sudionika iz 40-ak zemalja ništa ne fali.

Kako bi se ova manifestacija dodatno približila javnosti, organiziran je i „Dan otvorenih vrata“ u kojem su se predstavnici medija i svi zainteresirani imali priliku iz prve ruke uvjeriti u visoku kvalitetu treninga. U kratkom predahu od vježbi porazgovarali smo s Marinom Šegom, prvim vratarem hrvatske reprezentacije, koji uz Alilovića sudjeluje na kampu od prve godine.

- Ovaj je kamp odlična priča i jako je važno da se djeca vraćaju, što pokazuje da imamo kvalitetu rada. Dosta je djece koja su prepuštena sama sebi jer u svojim klubovima nemaju trenere vratara. U sedam dana ne možemo im baš sve objasniti, ali nastojimo pomoći koliko možemo, čak im sugeriramo da neke stvari zapišu u bilježnice da se malo podsjete kad im zatreba – rekao je uskoro 34-godišnji Međugorac koji ovog ljeta postaje novi igrač Montpelliera u koji prelazi iz Pick Szegeda.

Privilegiju da uči od vrsnih vratara Šego u svojoj mladosti nije imao.

- Kamo sreće da sam ja s 15 godina imao takvu priliku. Ovdje je deset vrhunskih vratara koji su branili ili još brane i to je velika stvar za mlade.

Što savjetujete polaznicima?

- Svaki je trening specifičan i svaki trener dobije drugu temu, recimo obrana s krila, pivota, sedmerca, vanjskih pozicija... Pokušavamo im objasniti glavne početne stavove. Djeca su OK, slušaju, ali uvijek može bolje.

Nedavno je održan ždrijeb Europskog prvenstva 2020. u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Hrvatska je smještena u skupinu A koja se igra u Grazu, a protivnici su Bjelorusija, Crna Gora i Srbija. Dobar ždrijeb, pitamo Šegu?

- Balkanska skupina, haha. Želimo samo da se potrefi jedno natjecanje na kojem ćemo svi biti zdravi i nećemo ostati bez bitnih igrača. Uvijek pucamo visoko, na to imamo pravo. Bit će i dosta naših navijača jer su Zagreb i Hrvatska blizu.

Tko će vam biti najteži protivnik? Što kaže Cupara, vratar Srbije koji je također u Omišu u kampu?

- Nismo pričali o tome, ali najveći protivnik možemo biti sami sebi. Ako budemo u punom sastavu, neće biti problema.

Godinama je Šego iz raznih razloga bio izvan kruga reprezentacije, a sada je zasluženo „jedinica“, što je potvrdio početkom ove godine na Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj. Posljednju akciju, susrete kvalifikacija za Euro 2020. protiv Švicarske i Belgije, propustio je zbog operacije oka.

- Tu sam operaciju već imao prije sedam godina u Zagrebu. Riječ je o dioptriji i astigmatizmu. Sad je bilo pravo vrijeme da to odradim jer 4-5 tjedana nakon operacije nisam smio ništa raditi. Sad je sve u redu.

Šegi odmor traje još dva tjedna, a onda se mora javiti u svoj novi klub Montpellier, prvaka Europe iz 2018.

- U Szegedu sam proveo tri sjajne godine. Pored skupljeg Veszprema osvojili smo prvenstvo i Kup. Sada se veselim Montpellieru, odličnom klubu i gradu. Francuzi su poznati po tome da je „ludnica“ na pripremama tako da moram doći sto posto spreman.

Tamo stižete kao zamjena za Vincenta Gerarda. Velika odgovornost.

- Ma, odgovornost je uvijek velika na golmanima. To se svladalo. Gerard odlazi u PSG, on je broj jedan u Francuskoj.

Štošta je Šego osvojio u karijeri, čak i Ligu prvaka (op.a. s Kielceom 2016.), ali mu nedostaje velika medalja s reprezentacijom. Po mogućnosti zlatna.

- To bih potpisao odmah, haha. Gdje god sam bio, osvojio sam prvenstvo države. Jasno da je to ambicija i Montpellieru, kao i biti što bolji u Ligi prvaka – zaključio je Šego.

#REPREZENTACIJA#MARIN ŠEGO#KAMP ZA VRATARE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 23:25