StoryEditor
Rukometomiš u lipnju

Svjetski poznati Kamp rukometnih vratara slavi desetu obljetnicu: ‘I treneri Bayerna su dolazili učiti od nas‘

Piše Darko Rapić
21. veljače 2020. - 08:05

Sredinom lipnja ove godine u Omišu će se održati deseti jubilarni Kamp rukometnih vratara. Prilika je to da se rezimira sve napravljeno u proteklom razdoblju, u kome je ovaj međunarodno prepoznatljivi kamp izrastao u najkvalitetniji rukometni projekt takve vrste u svijetu.

Sve je počelo 2011. godine kada je bivši rukometni vratar Mario Čaljkušić shvatio da se ovom segmentu rukometne igre gotovo uopće ne posvećuje pozornost. Većina klubova nema trenera vratara, a znanje se uglavnom prenosi “s koljena na koljeno”, stariji vratari pokažu mlađima samo osnove i na njima je kako će se dalje razvijati i trenirati. Čaljkušić je odlučio to promijeniti. I uspio! 

Mario, odakle ideja?

- Po prirodi sam takav, uvijek nešto kombiniram i smišljam, tako mi je pala na um i ideja o organizaciji kampa rukometnih vratara. U to vrijeme gotovo nijedan klub nije imao specijaliziranoga trenera vratara, sve je bilo prepušteno improvizaciji samim vratarima koji su se snalazili kako su znali, uglavnom su učili jedni od drugih. Osjetio sam to i sam na svojoj koži, i želio sam im pomoći.

Prvi kamp organiziran je u Makarskoj i ove godine slavi već deseti rođendan.

- U tim počecima bila nam je dovoljna jedna dvorana, Makarska je ponudila najbolje uvjete. Od prvih dana kamp smo nastojali spojiti s turističkim sadržajima kako bi sudionici i njihovi pratitelji imali dodatni program u slobodnom vremenu. Zbog toga smo se poslije preselili u Omiš koji pruža idealne uvjete: dvije vrhunske sportske dvorane, kvalitetan hotelski smještaj i brojne turističke sadržaje. Primijetili smo da sve više roditelja dolazi, dok im djeca treniraju oni se odmaraju i uživaju u ljepotama Omiša i okolice. 

Broj sudionika rastao je iz godine u godinu, da su infrastrukturni kapaciteti bili moćniji taj broj je mogao biti i duplo veći. 

- Prve godine je bilo 70-ak sudionika, no već sljedeće sezone se dogodio pravi “boom”. Zato što smo uvijek dovodili najbolje od najboljih. Prve godine u kampu je bio ponajbolji golmana na svijetu Thierry Omeyer, to je kao da vam u nogometni kamp dođu Messi ili Ronaldo. Tako da ove godine očekujemo petstotinjak gostiju. 

Veliki broj sudionika se vraća iz godine u godinu. Nisu jednokratni.

- Vjerujemo da je to zbog kvalitete kampa, ali i ostalih sadržaja. Tijekom sedmodnevnog boravka mladi vratari nisu posvećeni isključivo rukometu. Trenira se dva puta na dan, a preostalo slobodno vrijeme koristi se za odmor, kupanje, obilazak šire okolice Omiša...

image
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

U radu kampa sudjelovala su velika imena, najveća...

- Praktično nema ozbiljnijeg rukometnog vratara koji nije bio u našem kampu. Od Omeyera, preko Kaspera Hvidta, Rolanda Miklera, Karry Grimsbo, Tomasza Blazskiewitza, Borka Ristovskog, Vladimira Cupare, Benjamina Burića, do naših  Mirka Bašića, Vladimira Vujovića, Nikole Blažička, Dragana Jerkovića, Ivane Kapitanović, Jelene Grubišić... Mirko Alilović i Marin Šego su od prvoga dana dio ove priče, ne samo kao redoviti sudionici i treneri već i kao prijatelji i ambasadori ovog projekta.
Spektakl u Omišu 22. lipnja

Mario, zbog čega bi mladi golmani trebali doći u vaš kamp?

- Zahvaljujući našim stručnim suradnicima Vanji Radić i Harisu Porobiću mi pratimo trendove, ali ih iz godine u godinu i stvaramo! Zbog toga nam ne dolaze samo početnici već i iskusni vratari kako bi vidjeli novosti. No, kamp je posebno vrijedan za mlade na početku karijera. Na žalost, još uvijek nema dovoljno trenera vratara pa su djeca najčešće i dalje prepuštena sama sebi.

Zbog čega rukometne ekipe i reprezentacije i dalje uglavnom nemaju trenere vratara?

- Dijelom je to zbog pomanjkanja novca, ali i zbog toga što još uvijek nije sazrelo razmišljanje koliko je u rukometu vratar važan. Ozbiljni treneri znaju da im je vratar pola momčadi, njima se takvi propusti ne događaju. 

Spominjete novitete i praćenje trendova. Kojih?

- “Mental coaching’, ‘fit light’, ‘light tehnology’, ‘brain tehnology’... sve su to noviteti preuzeti iz najvećih američkih sportova i od najvećih stručnjaka na području priprema vrhunskih sportaša. U hrvatskom rukometu, ali i u cijelom našem sportu ta je tehnologija gotovo potpuno nepoznata. No, nešto se ipak kreće, nakon naših kampova kontaktirali su nas brojni treneri nogometnih vratara kako bi se educirali i usvojili nova znanja i tehnologije. Posebno smo bili počašćeni posjetom trenera vratara velikog Bayerna koji je želio vidjeti što i kako radimo, te je izrazio zadovoljstvo viđenim.

Deseto izdanje posebni je izazov?

-  Za 22. lipnja u Omišu pripremamo spektakularno otvaranje, ali detalje želimo sačuvati u tajnosti kako bi oni koji dođu imali potpuni doživljaj. Također, planiramo i ‘Kids day’ i ‘Dan otvorenih vrata’ kako bi građani mogli i neposredno doživjeti rukometne velikane, zapucati im, družiti se s njima.

Tvrdite da još niste dosegnuli maksimum?

- Ovaj projekt može još rasti i razvijati se. Još uvijek većina rukometnih vratara nemaju adekvatne uvjete i specijalizirane trenere, i sve dok se to ne promjeni bit će i te kako prostora za naš rad.  Uvijek smo korak ispred drugih.

image
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Što je vama osobno donio ovaj projekt?

- Donio mi je puno briga i zadovoljstva, ali i novih ideja. U suradnji s najvećim rukometnim portalom ‘Planethandbal’ pokrenuli smo još jedan zanimljiv projekt, Svjetski kup rukometnih veterana, koji je u prethodne tri godine ostvario iznimne rezultate, te postao najveći takav događaj u svijetu rukometa. Ove godine od 14. do 17. svibnja očekujemo u Omišu preko 1.000 sudionika koji će se ogledati u tri muške i dvije ženske starosne kategorije.

Koliko je ova priča otišla daleko najbolje svjedoči podatak da ponovno dolaze ekipe iz Brazila i Dubaija, te po prvi put ekipa iz Indije, kojoj će ovo biti prvi rukometni izlet u Europu!

- To je prava fešta rukometa koju su prepoznali i gledatelji, pa redovito dolaze u dvoranu gledati zvijezde ovoga sporta. Čak nam je i velika Barcelona jedne godine povjerila organizaciju svog kampa, pa su mladi rukometaši u Omišu mogli učiti od zvijezda poput Cederica Sorhaindoa, Virana Morosa i Borka Ristovskog. Ove godine smo sklopili ugovor s jedim od vodećih švedskih rukometnih klubova, za njih ćemo u Omišu organizirati pripremne kampove za sve njihove uzrasne kategorije.

S obzirom na veliki broj projekata i broj gostiju koji vam stiže svake godine, prepoznaju li “institucije” vaš rad, imate li njihovu podršku?

- Od samih početaka naše projekte prate i podupiru Turistička zajednica i grad Omiš, kao i županijska Turistička zajednica i Županija Splitsko-dalmatinska, te brojni sponzori, donatori i volonteri. Bez njih ovo ne bi bilo moguće. Kad se uzme u obzir da smo u ovih desetak godina doveli gotovo 5000 gostiju i ostvarili preko 30.000 noćenja jasno je da smo njihovu podršku i zaslužili. To je obostrano korisna suradnja i vjerujem da će se nastaviti još dugo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 14:24