StoryEditor
Ostalodramatičan apel

Vapaj predsjednice gimnastičkog kluba Marjan: Spasite splitski sport, klubovi su na koljenima, treneri bi mogli ostati bez posla

19. ožujka 2020. - 23:16

- Splitski je sport na koljenima, pomozite nam da ga spasimo! - zavapila je Deni Borozan, predsjednica Gimnastičkog kluba Marjan iz Splita u javnom apelu koji je uputila na adresu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, pročelnika za sport Mate Omazića i gradskih vijećnika.

Koronavirus zaustavio je sport u čitavom svijetu, pa tako i u našem malom kutku svemira, u Splitu. Zatvorene su dvorane, bazeni, klubovi ne treniraju, treneri bi mogli ostati bez posla, članarina nema... Nema onoga tko u tom lancu ne osjeća posljedice i Borozan je osjetila trenutak da javno pozove gradske vlasti na pomoć splitskom sportu.

- Klubovi su na koljenima. Od prije nekoliko dana potpuno je prekinut prihod od članarina. Iz lokalnog proračuna stigla je samo akontacija za siječanj, a nema još raspodjele sredstava za 2020. godinu. U međuvremenu nas je COVID-19 uzdrmao do temelja, to je prijetnja koju još niti ne poznajemo, ali nas poziva na reakciju – smatra Borozan.

Ističe kako roditelji strahuju za djecu, povlače ih i ispisuju iz klubova, a budući da treninga i natjecanja neće biti do daljnjega, Borozan predlaže sljedeće:

- Predlažem da se angažiraju sve snage i utvrdi način i mogućnost preusmjeravanja dijela sredstava za stručni rad, koja se inače raspodjeljuju klubovima članovima Splitskog saveza sportova, kako bi se donekle sačuvala radna mjesta. Također predlažem da se utvrdi krizni stožer za sport na razini grada koji će razmotriti problem trenutnog potpunog sloma sustava sporta. Situacija je izvanredna i sigurno se neće riješiti u naredna dva tjedna. Štoviše, povratak u dvorane, na borilišta i u škole sporta u normalu se ne očekuje prije rujna. Za sve nas u sportu to znači potpuni nestanak – dramatična je poruka Borozan.

Dodala je i kako će neki klubovi pribjeći smanjivanju plaća zaposlenika, možda i otpuštati višak, ali i kako je nužno sačuvati matice klubova odnosno – ljude. Oni su temelj.

Zaključila je:

- Pokušajmo spasiti zdravlje, živote i ekonomiju od ove globalne nevolje, ali pokušajmo spasiti i sport. Kad sve prođe, opet će taj naš barjak ponosno vijoriti po svijetu, ali samo ako sačuvamo suštinu, bazu, ljudski resurs.

Predsjednik Splitskog saveza sportova (SSS) Nenad Periš svjestan je ozbiljnosti situacije i pomoći će koliko bude mogao.

- Radimo na tome. Neke će se mjere brzo pokazati, a neke su u pripremi. O trenerima posebno vodimo računa – rekao nam je, ali i podvukao:

- Apel je dobar, ali ne treba dizati paniku. Ni jedan segment društva ne smije se izdvajati iz ukupne situacije, pa tako ni sport, jer stanje je preozbiljno za cijelo čovječanstvo.

Dodao je kako je bavljenje sportom omogućeno samo olimpijskim kandidatima, i to uz posebne preporuke kriznog stožera, i pohvalio je splitske sportaše koji su se stavili na raspolaganje za bilo kakvu pomoć pri preseljenju bolnice ili u nekoj drugoj aktivnosti značajnoj za šire društvo.

- Preko 150 sportaša iskazalo je spremnost za pomoć u važnim društvenim fizičkim aktivnostima, ako bude potrebno. Spremni čekaju poziv. Svaka im čast – zaključio je Periš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 10:58