StoryEditor
Ostalo(pre)stroge mjere

Šveđani otvorili tribine, smije biti najviše - osam gledatelja: ‘Mislim da nas ne prepoznaju kao važan segment društva‘

Piše Ivan Renić
15. travnja 2021. - 08:07
Ilustracija AFP

Baš kao i ostali aspekti života, zbog pandemije koronavirusa pati i sport. Nesretni virus “davi” ga već više od godinu dana tjerajući one koji upravljaju na brojne mjere, zabrane, odgode, preinake.

Svjedočili smo čudnim regulama koje su izazvale podizanje obrva, no jedna od luđih došla je iz Švedske. Pomislili bismo da se takvo što može zbiti samo kod nas, ali eto - čini se da “mudrosti” ima i u bogatoj skandinavskoj zemlji.

Naime, tamošnje su vlasti odredile kako se na otvorenom može okupiti najviše osam ljudi na istom mjestu, a iznimke nema ni za nogometne utakmice. Čak ni kada su u pitanju prvoligaši. Dakle, na stadionima kapaciteta od nekoliko desetaka tisuća mjesta smije biti najviše osam gledatelja.

Kontroverzne mjere

Najviši razred švedskog nogometa s novom sezonom je započeo prošlog vikenda, a unatoč žalbama, vlasti su odbile promijeniti pravila. Švedska je, zahvaljujući svojim kontroverznim mjerama, postala jedna od zemalja s najvišim postotkom zaraženih. Pandemiju ni izbliza još nisu uspjeli obuzdati, pa su (pre)stroge mjere i dalje na snazi.

Tamošnji mediji “čudom se čude” kako je AIK na svojoj Friends Areni kapaciteta 50 000 mjesta smio primiti samo oktet odabranih, dok je za to vrijeme u obližnjem parku nesmetano boravilo preko 5000 ljudi.

- Mislim da nas ne prepoznaju kao važan segment društva. Vlastima je lakše pronaći rješenje za shopping centre i kafiće, nego za nas - rekao je Mats Enquist, prvi čovjek švedske lige.

“Balkanska posla”, izgleda, ne muče samo nas. Nelogičnosti itekako ima i u bijelom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 16:01