stdClass Object ( [id] => 1336273 [title] => Slavna odbojkašica ima novu karijeru: ‘Svi su me gurali u trenerski posao, ali nisam se željela zaključati u dvoranu‘ [alias] => slavna-odbojkasica-ima-novu-karijeru-svi-su-me-gurali-u-trenerski-posao-ali-nisam-se-zeljela-zakljucati-u-dvoranu [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Vidjela sam da moj život može biti više od same dvorane. Odbojka je moja ljubav, pa rekla bih i ovisnost, ali nisam se željela zaključati na jedno mjesto nakon završetka karijere – rekla je Mia Jerkov, proslavljena hrvatska odbojkašica.

Ova Splićanka s trenutnom adresom u Šibeniku u mirovinu je otišla prije tri godine, a njezinu karijeru sanjanju mnoge igračice jednog od najpopularnijih sportova na svijetu. Od hrvatske lige preko SAD-a i odbojke na Berkeleyju gdje je i završila jedan od fakulteta pa sve do talijanske Serie A, Bešiktaša i Fenerbahčea, Japana, Koreje, Mađarske... S reprezentacijom je osvojila onu zadnju, rekli bismo, "najtežu" medalju, srebro s Europskog prvenstva 1999. godine u Rimu.

Mogli bismo se još raspisati o njezinoj bogatoj karijeri, jer ako je primjerice Luka Modrić ime koje nosi težinu na travnjacima u Hrvatskoj, onda je to svakako Mia Jerkov u dvorani. Međutim, ostavit ćemo prošlost gdje pripada, jer ova je bivša odbojkašica zaplivala u novim vodama, ali i dalje na poznatom terenu. Naime, osnovala je svoju menadžersku agenciju Risesport koja djeluje kao partner sa Shining stars. A odakle je došla ideja ili zašto nakon brojnih ponuda nije sjela na klupu neke ekipe, rekla nam je iz prve ruke.

- Sve se to dogodilo vrlo spontano, skoro i slučajno. Ja sam odlučila prekinuti karijeru kad je počeo Covid. Nisam željela tada raditi neku buku oko toga zbog cijele situacije u kojoj je svijet bio, činilo mi se neprimjereno. Nakon pauze od devet mjeseci, u kojima sam se udaljila od odbojke, dobila sam poziv na savjetničkoj funkciji u Švicarskoj na dva tjedna rada. Klub Aarau igra drugu ligu, s dosta mladom ekipom koja je pod projektom razvoja igračica za reprezentaciju. Za samo dva tjedna rada, statistika im se popravila od 25-30 posto - rekla je Jerkov.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Veliki napredak koji se dogodio igračicama u vrlo kratkom vremenu rada s hrvatskom odbojkašicom, naravno da nije prošao neopaženo. Zbog toga je dobila puno ponuda i preporuka, a priželjkivala ju je jedna ekipa iz Njemačke. 

- Svi su me gurali u trenerski posao, ali znala sam da ne želim to raditi - kratko i jasno.

Od tud i ona rečenica s početka priče, kako se Mia nije željela "zaključati u dvoranu".

- Otišla sam do svog menadžera u Istanbul. Budući da sam taman u to vrijeme završila i novi studij u Barceloni nakon kojeg sam stekla titulu magistre u području srodnom ovom (diplomski studij sportskog prava), bacila sam se i ja u menadžerske vode. Iznenadila me otvorenost mojih partnera, s obzirom na to da sam bila nova u tom svijetu. Danas sve skupa u agenciji Shining Stars imamo preko 200 igračica, a nedavno smo priključili i muški dio. Ulaskom mene kao partnera dali smo i Hrvatskoj priliku.

Vi ste unutar veće agencije samostalni?

- Sve igračice i igrači iz Risesporta, registrirani su pod Shining stars zbog FIVB licence koju ta agencija ima, a i ja sam sada u procesu razvoja da je dobijem. I ovako smo u potpunosti sigurni, imamo dvije agencije čistih radno-pravnih odnosa. Mojom licencom se ništa ne bi mijenjalo, osim obujma posla i većeg profita. Biti samostalan u ovom poslu i raditi iz Hrvatske ne bi imalo smisla. Cilj je širenje i dizanje kvalitete - dodala je Jerkov.

HRVATSKA JE JOŠ UVIJEK ZATVORENA, ALI...

Odbojkašice i odbojkaši uglavnom dolaze iz stranih zemalja, a najviše ih ima iz Turske, gdje ih i igra oko 60 posto. Zatim je tu i japanska liga, Italija, Kina, Tajland, Saudijska Arabija, Mađarska, Švicarska, Francuska, naravno i naša domaća hrvatska liga... Tu su na karti pa skoro sve lige osim ruske. No, još uvijek u našem društvu postoji neki strah od menadžera i u javnosti se predstavljaju u ne baš dobrom svijetlu. A istina je da se danas jako teško probiti sam na svjetsku scenu, bez nekoga tko ti u tome pomaže.

- U stranim ligama su klubovi naučeni na rad s menadžerima. Jednostavno postoji povijest toga, dok je kod nas to još uvijek novo. Postoji veliki broj ekipa i u Hrvatskoj s kojima imamo suradnju, no s nekima je još nismo ostvarili, ali vjerujemo da hoćemo.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Dakle, sve je više otvorenih umova prema ovom području i u Hrvatskoj?

- Da, menadžeri nude garanciju. Iako, naravno da nitko nije imun na situacije i probleme, ali to rješavamo u hodu. No, na kraju godine se možemo pohvaliti kako svi naši igrači imaju ugovore, to daje sigurnost – rekla je Jerkov.

Menadžer nije samo osoba koja će ti donijeti papir na potpis. Ugovor nije teško dobiti, ima klubova, ali plan i razvoj karijere je ipak kompleksnija stvar.

- Menadžer je osoba koja će ti isplanirati karijeru, a tu ima posla. S druge strane, mislim da je danas puno lakše potpisati ugovor nego imati dobru karijeru. Moje mišljenje je da trebaš imati nekog van terena tko će odlučiti za tebe. U moje vrijeme je bilo jako malo menadžera, ali ja sam imala sreće u suradnji. Probijali smo se i rasli zajedno na tržištu, ja kao igračica, a oni u poslovnim vodama.

TEŠKO JE SAM

Priča oko menadžera u Hrvatskoj ponajprije se veže uz nogomet, eventualno košarku i to najviše u muškoj konkurenciji. No, ovo je još jedna potvrda o globalnosti odbojke, koja je ujedno popularnija u ženskoj konkurenciji. Zapravo, kada govorimo o našoj zemlji, najviše registriranih igračica upravo broji ovaj sport. Probit se na svjetsko tržište je jako teško, a ugovori koji se vrte u najboljim ligama, možda neki nikad ne bi povezali s mrežom, stupovima i dvoranom.

- Još jedan od razloga zbog kojih je danas teško uspjeti sam su veći ugovori. Menadžer je potreban zbog sigurnosti i kontrole, koje su svake godine sve veće. Prije je najveći ugovor u odbojci iznosio oko 100 tisuća eura, to je doba kad sam ja taman krenula u profesionalne vode. Kasnije je to naraslo na 200, 250 pa i 300 tisuća godišnje. Istina da je Covid sve to prepolovio, još se osjeti posljedica, ali i dalje to nisu mali iznosi. No, s tako velikim ugovorima dolazi i jednaka takva odgovornost – objasnila je Jerkov.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Iznosi ugovora koje je navela bivša odbojkašica odnose se na najbolje svjetske lige poput talijanske, ruske i azijskih. Tu ne ulazi Hrvatska. Domaća prvenstva još se uvijek smatraju razvojnima, kao i u većini sportova, osim nogometa i HNL-a koji ima drugačije, jače epitete. No, nije ni Superliga za baciti.

- Superligu sam jako malo pratila, ne zato što mislila da je loša, već jednostavno nisam imala vremena. Primjerice, 2014. godine sam odigrala 100 od 102 utakmice. Bile su to obaveze, što u klubu ili u reprezentaciji. Uglavnom, igralo se svaka tri dana. Iskreno mogu reći kako je ona hrvatska liga iz koje sam ja izašla, koja mi je otvorila vrata u svijetu, bila strahovito dobra. Svaki klub je imao bar dva kapitalca uz puno nadolazećih zvijezda. Danas je to malo drugačije, ali i dalje su rasadnik mladih talenata: Split, Rijeka i naravno Mladost koja svake godine igra Europske kupove, a tu je i Dinamo koji je jako dobar. Kaštela i Marina Kaštela i dalje daju veliki broj reprezentativki. Vukovar je prošle godine igrao odlično, a i Osijek koji ima dobar roster. To su klubovi sa smjerom, politikom i to je počelo prije par godina. - osvrnula se Jerkov i na domaće prvenstvo, i to u ženskoj konkurenciji, budući da je odbojka puno raširenija kod pripadnica ljepšeg spola, dok je tržište kod muškaraca puno suženije.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

No, iako je odbojka broj jedan kad je u pitanje ženski sport u Hrvatskoj, jednako je toliko "in" i u ostatku svijeta. Zapravo, točnije bi bilo napisati da je popularnija i više cijenjena u većini ostalih država, a jedna od njih je svakako i SAD u koje brojne naše djevojke odlaze na studij. Upravo je to neka točka prijepora: je li to dobar izbor? Mnogi smatraju kako je za profesionalnu karijeru to korak unatrag, ali tko bolje poznaje teritorij nego sama Jerkov.

- Svaki put ima svoje prednosti i mane. Što se tiče reprezentacije puno je bolje da se odmah ide u profesionalne vode, ali ne zbog kvalitete već zbog pristupačnosti. No, ovo je svakako dosta duboko pitanje, jer kada bi se sportašima u Hrvatskoj omogućilo studiranje uz poluprofesionalno treniranje, vjerujem kako bi većina njih ostalo. Ne bi toliki broj njih išao na drugi kraj svijeta. Mislim da je to stvar koja nema veze s odbojkom već s trenutnim stanjem sporta, a mi bi svi željeli da imamo više profi igračica, jer agencija od toga živi. Ali bitnije da se nešto promijeni u našoj državi po ovom pitanju, jer je to bitno za našu djecu i njihovu budućnost.

FAKULTET NIJE ZASTOJ U KARIJERI

- Ne mora odbojka biti jedina ambicija u životu. Nemogućnost izbora kod kuće tjera naše djevojke na odlazak, jer vani imaju priliku raditi dvije stvari. Mi kao agencija imamo puno mladih igračica u Turskoj reprezentaciji, na što smo ponosni, kao i na naše kadetkinje koje su bile treće u Europi i juniorke kao peta ekipa na svijetu. Ali nitko ne može spriječiti te cure da ostvare svoje ambicije i van terena. 

---

image
Tomislav Krišto/Cropix
---

Najveći broj sportaša prestane trenirati upravo po završetku srednje škole. Sustav u Hrvatskoj jednostavno je takav da ne daje previše prostora za vrlo aktivno bavljenje nekim sportom uz redovito pohađanje nastave na nekom zahtjevnijem fakultetu. Doduše, možda su neki fakulteti otvoreniji nego drugi, ali ni sami ne znate puno profesionalnih sportaša koji su se pronašli i u nekom području poput medicine, inženjerstva, prava... Zbog toga je Jerkov poslala i jasnu poruku svima onima koji se dvoume.

- Ako igračice žele ići na fakultete, neka idu, to im daje širinu u životu. Moje mišljenje je da ako riskiraš s fakultetom, da ti se ništa značajno neće promijeniti u karijeri. Ako netko ima talenta, neće to potratiti u tim godinama. Naravno da neće ni ta diploma odmah napraviti neku razliku na bankovnom računu, ali će kasnije u budućnosti otvoriti više vrata – ohrabrila je mlade igračice Jerkov, koja je i sama prošla sličan put.

Na kraju je igrala po "cijelom svijetu", skupila iskustava u raznim dvorana na nekoliko kontinenata, njezine pokrete su brojni izučavali, gledali na snimkama, a sada je van terena. No, i dalje dovoljno blizu i s ciljem da nekome olakša put do uspjeha.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mia jerkov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => mia jerkov 2 0 10096 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-04 14:50:56 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Iva Majić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-05 15:11:55 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-05 08:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Slavna odbojkašica ima novu karijeru: 'Svi su me gurali u trenerski posao, ali nisam se željela zaključati u dvoranu' [metakey] => Mia Jerkov, Risesport, Shining Stars, odbojka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25988505.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25989965.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25988510.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25988501.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25988507.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25988512.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25988503.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1238","hd_25988505_1920.jpg":"1920x1080","k_25988505_1280.jpg":"1280x1280","k_25988505_1024.jpg":"1024x1024","k_25988505_640.jpg":"640x640","k_25988505_480.jpg":"480x480","k_25988505_340.jpg":"340x340","k_25988505_220.jpg":"220x220","o_25988505_1280.jpg":"1280x825","o_25988505_1024.jpg":"1024x660","o_25988505_640.jpg":"640x412","o_25988505_480.jpg":"480x309","o_25988505_340.jpg":"340x219","o_25988505_220.jpg":"220x141","h_25988505_1280.jpg":"1280x854","h_25988505_1024.jpg":"1024x683","h_25988505_640.jpg":"640x427","h_25988505_480.jpg":"480x320","h_25988505_340.jpg":"340x227","h_25988505_220.jpg":"220x147","pp_25988505_1280.jpg":"1280x1628","pp_25988505_1024.jpg":"1024x1303","pp_25988505_640.jpg":"640x814","pp_25988505_480.jpg":"480x611","pp_25988505_340.jpg":"340x432","pp_25988505_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25989965_1920.jpg":"1920x1080","k_25989965_1280.jpg":"1280x1280","k_25989965_1024.jpg":"1024x1024","k_25989965_640.jpg":"640x640","k_25989965_480.jpg":"480x480","k_25989965_340.jpg":"340x340","k_25989965_220.jpg":"220x220","o_25989965_1280.jpg":"1280x853","o_25989965_1024.jpg":"1024x682","o_25989965_640.jpg":"640x426","o_25989965_480.jpg":"480x320","o_25989965_340.jpg":"340x226","o_25989965_220.jpg":"220x146","h_25989965_1280.jpg":"1280x854","h_25989965_1024.jpg":"1024x683","h_25989965_640.jpg":"640x427","h_25989965_480.jpg":"480x320","h_25989965_340.jpg":"340x227","h_25989965_220.jpg":"220x147","pp_25989965_1280.jpg":"1280x1628","pp_25989965_1024.jpg":"1024x1303","pp_25989965_640.jpg":"640x814","pp_25989965_480.jpg":"480x611","pp_25989965_340.jpg":"340x432","pp_25989965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_25988510_1920.jpg":"1920x1080","k_25988510_1280.jpg":"1280x1280","k_25988510_1024.jpg":"1024x1024","k_25988510_640.jpg":"640x640","k_25988510_480.jpg":"480x480","k_25988510_340.jpg":"340x340","k_25988510_220.jpg":"220x220","o_25988510_1280.jpg":"1280x830","o_25988510_1024.jpg":"1024x664","o_25988510_640.jpg":"640x415","o_25988510_480.jpg":"480x311","o_25988510_340.jpg":"340x220","o_25988510_220.jpg":"220x142","h_25988510_1280.jpg":"1280x854","h_25988510_1024.jpg":"1024x683","h_25988510_640.jpg":"640x427","h_25988510_480.jpg":"480x320","h_25988510_340.jpg":"340x227","h_25988510_220.jpg":"220x147","pp_25988510_1280.jpg":"1280x1628","pp_25988510_1024.jpg":"1024x1303","pp_25988510_640.jpg":"640x814","pp_25988510_480.jpg":"480x611","pp_25988510_340.jpg":"340x432","pp_25988510_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25988501_1920.jpg":"1920x1080","k_25988501_1280.jpg":"1280x1280","k_25988501_1024.jpg":"1024x1024","k_25988501_640.jpg":"640x640","k_25988501_480.jpg":"480x480","k_25988501_340.jpg":"340x340","k_25988501_220.jpg":"220x220","o_25988501_1280.jpg":"1280x1920","o_25988501_1024.jpg":"1024x1536","o_25988501_640.jpg":"640x960","o_25988501_480.jpg":"480x720","o_25988501_340.jpg":"340x510","o_25988501_220.jpg":"220x330","h_25988501_1280.jpg":"1280x854","h_25988501_1024.jpg":"1024x683","h_25988501_640.jpg":"640x427","h_25988501_480.jpg":"480x320","h_25988501_340.jpg":"340x227","h_25988501_220.jpg":"220x147","pp_25988501_1280.jpg":"1280x1628","pp_25988501_1024.jpg":"1024x1303","pp_25988501_640.jpg":"640x814","pp_25988501_480.jpg":"480x611","pp_25988501_340.jpg":"340x432","pp_25988501_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2802","hd_25988507_1920.jpg":"1920x1080","k_25988507_1280.jpg":"1280x1280","k_25988507_1024.jpg":"1024x1024","k_25988507_640.jpg":"640x640","k_25988507_480.jpg":"480x480","k_25988507_340.jpg":"340x340","k_25988507_220.jpg":"220x220","o_25988507_1280.jpg":"1280x1868","o_25988507_1024.jpg":"1024x1494","o_25988507_640.jpg":"640x934","o_25988507_480.jpg":"480x700","o_25988507_340.jpg":"340x496","o_25988507_220.jpg":"220x321","h_25988507_1280.jpg":"1280x854","h_25988507_1024.jpg":"1024x683","h_25988507_640.jpg":"640x427","h_25988507_480.jpg":"480x320","h_25988507_340.jpg":"340x227","h_25988507_220.jpg":"220x147","pp_25988507_1280.jpg":"1280x1628","pp_25988507_1024.jpg":"1024x1303","pp_25988507_640.jpg":"640x814","pp_25988507_480.jpg":"480x611","pp_25988507_340.jpg":"340x432","pp_25988507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1218","hd_25988512_1920.jpg":"1920x1080","k_25988512_1280.jpg":"1280x1280","k_25988512_1024.jpg":"1024x1024","k_25988512_640.jpg":"640x640","k_25988512_480.jpg":"480x480","k_25988512_340.jpg":"340x340","k_25988512_220.jpg":"220x220","o_25988512_1280.jpg":"1280x812","o_25988512_1024.jpg":"1024x649","o_25988512_640.jpg":"640x406","o_25988512_480.jpg":"480x304","o_25988512_340.jpg":"340x215","o_25988512_220.jpg":"220x139","h_25988512_1280.jpg":"1280x854","h_25988512_1024.jpg":"1024x683","h_25988512_640.jpg":"640x427","h_25988512_480.jpg":"480x320","h_25988512_340.jpg":"340x227","h_25988512_220.jpg":"220x147","pp_25988512_1280.jpg":"1280x1628","pp_25988512_1024.jpg":"1024x1303","pp_25988512_640.jpg":"640x814","pp_25988512_480.jpg":"480x611","pp_25988512_340.jpg":"340x432","pp_25988512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_25988503_1920.jpg":"1920x1080","k_25988503_1280.jpg":"1280x1280","k_25988503_1024.jpg":"1024x1024","k_25988503_640.jpg":"640x640","k_25988503_480.jpg":"480x480","k_25988503_340.jpg":"340x340","k_25988503_220.jpg":"220x220","o_25988503_1280.jpg":"1280x865","o_25988503_1024.jpg":"1024x692","o_25988503_640.jpg":"640x432","o_25988503_480.jpg":"480x324","o_25988503_340.jpg":"340x229","o_25988503_220.jpg":"220x148","h_25988503_1280.jpg":"1280x854","h_25988503_1024.jpg":"1024x683","h_25988503_640.jpg":"640x427","h_25988503_480.jpg":"480x320","h_25988503_340.jpg":"340x227","h_25988503_220.jpg":"220x147","pp_25988503_1280.jpg":"1280x1628","pp_25988503_1024.jpg":"1024x1303","pp_25988503_640.jpg":"640x814","pp_25988503_480.jpg":"480x611","pp_25988503_340.jpg":"340x432","pp_25988503_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4363307 Threads: 2 Questions: 137762413 Slow queries: 58851 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4120035 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/slavna-odbojkasica-ima-novu-karijeru-svi-su-me-gurali-u-trenerski-posao-ali-nisam-se-zeljela-zakljucati-u-dvoranu-1336273 [printLink] => /sport/ostalo/slavna-odbojkasica-ima-novu-karijeru-svi-su-me-gurali-u-trenerski-posao-ali-nisam-se-zeljela-zakljucati-u-dvoranu-1336273?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 323186 [name] => Mia Jerkov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mia-jerkov [link] => /tag/mia-jerkov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 735690 [name] => Risesport [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-05 09:43:33 [main_article_id] => 0 [alias] => risesport [link] => /tag/risesport ) [2] => stdClass Object ( [id] => 735691 [name] => Shining Stars [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-05 09:43:33 [main_article_id] => 0 [alias] => shining-stars [link] => /tag/shining-stars ) [3] => stdClass Object ( [id] => 276052 [name] => odbojka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odbojka [link] => /tag/odbojka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mia jerkov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slavna odbojkašica ima novu karijeru: ‘Svi su me gurali u trenerski posao, ali nisam se željela zaključati u dvoranu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-14-29-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25988505.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25988505.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25989965.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25988510.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25988501.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25988507.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25988512.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25988503.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Vidjela sam da moj život može biti više od same dvorane. Odbojka je moja ljubav, pa rekla bih i ovisnost, ali nisam se željela zaključati na jedno mjesto nakon završetka karijere – rekla je Mia Jerkov, proslavljena hrvatska odbojkašica.

Ova Splićanka s trenutnom adresom u Šibeniku u mirovinu je otišla prije tri godine, a njezinu karijeru sanjanju mnoge igračice jednog od najpopularnijih sportova na svijetu. Od hrvatske lige preko SAD-a i odbojke na Berkeleyju gdje je i završila jedan od fakulteta pa sve do talijanske Serie A, Bešiktaša i Fenerbahčea, Japana, Koreje, Mađarske... S reprezentacijom je osvojila onu zadnju, rekli bismo, "najtežu" medalju, srebro s Europskog prvenstva 1999. godine u Rimu.

Mogli bismo se još raspisati o njezinoj bogatoj karijeri, jer ako je primjerice Luka Modrić ime koje nosi težinu na travnjacima u Hrvatskoj, onda je to svakako Mia Jerkov u dvorani. Međutim, ostavit ćemo prošlost gdje pripada, jer ova je bivša odbojkašica zaplivala u novim vodama, ali i dalje na poznatom terenu. Naime, osnovala je svoju menadžersku agenciju Risesport koja djeluje kao partner sa Shining stars. A odakle je došla ideja ili zašto nakon brojnih ponuda nije sjela na klupu neke ekipe, rekla nam je iz prve ruke.

- Sve se to dogodilo vrlo spontano, skoro i slučajno. Ja sam odlučila prekinuti karijeru kad je počeo Covid. Nisam željela tada raditi neku buku oko toga zbog cijele situacije u kojoj je svijet bio, činilo mi se neprimjereno. Nakon pauze od devet mjeseci, u kojima sam se udaljila od odbojke, dobila sam poziv na savjetničkoj funkciji u Švicarskoj na dva tjedna rada. Klub Aarau igra drugu ligu, s dosta mladom ekipom koja je pod projektom razvoja igračica za reprezentaciju. Za samo dva tjedna rada, statistika im se popravila od 25-30 posto - rekla je Jerkov.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Veliki napredak koji se dogodio igračicama u vrlo kratkom vremenu rada s hrvatskom odbojkašicom, naravno da nije prošao neopaženo. Zbog toga je dobila puno ponuda i preporuka, a priželjkivala ju je jedna ekipa iz Njemačke. 

- Svi su me gurali u trenerski posao, ali znala sam da ne želim to raditi - kratko i jasno.

Od tud i ona rečenica s početka priče, kako se Mia nije željela "zaključati u dvoranu".

- Otišla sam do svog menadžera u Istanbul. Budući da sam taman u to vrijeme završila i novi studij u Barceloni nakon kojeg sam stekla titulu magistre u području srodnom ovom (diplomski studij sportskog prava), bacila sam se i ja u menadžerske vode. Iznenadila me otvorenost mojih partnera, s obzirom na to da sam bila nova u tom svijetu. Danas sve skupa u agenciji Shining Stars imamo preko 200 igračica, a nedavno smo priključili i muški dio. Ulaskom mene kao partnera dali smo i Hrvatskoj priliku.

Vi ste unutar veće agencije samostalni?

- Sve igračice i igrači iz Risesporta, registrirani su pod Shining stars zbog FIVB licence koju ta agencija ima, a i ja sam sada u procesu razvoja da je dobijem. I ovako smo u potpunosti sigurni, imamo dvije agencije čistih radno-pravnih odnosa. Mojom licencom se ništa ne bi mijenjalo, osim obujma posla i većeg profita. Biti samostalan u ovom poslu i raditi iz Hrvatske ne bi imalo smisla. Cilj je širenje i dizanje kvalitete - dodala je Jerkov.

HRVATSKA JE JOŠ UVIJEK ZATVORENA, ALI...

Odbojkašice i odbojkaši uglavnom dolaze iz stranih zemalja, a najviše ih ima iz Turske, gdje ih i igra oko 60 posto. Zatim je tu i japanska liga, Italija, Kina, Tajland, Saudijska Arabija, Mađarska, Švicarska, Francuska, naravno i naša domaća hrvatska liga... Tu su na karti pa skoro sve lige osim ruske. No, još uvijek u našem društvu postoji neki strah od menadžera i u javnosti se predstavljaju u ne baš dobrom svijetlu. A istina je da se danas jako teško probiti sam na svjetsku scenu, bez nekoga tko ti u tome pomaže.

- U stranim ligama su klubovi naučeni na rad s menadžerima. Jednostavno postoji povijest toga, dok je kod nas to još uvijek novo. Postoji veliki broj ekipa i u Hrvatskoj s kojima imamo suradnju, no s nekima je još nismo ostvarili, ali vjerujemo da hoćemo.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Dakle, sve je više otvorenih umova prema ovom području i u Hrvatskoj?

- Da, menadžeri nude garanciju. Iako, naravno da nitko nije imun na situacije i probleme, ali to rješavamo u hodu. No, na kraju godine se možemo pohvaliti kako svi naši igrači imaju ugovore, to daje sigurnost – rekla je Jerkov.

Menadžer nije samo osoba koja će ti donijeti papir na potpis. Ugovor nije teško dobiti, ima klubova, ali plan i razvoj karijere je ipak kompleksnija stvar.

- Menadžer je osoba koja će ti isplanirati karijeru, a tu ima posla. S druge strane, mislim da je danas puno lakše potpisati ugovor nego imati dobru karijeru. Moje mišljenje je da trebaš imati nekog van terena tko će odlučiti za tebe. U moje vrijeme je bilo jako malo menadžera, ali ja sam imala sreće u suradnji. Probijali smo se i rasli zajedno na tržištu, ja kao igračica, a oni u poslovnim vodama.

TEŠKO JE SAM

Priča oko menadžera u Hrvatskoj ponajprije se veže uz nogomet, eventualno košarku i to najviše u muškoj konkurenciji. No, ovo je još jedna potvrda o globalnosti odbojke, koja je ujedno popularnija u ženskoj konkurenciji. Zapravo, kada govorimo o našoj zemlji, najviše registriranih igračica upravo broji ovaj sport. Probit se na svjetsko tržište je jako teško, a ugovori koji se vrte u najboljim ligama, možda neki nikad ne bi povezali s mrežom, stupovima i dvoranom.

- Još jedan od razloga zbog kojih je danas teško uspjeti sam su veći ugovori. Menadžer je potreban zbog sigurnosti i kontrole, koje su svake godine sve veće. Prije je najveći ugovor u odbojci iznosio oko 100 tisuća eura, to je doba kad sam ja taman krenula u profesionalne vode. Kasnije je to naraslo na 200, 250 pa i 300 tisuća godišnje. Istina da je Covid sve to prepolovio, još se osjeti posljedica, ali i dalje to nisu mali iznosi. No, s tako velikim ugovorima dolazi i jednaka takva odgovornost – objasnila je Jerkov.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Iznosi ugovora koje je navela bivša odbojkašica odnose se na najbolje svjetske lige poput talijanske, ruske i azijskih. Tu ne ulazi Hrvatska. Domaća prvenstva još se uvijek smatraju razvojnima, kao i u većini sportova, osim nogometa i HNL-a koji ima drugačije, jače epitete. No, nije ni Superliga za baciti.

- Superligu sam jako malo pratila, ne zato što mislila da je loša, već jednostavno nisam imala vremena. Primjerice, 2014. godine sam odigrala 100 od 102 utakmice. Bile su to obaveze, što u klubu ili u reprezentaciji. Uglavnom, igralo se svaka tri dana. Iskreno mogu reći kako je ona hrvatska liga iz koje sam ja izašla, koja mi je otvorila vrata u svijetu, bila strahovito dobra. Svaki klub je imao bar dva kapitalca uz puno nadolazećih zvijezda. Danas je to malo drugačije, ali i dalje su rasadnik mladih talenata: Split, Rijeka i naravno Mladost koja svake godine igra Europske kupove, a tu je i Dinamo koji je jako dobar. Kaštela i Marina Kaštela i dalje daju veliki broj reprezentativki. Vukovar je prošle godine igrao odlično, a i Osijek koji ima dobar roster. To su klubovi sa smjerom, politikom i to je počelo prije par godina. - osvrnula se Jerkov i na domaće prvenstvo, i to u ženskoj konkurenciji, budući da je odbojka puno raširenija kod pripadnica ljepšeg spola, dok je tržište kod muškaraca puno suženije.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

No, iako je odbojka broj jedan kad je u pitanje ženski sport u Hrvatskoj, jednako je toliko "in" i u ostatku svijeta. Zapravo, točnije bi bilo napisati da je popularnija i više cijenjena u većini ostalih država, a jedna od njih je svakako i SAD u koje brojne naše djevojke odlaze na studij. Upravo je to neka točka prijepora: je li to dobar izbor? Mnogi smatraju kako je za profesionalnu karijeru to korak unatrag, ali tko bolje poznaje teritorij nego sama Jerkov.

- Svaki put ima svoje prednosti i mane. Što se tiče reprezentacije puno je bolje da se odmah ide u profesionalne vode, ali ne zbog kvalitete već zbog pristupačnosti. No, ovo je svakako dosta duboko pitanje, jer kada bi se sportašima u Hrvatskoj omogućilo studiranje uz poluprofesionalno treniranje, vjerujem kako bi većina njih ostalo. Ne bi toliki broj njih išao na drugi kraj svijeta. Mislim da je to stvar koja nema veze s odbojkom već s trenutnim stanjem sporta, a mi bi svi željeli da imamo više profi igračica, jer agencija od toga živi. Ali bitnije da se nešto promijeni u našoj državi po ovom pitanju, jer je to bitno za našu djecu i njihovu budućnost.

FAKULTET NIJE ZASTOJ U KARIJERI

- Ne mora odbojka biti jedina ambicija u životu. Nemogućnost izbora kod kuće tjera naše djevojke na odlazak, jer vani imaju priliku raditi dvije stvari. Mi kao agencija imamo puno mladih igračica u Turskoj reprezentaciji, na što smo ponosni, kao i na naše kadetkinje koje su bile treće u Europi i juniorke kao peta ekipa na svijetu. Ali nitko ne može spriječiti te cure da ostvare svoje ambicije i van terena. 

---

image
Tomislav Krišto/Cropix
---

Najveći broj sportaša prestane trenirati upravo po završetku srednje škole. Sustav u Hrvatskoj jednostavno je takav da ne daje previše prostora za vrlo aktivno bavljenje nekim sportom uz redovito pohađanje nastave na nekom zahtjevnijem fakultetu. Doduše, možda su neki fakulteti otvoreniji nego drugi, ali ni sami ne znate puno profesionalnih sportaša koji su se pronašli i u nekom području poput medicine, inženjerstva, prava... Zbog toga je Jerkov poslala i jasnu poruku svima onima koji se dvoume.

- Ako igračice žele ići na fakultete, neka idu, to im daje širinu u životu. Moje mišljenje je da ako riskiraš s fakultetom, da ti se ništa značajno neće promijeniti u karijeri. Ako netko ima talenta, neće to potratiti u tim godinama. Naravno da neće ni ta diploma odmah napraviti neku razliku na bankovnom računu, ali će kasnije u budućnosti otvoriti više vrata – ohrabrila je mlade igračice Jerkov, koja je i sama prošla sličan put.

Na kraju je igrala po "cijelom svijetu", skupila iskustava u raznim dvorana na nekoliko kontinenata, njezine pokrete su brojni izučavali, gledali na snimkama, a sada je van terena. No, i dalje dovoljno blizu i s ciljem da nekome olakša put do uspjeha.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/slavna-odbojkasica-ima-novu-karijeru-svi-su-me-gurali-u-trenerski-posao-ali-nisam-se-zeljela-zakljucati-u-dvoranu-1336273 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=93a2c131094c5ef7fb038bb68de18a453c51b6d9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slavna+odbojka%C5%A1ica+ima+novu+karijeru%3A+%E2%80%98Svi+su+me+gurali+u+trenerski+posao%2C+ali+nisam+se+%C5%BEeljela+zaklju%C4%8Dati+u+dvoranu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fslavna-odbojkasica-ima-novu-karijeru-svi-su-me-gurali-u-trenerski-posao-ali-nisam-se-zeljela-zakljucati-u-dvoranu-1336273 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fslavna-odbojkasica-ima-novu-karijeru-svi-su-me-gurali-u-trenerski-posao-ali-nisam-se-zeljela-zakljucati-u-dvoranu-1336273 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mia jerkov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Ostalomia jerkov

Slavna odbojkašica ima novu karijeru: ‘Svi su me gurali u trenerski posao, ali nisam se željela zaključati u dvoranu‘

Piše Iva Majić
5. studenog 2023. - 09:43

- Vidjela sam da moj život može biti više od same dvorane. Odbojka je moja ljubav, pa rekla bih i ovisnost, ali nisam se željela zaključati na jedno mjesto nakon završetka karijere – rekla je Mia Jerkov, proslavljena hrvatska odbojkašica.

Ova Splićanka s trenutnom adresom u Šibeniku u mirovinu je otišla prije tri godine, a njezinu karijeru sanjanju mnoge igračice jednog od najpopularnijih sportova na svijetu. Od hrvatske lige preko SAD-a i odbojke na Berkeleyju gdje je i završila jedan od fakulteta pa sve do talijanske Serie A, Bešiktaša i Fenerbahčea, Japana, Koreje, Mađarske... S reprezentacijom je osvojila onu zadnju, rekli bismo, "najtežu" medalju, srebro s Europskog prvenstva 1999. godine u Rimu.

Mogli bismo se još raspisati o njezinoj bogatoj karijeri, jer ako ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:29