StoryEditorOCM
Ostalocity of football

Portugalski trener bogatog iskustva održao predavanje u Splitu: ‘Klupska kultura i vizija ključni su za uspjeh‘

Piše Sport SD
26. travnja 2024. - 19:23

Sedmi Football Meetup u organizaciji nogometne zajednice City of Football okupio je nogometne profesionalce i zaljubljenike u nogomet u splitskom hotelu Ambasador. Ovo poznato trenersko ime privuklo je mnoge znatiželjnike, među kojima su bili i prvotimac Hajduka Niko Sigur, trener juniora Hajduka Zlatko Jerković, treneri pionira Hajduka Zvonimir Milić i Marin Nerlović, predstavnici NK Solin, NK Primorac, NK Sesvete te mnogi drugi.

Više od sat vremena portugalski stručnjak João Tralhão prezentirao je nogometnu i trenersku filozofiju te svoje višegodišnje iskustvo rada s mladim igračima, ali i mnogim poznatim svjetskim igračima. Renato Sanches, Bernardo Silva, João Cancelo, Gonçalo Guedes, Rúben Dias i João Félix samo su neki od njih.

Snagu liderstva objasnio je kroz četiri ključna principa, inkluzivno okruženje, izgradnju i implementaciju identiteta, kreiranje jasnog koncepta igre kroz dominantni i atraktivni način igranja te pobjednički mentalitet. Poseban naglasak bio je na kulturi kluba u kojem bi se svi trebali osjećati kao važan dio te kako bi kreirali i promovirali okruženje u kojem ljudi i njihove ideje dolaze do izražaja i stalnog rasta.

Način igre momčadi tema je o kojoj se često diskutira u svijetu nogometa, a okvir za postizanje idealnog načina igre se prema portugalskom stručnjaku sastoji od nogometne filozofije, okruženja, klupske kulture, profila momčadi te trenutka u kojem se klub i momčad nalaze. Kroz svoju karijeru identitet igre gradio je na temeljima posjeda lopte i dominacije na terenu, presinga po izgubljenoj lopti, kontra presinga kako bi povezao sve ključne trenutke u igri te fokusom na postizanje pogodaka.

Nakon predavanja portugalskog trenera, na panel diskusiji pridružio se i Zvonimir Milić, trener pionira Hajduka koji je bio član stručnog stožera u povijesnom uspjehu juniora Hajduka i igranja u finalu UEFA Youth League. Joao je također bio sudionik finala s juniorima Benfice, i to dva puta, ali je oba puta bio poražen.

Prisutni su postavljali pitanja vezana uz razvoj mladih igrača i istovremeno pobjeđivanje te očekivanja javnosti. Zvonimir Milić otkrio je kako su upravo uz pomoć ključnih principa o kojima je pričao João došli do finala, a otkrio je i jednu zanimljivost vezano uz utakmicu protiv juniora Manchester Citya. Od 22 igrača na terenu, samo je jedan bio rođen u Manchesteru, i to igrač Hajduka Noa Skoko, čiji je otac Josip Skoko tada igrao u Wigan Athleticu.

João Tralhão na kraju je poručio svim roditeljima da puste svoju djecu da uživaju u igri, bez pritiska i postavljanja velikih očekivanja. Nakon službenog dijela druženje se nastavilo u lobiju hotela Ambasador do dugo u noć, a sve informacije o idućem Football Meetupu možete pronaći na službenoj Facebook i Instagram stranici City of Football.

image
Duje Bonačić
image
Duje Bonačić
image
Duje Bonačić
image
Duje Bonačić
image
Duje Bonačić
image
Duje Bonačić
image
Duje Bonačić
image
Duje Bonačić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 22:08