StoryEditor
Ostalovaterpolo liga prvaka

Najtrofejniji hrvatski vaterpolist danas igrat protiv 'svog' Juga: Malo jest neobično, ali takav je sport

9. prosinca 2019. - 12:07

Prvi je tamo dole iz Gruža otišao Veselin Đuho. Bio je trener dvije sezone. Obje je uzeo prvenstvo Grčke, te jedan Kup Grčke, ali u to doba, početkom ovog stoljeća, Olympiacos je želio još jednom i na krov Europe.

U tome nije uspio. Đuho je 2001. s Jugom dobio Olympiacos u finalu Lige prvaka, a sezonu poslije je najtrofejniji grčki klub dobio jugaše u polufinalu, skinuo im krunu s glave, a u finalu završnog turnira u Budimpešti dobio i domaćina te s krunom otišao kući. Prvi put u povijesti je 2002. jedan grčki klub postao europski prvak.

Drugi put je u tome uspio 2018. godine. Prvo je dvije godine prije opet igrao finale, a s druge strane su bili jugaši. Bila je to zadnja utakmica sezone. Olympiacos bez poraza.

Sve do te divne večeri kad je Jug prvi put u svojoj povijesti naslov prvaka Europe osvojio izvan svog doma. Prethodne tri zvjezdice uzeo je kad je bio domaćin (1980., 2001. i 2006. godine).

Maro Joković je bio jedan od junaka jugove pobjede, a od ovog ljeta je član Olympiacosa za kojeg su do jučer igrali Paulo Obradović i Andro Bušlje. Obradović je 2016. s Jugom bio prvak Europe, a 2018. s Olympiacosom. Sad je opet u kapici Juga.
Joković nije prvi put napustio Gruž i Juga. Dvije sezone je proveo u kapici PRO Recca s kojim je, kao i s Jugom, osvajao naslov prvaka Europe. Tada je prvi put igrao kontra svojih.

- S nekim igračima sam pola života proveo trenirajući i igrajući, plus skupa smo u reprezentaciji. Malo jest neobično, ali takav je sport. Uglavnom, drugačije je nego kad igraš protiv nekog drugog suparnika – govori Maro Joković, najtrofejniji hrvatski vaterpolist.

U karijeri je osvojio čak 34 klupska trofeja (31 s Jugom, 3 s PRO Reccom te jedan s Olympiacosom, prije neki dan grčki Super kup) i 20 medalja sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske!

Međutim, broj Jokovića nismo okrenuli zbog prvih nekoliko mjeseci života u Pireju, već zbog toge jer ga večaras čeka ogled protiv Jug Adriatic osiguranja u 7. kolu skupine ‘A’ europske Lige prvaka. Olympiacos je vodeći i neporaženi sastav skupine, a Jug AO odmah do njega s pet pobjeda i jednim porazom.

- Domaćini smo, ali nema u ovoj utakmici izrazitog favorita, želja nam je prije svega, kao i svakom domaćinu, ostati neporažen – istaknuo je 32-godišnji Joković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 23:45