StoryEditorOCM
Ostaloimpresivno

Jedinstven u svijetu, natjecatelji su njim oduševljeni: ‘Imotska nas staza u svakom pogledu ostavlja bez daha‘

Piše Braco Ćosić
18. srpnja 2023. - 08:00

Pod nazivom ‘Blue-Red-Green Lake triathlon’ u Imotskom je održana četvrta po redu trka najboljih triatlonaca Hrvatske, ali bilo je tu i trkača iz nekoliko europskih zemalja.

Sudjelovalo je više od stotinu natjecatelja u muškoj i ženskoj kategoriji. Natjecatelji su prvo preplivali Modro jezero, zatim su istrčali znamenite jezerske serpentine, potom vozili bicikl pa trčali oko Crvenog jezera, vozili do Zelenog jezera u Ričicama, trčali oko Gospinog doca, jednog od najljepših svjetskih nogometnih stadiona. Osim sportskim užitkom, natjecatelji su bili oduševljeni ambijentom i okružjem utrke.

Dodatna motivacija

- Zadovoljstvo mi je da smo i ove godine svu ljepotu i raskoš Imotskog kraja približili našim natjecateljima i njihovim gostima koji su nas posjetili u još većem broju. Na kraju utrke, vrijednost manifestacije određuje zadovoljstvo sudionika. To je mjerilo po kojem se ravnamo i koje nam je dodatna motivacija da budemo još bolji. Ove godine na četvrtom BlueRedGreen Triatlonu je bilo blizu 100 prijavljenih natjecatelja - kroz pojedinačne nastupe i štafetno natjecanje – više od toga zbog konfiguracije same staze nije niti moguće. Kao što vidite, veliki broj natjecatelja nam se svake godine vraća što nas dodatno raduje. Opet smo imali natjecatelje iz Poljske, Belgije, Mađarske, Francuske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih destinacija. Iako je staza kratka, 750 metara plivanja, 20 km bicikle i 5 km trčanja, jedna je od najatraktivnijih u svijetu i definitivno najteža u ovoj disciplini.

Oznaka eXtreme znači da se radi o vrlo zahtjevnoj stazi, ali upravo takva staza i privlači najbolje triatlonce iz cijelog svijeta i to je najbolja promocija ove destinacije koja postaje prepoznatljiva i u svjetskim okvirima. Drago mi je da rastemo iz godine u godinu, da je percepcija i zadovoljstvo natjecatelja sve veće i vjerujemo da možemo biti samo bolji. Ovom prilikom zahvaljujem se svome Gradu, svim natjecateljima, sponzorima i volonterima koji su nam podrške i koji su dio ove lijepe priče - izjavio nam je nakon utrke njen direktor Matko Divić.

Ljepota i čistoća

Pobjednik ovogodišnje utrke je Željo Cota iz Dubrovnika, drugi je Dalibor Vujević iz Siska i treći Marin Koceić iz TK Svibir, a kod žena prva je Poljakinja Sabina Rezepka.

Đurđica Orepić je prva dama hrvatskog triatlona, žena o kojoj je snimljen dokumentarac 2016. ‘Ironwoman’, a o kojoj uskoro izlazi knjiga u kojoj će biti predstavljeni svi uspjesi u desetogodišnjoj sportskoj karijeri. Đurđica je trenutno prva triatlonka na svjetskoj rang listi u svojoj dobnoj kategoriji.

- Prvi put sam u Imotskom i iznimno sam ugodno iznenađena njegovom ljepotom, čistoćom i ljubaznošću ljudi. Mogu samo reći da sam u zadnjih deset godina obišla cijeli svijet i sve kontinente i s radošću mogu reći da je BlueRedGreen triatlon najdojmljivija utrka na kojoj sam nastupila. Toliko prekrasnih pejzaža, toliko ljepote na samoj stazi, pa onda sama utrka – njena koncepcija je atraktivna s jezerima koji su svaki za sebe posebni. Uspon na tvrđavu Topanu, pa prolazak kroz gradsku špicu gdje ćutite miris kave ljudi koji opušteno uživaju u izlasku, a ujedno su i fantastični navijači koje praktički dodirujete u prolasku, to je priča za svjetsku naslovnicu. Finiš pored tako lijepog nogometnog stadiona – jednostavno je premalo vremena za uživati u svom tom bogatstvu. Ova utrka ima potencijal da postane svjetski brend – ona to zaslužuje u svakom pogledu - rekla nam je Đurđica Orepić.

- Organizator se i ove godine potrudio da nam dodatno oteža stazu usponom na samu tvrđavu Topanu čime je broj stepenica na cijeloj stazi povećan na 515. Ako me pitate je li teško – da, teško je, ali nema te staze na svijetu s kojom bi zamijenila ovu utrku - rekla je pobjednica Sabnia Rezepka.

- Ove godine staza je malo promijenjena – dodan je uspon na samu tvrđavu Topanu što je podiglo ionako ekstremnu stazu na još veću razinu, ali u konačnici obogaćen je štih utrke koja se profilira kao utrka koja vas u svakom pogledu ostavlja bez daha – kako po pitanju zahtjevnosti, tako i po pitanju ljepote - kazao je pobjednik u muškoj konkurenciji Željko Cota.

image

Imotski triatlon

Braco Ćosić
image

Imotski triatlon

Braco Ćosić
image

Imotski triatlon

Braco Ćosić
image

Imotski triatlon

Braco Ćosić
image

Imotski triatlon

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:56