StoryEditorOCM
Ostalo92. izdanje

Festival jedrenja: tradicija se nastavlja, oko dvjestotinjak brodova se očekuje na startu Mrduje

28. rujna 2023. - 12:33

Centralni događaj ovogodišnjeg “Festivala jedrenja” u splitskom akvatoriju je ona uvijek svima draga i omiljena regata na kojoj se jednostavno mora jedriti - Mrdujska regata krstaša u svom 92. izdanju!

Tradicija se nastavlja, pa je start klasično u subotu (30. rujna) u 11 sati, sa zadanom rutom ispred splitske gradske luke prema otočiću u Splitskim vratima, opjevane Mrduje, nekih 11 milja do tamo i toliko nazad je obvezna ruta koja čeka flotu, oko dvjestotinjak brodova se očekuje na startu. Sa državnim zastava na “štrajima”, od Italije, Slovenije, Njemačke, Crne Gore, Austrije, i drugih zaljubljenika u jedra i vjetar, te domicilnih jedriličara iz svih hrvatskih klubova!

Mrduja u subotu, a u nedjelju veliki derbi, Hajduk - Dinamo.

I kako doznajemo vremenska prognoza također ide na ruku posadama...

image
Duje Klarić/Cropix

‘100’ dvoboja

- Sve nam pogoduje, ide sve svojim uhodanim organizacijskim ritmom gdje zahvaljujem svim članovima Jedriličarskog kluba Labud, ali i svim drugim jedriličarima bez kojih ova morska priča ne bi ovoliko dugo i kvalitetno trajala. Prijave posada su u tijeku, kotizaciju za manje brodove od 5,5 do 10 metara smo sveli na minimun, na simboličnih 10 eura, pa očekujemo i veći odaziv kormilara iz splitskih lučica. A nastavljamo i sa “100 dvoboja”, odnosno međusobnim izazovima posada – kazuje nam Damir Skelin, direktor regate u organizaciji splitskog JK Labuda, te dodaje:

- Po do sada pristiglim prijavama vidljivo je kako se prijavljuju svi ljubitelji mora, od obiteljskih posada i jedriličarskih družina kojima rezultat nije primarni cilj, do najbržih jedrilica na Jadranu. Svi oni će zajedriti uživajući što su dio ovog najmasovnijeg jedriličarskog spektakla na našoj strani Jadrana.

No ni nakon subotnjeg starta, jedrenja do Mrduje i nazad, pa večernjeg svečanog proglašenja na plotoa JK Labuda u Uvali baluni, neće se stati s jedrenjem i promocijom ovog sporta.

Naime, sve do Viške regate koja će se po 79. put jedriti prema Visu i nazad (od 13. do 15. listopada) u prostorijama Labuda bit će postavljena izložba fotografija maritimne baštine Cronaves udruge.

image
Duje Klarić/Cropix

Spiza i knjige

Ujedno će biti organizirana i promocija djela, knjige o jedrenju, članova kluba Sania Delića i Lea Lemešića, a slijedi i jedna večer “guštanja za nepce”.

- Članovi kluba ali i svi drugi koji žele prezentirati svoja kulinarska umijeća, imat će priliku tijekom svojevrsnog nadmetanja “brodska kužina u tri slijeda”. Detalje ćemo naknadno objaviti kao i nagradu najboljem kuharu! - baca rukavicu izazova ne samo na moru, već u kuhinji, no sve s prefiksom “morski” Skelin, najavljujući i nagrade vjernosti koje se uvijek uručuju kormilarima koji iz godine u godinu budu na startu naše Mrduje:

- Uz plakete za godine vjernosti, 5, 10, 15 i 20 godina, ove godine imamo i dva lauretaa za zlatni prsten koji se zasluži nakon 25 godina jedrenja pod zastavom Mrduje, nakon kvarat stoljeća u floti ove najmasovnije regate na našoj strani Jadrana …

Dovoljno razloga i za odjedriti 92. Mrdujsku regatu ili pak posadu ispratiti na startu sa najljepše pozornice na svijetu – sa splitskog Sutipana, te im se pridružiti navečer na platou Labuda tijekom svečanosti proglašenja pobjednika, gdje će sve biti okončano zabavom uz koncert rock grupe Cortez. 

REKORD MRDUJE

Lani, na 91. Mrdujskoj regati oboren je i rekord najbržeg jedrenog vremena što je pošlo za rukom, odnosno kormilom iedriljem, posadi iz Crne Gore "Maxi Jena" iz kotorskog kluba Lahor, sa kormilarom Milošom Radonjićem.

Do Mrduje i nazad do Splita trebala su im dva sata, jedna minuta i 45 sekundi, te su tako nakon devet godina "skinuli" najbrže vrijeme kap. Joška Berketa, tadašnjeg gradonačelnika Kaštela, za kormilom "Marine Kaštela" od 2:10 sati.

Kormilaru Radošu to je bila i druga pobjeda na Mrduju zaredom, pa ove godine čekamo i hat-trick!

HUMANIRATNI KARAKTER

U sklopu ovogodišnje Mrduje ponovno će se realizirati i humanitarni projekt "Jedrite uz Rotary za Zakladu hrvatskih športaša", kojim se prikupljaju sredstva za potrebite sportaše koji su tijekom ili nakon svoje sportske karijere ostali bez mogućnosti da vlastitim sredstvima ostvare osnovne uvjete egzistencije bilo stanovanja, liječenja, zapošljavanja, školovanja ili stručnog osposobljavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:40