StoryEditorOCM
Ostalobudite u toku

Evo što nas sve čeka od sporta već u siječnju: povratak HNL-a, dva europska prvenstva, prekid ‘posta‘ u tenisu...

Piše Iva Majić
1. siječnja 2024. - 09:35

Nova 2024. bit će prepuna uzbudljivih sportskih događanja. Uostalom, dovoljno je reći kako smo u olimpijskoj godini, a željno se iščekuje i Euro u Njemačkoj. Međutim, i prije ljeta bit će mnogo drugih stvari, a već je "najdepresivniji mjesec u godini" dovoljno zanimljiv. Siječanj donosi dva Europska prvenstva, početak drugog dijela SuperSport HNL-a te prekid "posta" u tenisu, odnosno novu sezonu.

‘Lovi‘ se Pariz

Najprije će se krenuti s vaterpolom (4. siječnja) i to u domaćim bazenima, u Gružu i na Savi, jer su Dubrovnik i Zagreb domaćini turnira u kojem će se nadmetati najbolje reprezentacije Starog kontinenta. Barakude brane titulu iz Splita, a osim toga lovi se i plasman na Olimpijske igre. Naime, s ovog će natjecanja u Pariz prvak Europe ili najbolje plasirana reprezentacija koja još nije izborila Igre, a to su svi osim Mađarske, Grčke i Francuske koje već imaju svoju vizu.

image

Hrvatska u domaćem bazenu brani titulu prvaka Europe

Vladimir Dugandzic/Cropix

Nakon vaterpola, već standardno slijedi rukometno natjecanje, siječanj je uostalom rezerviran za to. Obično se samo pita: "Je li europsko ili svjetsko?". Parna je godina, pa prema tome, Hrvatska sudjeluje na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a utakmice prve grupne faze igrat će u Mannheimu. Kauboji će imati "vatreno krštenje" na otvaranju 12. siječnja protiv Španjolske. I s parketa se već lagano gleda prema glavnom gradu Francuske, a naši rukometaši imaju priliku izbjeći kvalifikacijski turnir budu li prvaci Europe u Njemačkoj. Izravni plasman na OI može donijeti i treće mjesto na EP-u, budu li u finalu igrale Francuska i Danska, što nije nemoguće. Ali je pitanje jesu li izabranici Gorana Perkovca spremni za borbu za odličje, jer dugo ih tamo nismo gledali...

image
Goran Mehkek/Cropix

Ništa od ‘beauty sleepa‘

Zaostalim susretom Dinama i Lokomotive, 23. siječnja će se vratiti i SuperSport HNL, a pet dana kasnije prvu utakmicu u novoj godini odigrat će i Hajduk koji dočekuje Rijeku na Poljudu, (28. siječnja).

Naravno, prvim Grand Slamom sezone u Australiji kreću i teniska uzbuđenja. Melbourne će okupiti najbolje igrače i igračice, a oni pravi zaljubljenici ovog sporta morat će žrtvovati sate sna. "Beauty sleep" će malo patiti budući da će se turnir igrati "plus deset" od nas. No, vjerujemo kako će se isplatiti, jer povratak na teren najavili su Naomi Osaka i Rafael Nadal. Što se muške konkurencije tiče, s obzirom na pokazanu dominaciju u prošloj sezoni, možemo odmah postaviti pitanje: "S kim igra Novak Đoković u finalu?". Ili pak, možda se i dogodi neko čudo, pa srpski tenisač neće braniti titulu u Australiji...

Raspored najvećih događanja

Vaterpolo (4. - 16. siječnja): Europsko prvenstvo (Hrvatska)

4. siječnja: Hrvatska - Španjolska

6. siječnja: Hrvatska - Francuska

8. siječnja: Hrvatska - Crna Gora

Rukomet (10. - 28. siječnja): Europsko prvenstvo (Njemačka)

12. siječnja: Hrvatska - Španjolska

14. siječnja: Hrvatska - Austrija

16. siječnja: Hrvatska - Rumunjska

Tenis (14. - 28. siječnja): Australian Open

Nogomet (23. siječnja): Povratak SuperSport HNL-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:26