StoryEditor
Ostalo(para)olimpijske

Dalmatinske medalje u Tokiju: osam fenomenalnih sportaša i sportašica, osam uzora mlađim generacijama, osam inspirativnih priča

7. rujna 2021. - 13:40

Ljeto koje je kalendarski na izmaku bilo je izuzetno plodno za dalmatinski sport. Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju pripalo mu je čak osam medalja - dvije zlatne, tri srebrne i tri brončane. Osam fenomenalnih sportaša i sportašica, osam uzora mlađim generacijama, osam inspirativnih priča koje su nam natjerale osmijehe na lica.

MATEA JELIĆ (taekwondo) - zlato

Spektakularan preokret kojim je Jelić postala olimpijska pobjednica zauvijek ćemo pamtiti. U napetom finalu kategorije do 67 kg protiv Britanke Lauren Williams gubila je 21-15, da bi u posljednjih 15 sekundi dvama udarcima u tijelo i jednim u glavu preokrenula na 25-22. Bila je to prva zlatna olimpijska medalja za hrvatski taekwondo. Dvadesettrogodišnja Kninjanka i perjanica splitskog Marjana ekspresno je postala nova sportska ikona nacije.

MATE pavić (tenis) - zlato

Nakon što je Mate s Nikolom Mektićem osvojio Wimbledon postojala je opasnost da će se “ispuhati” i biti psihički prazan u Tokiju, no to se nije dogodilo. Dogurali su do novog finala u kojem su - kako nas je to obradovalo - igrali protiv Marina Čilića i Ivana Dodiga. Napokon smo jedan meč naših predstavnika mogli gledati bez stresa znajući da u džepu imamo zlato i srebro. Najsjajnija medalja na kraju je pripala Paviću i Mektiću (6:4, 3:6, 10-6).

TONČI STIPANOVIĆ (jedrenje) - srebro

Osvajanjem srebra u Tokiju Stipanović je postao prvi hrvatski jedriličar s dvije olimpijske medalje nakon što je i u Rio de Janeiru osvojio medalju istog sjaja u klasi Laser. Oko tisuću ljudi dočekalo ga je ispred njegova Mornara, a on im je poručio da nastavlja svoju olimpijsku priču i da želi nastupiti i u Parizu za tri godine.

toni kanaet (taekwondo)  - bronca

Pola sata prije nego što je Matea Jelić osvojila zlato, Toni Kanaet je osigurao broncu u kategoriji do 80 kg. Imao je pritom i malo sreće jer je izgubio u četvrtfinalu od Rusa Hramcova koji se probio do finala i tako Splićanina “povukao” u repesaž. 

Pruženu priliku naš je borac iskoristio pobijedivši suparnike iz Burkine Faso i Uzbekistana.

IVAN KATANUŠIĆ (disk) - srebro

Preko loma noge, upale slijepog crijeva i operacije zgloba proteklih godina Imoćanin Ivan Katanušić osvojio je srebrnu medalju u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama. Tridesetogodišnji član zagrebačkog AKOSI Uriho, koji je ranije ovog ljeta postao prvak Europe, popeo se na drugo najviše postolje u kategoriji F64 atletičara s potkoljeničnom amputacijom hicem 55.06.

IVAN mikulić (taekwondo)  - srebro

Iako je početkom druge runde finala vodio 7:1, Ivan Mikulić nije uspio zadržati prednost te mu je pripala srebrna medalja u kategoriji preko 75 kg. Možda je u prvi mah bio razočaran što nije uzeo zlato, ali mjesta nezadovoljstvu ne smije biti jer je i srebro fantastičan uspjeh, tim više što je njime momak sa splitske Visoke kompletirao sve medalje s najvećih natjecanja.

dino sinovčić (plivanje) - bronca

Dino Sinovčić kompletirao je kolekciju - nakon svjetske i europske medalje osvojio je i paraolimpijsku. U finalu 100 metara leđno u kategoriji S6 najbolji hrvatski paraplivač zauzeo je treće mjesto s vremenom 1:15.74, iza srebrnog Argentinca Matiasa de Andradea i zlatnog Kineza Hongguanga Jie.

- Da više ne otplivam ni metra, ja sam svoje odradio - rekao je splitski as.

ANĐELA MUŽINIĆ (stolni tenis) - bronca

Prije pet godina u Riju Splićanka Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile su srebro u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu, a u Tokiju broncu koju su osigurale plasmanom u polufinale gdje su izgubile od Južne Koreje. Potvrdile su kontinuitet na najvišoj razini, kao i mentalnu snagu i sposobnost da u najvažnijim trenucima iz sebe izvuku ono najbolje.

item - id = 1125440
related id = 0 -> 1130241
related id = 1 -> 1125499
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 07:16