StoryEditorOCM
Ostalo(ne)sretno finale

Bronca za Sandru, u velikoj drami od srebra je dijelio tek centimetar! Osvojila je treću olimpijsku medalju u karijeri

Piše Ivan Renić
5. kolovoza 2024. - 21:40

Sandra je brončana! Kraljica diska osvojila je brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Sandra Elkasević ispalila je hitac od 67,51 metara u trećoj seriji i tako oko vratila stavila svoje treće olimpijsko odličje. Nakon dva zlata u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016., u Parizu joj je pripala bronca.

U strašnoj je Sandra formi. A medalju kao da je nagovijestila nakon kvalifikacija. Osjećala se dobro, kazala je to i na druženju s novinarima nakon natjecanja. Natjecanje u utrobi Stade de Francea baš joj je sjelo. A krenulo je tako i finale. Bacila je Sandra hitac od 64,25 metara u prvoj seriji. Drugi njezin pokušaj završio je u mreži, nije bio uspješan. U toj je seriji Amerikanka preuzela vodstvo hicem od 68,74 metara. Jedina je Valarie Allman u tom trenutku imala preko 68 metara.

Oba Sandrina zlata došla su nakon što je disk odletio preko 69 metara. Bilo je jasno da će i ovaj put morati ponoviti isto ili tek koji centimetar manje ako misli do najsjajnijeg odličja. I onda je počela treća serija u kojoj je stigao Sandrin najbolji hitac. Bacila je disk na 67,51 metara što je u tom trenutku bilo dovoljno na drugo mjesto. Bio je to i njezin najbolji hitac sezone.

image
Tom Dubravec/Cropix

A kako li je samo lagano riješila plasman u finale. Najbolja hrvatska atletičarka u prvom je pokušaju kvalifikacijskog natjecanja bacila disk do 65,63 metra te izravno izborila plasman u svoj četvrti olimpijski finale. Samo je jedna bacačica bila ispred nje, pogađate – Amerikanka Allman sa 69,59 metara.

Sreće nije bilo za našu drugu predstavnicu u bacanju diska Mariju Tolj koja je u svom drugom nastupu na olimpijskim igrama ostala bez nastupa u finalu. U kvalifikacijama je bacila skromnih 59,87 metara što je bilo dovoljno tek za 22. mjesto u konkurenciji 30 bacačica.

image
Ben Stansall/Afp

Društvo su našoj Sandri i Allman u finalu pravili Kineskinja Feng Bin, Šveđanka Vanessa Kamga, Nizozemka Jorinde van Klinken, Moldavka Aleksandra Emilianov, Portugalka Irina Rodrigues, Njemica Marike Steinacker i Claudine Vita i Talijanka Daisy Osakue.

Vratimo se mi na finale, a tamo je Allman u drugom pokušaju bacila dalje od toga (68,06). A potom se dogodilo nešto nevjerojatno. Kineskinja Feng bacila je disk do identične udaljenosti. Ali zbog bolje rezultata u drugoj seriji preuzela je drugo mjesto i ‘spustila‘ Elkasević na treće. Tekla je peta serija, a razlike između posljednjeg mjesta na podiju i četvrte pozicije bila je više od dva metra. Polako je postajalo jasno kako će Amerikanka, Kineskinja i Hrvatica oko vrata staviti odličja. Za kakvu promjenu trebalo se dogoditi pravo čudo.

Trsila se Sandra do kraja, htjela popeti stepenicu ili dvije više. Tražila je i podršku publike koja ju je itekako prepoznala. Ipak se radi o ‘kraljici diska‘. No, posljednji pokušaj završio je u mreži i to je bio kraj priče. Trofejne priče! Sandra je brončana s Olimpijskih igara u Parizu. Svojoj trofejnoj vitrini dodala je treće olimpijsko odličje. Čudesno! Ponovimo, zlato je odnijela Allman sa 69,50, srebrna je Feng sa 67,51 koliko je imala i Elkasević.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 05:35