StoryEditorOCM
KošarkaNema odmora dok...

Veliko gradilište Gripe! ‘Žuti‘ pred start nove sezone složili skuplju momčad s ‘tri zvjezdice‘, glavna želja se zna

Piše Frane Vulas
17. rujna 2024. - 21:25

Uoči početka sezone koju će košarkaši Splita otvoriti domaćom utakmicom s Igokeom u Admiral Bet ABA ligi (subota, 18 sati), u klubu s Gripa su organizirali media day. Uz fotografiranje momčadi, pojedinačno igrača, potonji su kao i vodstvo kluba bili na dispoziciji sedmoj sili.

U pauzi između dvije sezone Gripe su bile i još jesu veliko gradilište. Nova lica u momčadi su povratnik Toni Katić, reprezentativci Borna Kapusta i Antonio Jordano, David Škara i Amerikanac Barret Benson. No, Gripe su bile i još jesu veliko gradilište i mimo rostera.

Miješam malter, motam žicu

- Potpuno smo u radovima. Mijenjamo prozore na dvorani, također se preuređuju VIP salon, Žuti salon (novinarski, nap.a.), uredi, sanitarni čvorovi, radi se i na sanaciji krova... Radimo kompletno i novu svlačionicu za prvu momčad koja će imati saunu i koja će nam omogućiti puno bolje uvjete – pojasnio je direktor kluba Dejan Žaja.

Prozori će biti riješeni do utakmice s Igokeom, prostorije na katu vjerojatno za mjesec dana. A u VIP salonu planirane su i fotografije legendi kluba u prirodnoj veličini.

image

Direktor kluba Dejan Žaja

Ante Čizmić/Cropix

A promjena se dogodila i na dresu kluba. Od ove sezone iznad klupskog loga/grba će stajati tri zvjezdice, u čast tri osvojena naslova prvaka Europe 1989., 1990. i 1991. godine.

- Dobili smo prijedlog da odamo počast osvajanju tri naslova prvaka Europe. Stoga smo odlučili da na svim klupskim obilježjima na logu budu tri zvjezdice. Vidljivo je povećanje interesa za kupnju pretplata, ali i to će dosta ovisiti o tome kako ćemo krenuti u sezonu. Pozivam stoga sve navijače da nas dođu podržati protiv Igokee – dodao je Žaja.

Povećali budžet, ali...

Potom se osvrnuo na ovosezonsku momčad i ambicije.

- Napravili smo skuplju momčad, budžet nam je veći u želji da svake godine izgledamo bolje. No, i naši konkurenti su također to napravili. I ove sezone bismo željeli osvojiti barem jedan trofej, dok bismo u ABA ligi željeli biti među osam momčadi koje idu u play off – rekao je Žaja.

Na osvajanje trofeja se čeka čak dva desetljeća.

- Svjesni smo te odgovornosti, ali ne bježimo od toga. Ne ovisi to samo o nama. To nam je jedini cilj. Volim vizualizirati cilj i onda čekati kada će se to ispuniti. Ne sumnjam da će se to dogoditi, nadam se da će to tako biti sada – poželio je Žaja.

image

Sportski direktor "žutih" Teo Čizmić u razgovoru sa Shannonom Shorterom

Ante Čizmić/Cropix

Sportski direktor Teo Čizmić govorio je o napravljenim promjenama u rosteru.

- Zadovoljni smo. Bilo je još nekih razgovora s nekim igračima, ali igrači koji su s nama su tu i željeli biti. Ako netko zaista želi biti dio Splita onda je to dobitna kombinacija - rekao je Čizmić.

Teže nego lani

I njega je dočekalo pitanje o ciljevima.

- Uvijek želiš nešto osvojiti, ali ne pita se samo nas, drugi imaju iste namjere. Hrvatska liga se pojačala više nego ikad u zadnje vrijeme, Zadar, Cibona, mi, Cedevita Junior, Šibenka, Dubrava... svi su povećali budžete, dovodili bolje igrače, više igrača. Definitivno, bit će dosta teže nego prošle godine – kazao je Čizmić.

Koliko je ABA liga dobila na atraktivnosti ulaskom Dubaija?

- Dosta. Igrali smo s njima u pripremama. To je momčad s ozbiljnim budžetom i igračima. Imaju igrača poput Bertansa koji koštaju po milijun-milijun i pol eura. Bez obzira ako je rekonvalescent, takav igrač donosi kvalitetu – naglasio je sportski direktor „žutih”.

image

Radovi u prostorijama kluba

Ante Čizmić/Cropix

No, zbog ulaska Dubaija i Spartaka, odnosno širenja lige, bit će teže Splitu ući u play off?

- U zadnje dvije sezone smo po tom pitanju napravili ekstremno dobar posao, ali istina je, ulasci Dubaija i Spartaka su nam otežavajuća okolnost. No, duga je sezona, tko zna što će biti za šest mjeseci – rekao je Čizmić.

Zapravo je dobra stvar što se za promjenu uoči početka sezone regionalne lige ne priča više toliko o ostanku koliko o play offu.

- To je također pokazatelj da se klub diže. Evo i ovi radovi na dvorani to pokazuju... Stvara se jedna pozitivna priča – istaknuo je Čizmić.

Ima li Split prostora u budžetu za još neke korekcije u rosteru?

- To je ipak pitanje za direktor kluba ha, ha – našalio se Čizmić.

image

Trener košarkaša Splita Slaven Rimac i novinar sportske redakcije Slobodne Dalmacije Frane Vulas u razgovoru

Ante Čizmić/Cropix

Benson pravo pojačanje

Trener Slaven Rimac započinje svoju drugu sezonu na čelu „žutih”.

- Sklopili smo roster kakav smo htjeli, naravno u okviru naših mogućnosti. Najviše je bilo upitnika hoćemo li moći zadržati Shortera, ali uspjeli smo. Time smo riješili pitanje vanjske pozicije. Išli smo na to da imamo roster s dva stranca, pa smo stoga išli umjesto na još dva jeftinija na još jednog koji ipak ima malo više kvalitete, iskustva, konstantu. Nadam se da smo s Bensonom to uspjeli dobiti i da će se pokazati kao pravo pojačanje. Zadovoljan sam onim što je dosad pokazao. Mislim da će se ravnopravno nositi s ostalim centrima u ABA ligi – kazao je Rimac.

Realnost Splita po budžetu je borba za ostanak u ABA ligi, ali u zadnje dvije sezone je jako malo nedostajalo za ulazak u play off?

- Slažem se, po budžetu je tako. Budžet je dignut, klub poput Splita to i zaslužuje. Moraš ići prema naprijed ili ideš prema natrag. Mi treneri i igrači moramo dati sve od sebe da se to veće ulaganje opravda, ali i klub i Grad to moraju pratiti da klub i dalje raste. ABA liga se proširila. Po budžetu otprilike Dubai ulazi na poziciju broj tri u ligi, a Spartak na broj šest. Minimalni ciljevi su im play off. Ove sezone će biti puno zahtjevnije izboriti play off, ali treba vidjeti kakve su sve momčadi, kakvi smo mi... Na početku sezone je bitan budžet, ali kada ona krene onda je bitan parket. S obzirom da smo zadržali dio igrača, mislim da nam je to malo olakšalo posao – rekao je Rimac.

image

Barret Benson

Ante Čizmić/Cropix

Nakon Igokee u grad pod Marjanom dolazi i Kvarner na otvaranju domaćeg prvenstva. Uz prvaka Zadar koji je dosta promijenio momčad tu se i Cibona pojačala.

- Koliko vidimo uz Zadar i Cibona će također biti jaka. No, mi imamo svoju kvalitetu.

Posebno je Rimac spomenuo jednog igrača Zadra.

- Žao mi je što je otišao Mate Kalajžić, bio nam je jedan od nositelja, kapetan. Stvarno ga cijenim i kao čovjeka i igrača. Želim mu sve najbolje, ali kada se susretnemo smatrat ćemo ga ljutim protivnikom – u šali je poručio Rimac.

image

Trener Splita Slaven Rimac i direktor kluba Dejan Žaja

 

Ante Čizmić/Cropix
image

Direktor kluba Dejan Žaja

Ante Čizmić/Cropix
image

Radovi u prostorijama kluba

Ante Čizmić/Cropix
image

Radovi u prostorijama kluba

Ante Čizmić/Cropix
image

Radovi u prostorijama kluba

Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 21:30