StoryEditorOCM
KošarkaTko čeka...

Split konačno srušio Cibonu na Gripama i osigurao ‘duju‘ pred doigravanje, gosti ‘pukli‘ u finišu

Piše Frane Vulas
12. travnja 2024. - 22:01

Napokon je Split ove sezone svladao Cibonu na Gripama. U velikom derbiju hrvatskog košarkaškog prvenstva ‘žuti‘ su na Gripama slavili rezultatom 79:72. Tim teškom mukom izborenim trijumfom, ostvarenim preokretom u posljednjoj četvrtini, Split je potvrdio poziciju broj dva uoči doigravanja Favbet Premijer lige.

Kako je Split otvorio utakmicu (vodstvo 6-0), činilo se kako će navijači ‘žutih‘ konačno ove sezone jednu domaću utakmicu s Cibonom odgledati bez čupanja kose (tko je ima), grižnje noktiju, kanonade psovki... Međutim, ispostavilo se da ne može bez toga. No, barem je Split prvi put ove sezone na domaćem terenu svladao velikog rivala, ukupno tek drugi pet u pet ovosezonskih ogleda.

Bio je to barem mali revanš za bolne poraze u regionalnoj (dva) i hrvatskoj ligi (jedan). Ovim trijumfom momčad trenera Slavena Rimca ostala je u utrci za ‘jedinicu‘ sa Zadrom, ali moralo bi se dogoditi čudo da se situacija preokrene. Tri kola prije kraja regularnog dijela Favbet Premijer lige Zadar (28-2) ima dvije pobjede više od Splita (26-4). Trebao bi Split za ‘jedinicu‘ pobijediti na Višnjiku, ali i da Zadrane svlada i Cibona, u ovom okrnjenom sastavu za domaće prvenstvo.

Cibona je ovaj put došla sa samo četvoricom seniora, ostatak su činili mladići iz klupskog omladinskog pogona. Podsjetimo, ostali ne mogu zbog dugova biti registrirani za domaća natjecanja, a još se ozlijedio i kapetan Krešimir Radovčić. Međutim, i takva Cibona je predvođena raspoloženim Filip Bundovićem (15 poena do poluvremena) u prve dvije četvrtine imala ogromnu prednost.

Domaći se nikako nisu mogli ‘posložiti‘, a još su ih poprilično izbacile iz takta neke odluke sudačkog trojca iz Zadra. U istoj minuti treneru odnosno klupi dosuđene su dvije tehničke pogreške zbog prigovora na odluke sudaca. Pogotovo je eskalirala nervoza u situaciji kada je nakon pretrpljenog neopreznog prekršaja prilikom pokušaja zakucavanja Tonko Vuko ružno pao na parket, na leđa (više se nije vraćao u igru), a sviran je samo obični prekršaj. Nakon 12 minuta igre Rimac je bio prisiljen i na drugu minutu odmora zbog toga što je semafor pokazivao 15:29. A pred odlazak na veliki odmor bilo je i 29:42. Tek u završnici prvog poluvremena Split se uspio primaknuti, najviše na krilima mladog Vite Kučića. Minus sedam na poluvremenu (37:44) je još i bilo podnošljivo s aspekta domaćina s obzirom na kretanje rezultata.

U trećoj četvrtini Split je znatno podigao tempo igre i razinu agresivnosti, umarao je goste koji su imali osjetno kraći roster. Probudili su se Shannon Shorter i Boris Tišma, dvojac koji se u prvom poluvremenu nije upisivao u strijelce. Tricom Tišme Split je i poveo 54:53 u 27. minuti. No, kada je stao Bundović, krenuo je Ivan Majcunić trpati koš domaćeg sastava, baš kao i mladi Borna Katanović. Uoči zadnjih deset minuta bilo je 55:63 za goste iz Zagreba, a u 32. minuti i 57:66.

Ipak, trgnuli su se ‘žuti‘ u samom finišu susreta, a ‘vukovi‘ su kako bi po splitski rekli - ‘pukli‘. Serijom 12:2 Split je na četiri minute do kraja preokrenuo na 69:68. Raspoloženi Tišma je zbog petog prekršaja morao na klupu. Uslijedio je ipak dramatični ili bolje rečeno kaotični finiš utakmice u kojem su Split i Cibona izgledali kao dva grogirana boksača. Majcunić je tricom poravnao na 71:71. Konačan udarac ipak je zadao domaćin. DJ Funderburk je zabio dva bacanja, a onda je Aleksandar Aranitović napravio namjerni osobni prekršaj. Kučić je također pospremio oba bacanja, a onda je za dva zabio i Shorter. Priči je bio kraj kada je Lovre Runjić atraktivno zakucao na ‘alley-oop‘ Kučića za 79:71 na 20 sekundi do kraja.

Split - Cibona 79:72

Split - Dvorana na Gripama. Gledatelja 300. Utakmica 30. kola Favbet Premijer lige košarkaša: Split - Cibona 79:72 (15:23, 22:21, 18:19, 24:9). Suci: Martin Vulić, Roko Hordov i Josip Modrić (svi iz Zadra).

Split: Funderburk (11), Perković (10), Shorter (10), Sullivan (7), Tišma (12), Runjić (8), Klepo, Kučić (15), Vuko, Perkušić, Dubravčić, Ljubičić (6).

Cibona: Perasović (8), Majcunić (22), Pavković (5), Crnogorac, Aranitović (5), Ferderber, Krizmanić, Katanović (14), Bundović (18).

Standings provided by Sofascore
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:58