StoryEditorOCM
Košarkakonačno slobodni

Kraj agonije na Gripama, planiraju i velike stvari za 80. rođendan: ‘Ovo je važno za povijest kluba!‘

Piše Ivan Renić
19. lipnja 2024. - 12:27

Sjajna vijest jučer je stigla s Gripa. Košarkaški klub Split prvi je profesionalni klub u Hrvatskoj koji je uspješno završio predstečajnu nagodbu i ispunio svoje obveze iz prošlosti. Velike vijesti predstavili su na konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Ivica Puljak, zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić, direktor kluba Dejan Žaja i predsjednik Nadzornog odbora Ante Vuković.

- Ovo je samo posljedica velikog i predanog rada. Klub je financijski zdrav i sada se može samo fokusirati na sportske ciljeve. Hvala svima koji su bili dio ovog procesa. Brinemo i dalje o klubu, ulažemo koliko god možemo. Grad će i dalje podupirati klub – poručio je gradonačelnik Puljak.

Vrlo uključen u ovaj proces bio je zamjenik Kuzmanić.

- Tri godine su prošle otkako smo imenovali Nadzorni odbor, dvije od novog direktora. Imali smo jasan cilj i do njega smo došli. Možda su patili sportski rezultati zbog toga. Ulagat ćemo u sportsku infrastrukturu. Legalizirali smo i dvoranu KK Splita, radi se na sanaciji krova, postavljeni su solari, nove sjedalice... Uskoro će se raditi i na rashladnim uređajima, kao i na uređenju trofejne sale. Što se igre tiče, od Zadra smo pretprošle godine izgubili 0:3, pa je sad bilo 2:3, a iduće godine očekujem pobjedu – kazao je Kuzmanić.

image
Tom Dubravec/Cropix

Lakši će rad sada biti i direktoru kluba Žaji.

- Svi smo jako ponosni jer ovo će nam pomoći u poboljšanju likvidnosti. Značit će nam i za dovođenje igrača. Hvala još jednom svim vjerovnicima, poslovnim partnerima, Gradu. Naša ideja i želja je da sami povećavamo prihode, da klub u svim segmentima bude kvalitetniji. To je naš dugoročni cilj. Uz sve to želimo i sportski rezultat. Cijenimo našu konkurenciju, ali mislim da možemo napraviti veliki iskorak.

Situaciju je dodatno obrazložio predsjednik Nadzornog odbora Vuković.

- Hvala vjerovnicima jer bez njihove žrtve ne bismo uspjeli. Što se tiče nagodbe, 2013. smo imali obveze od 54 milijuna kuna. To je bio golemi iznos. Mi smo bili dužni po tadašnjim zakonima, a nadležna je bila financijska agencija u Zagrebu. Krajem 2013. godine vjerovnici su potraživali svoja potraživanja, bilo ih je više od 200. Svoja potraživanja prema KK Splitu je prijavila država, pa banke, igrači, treneri, dobavljači...

image
Nikola Vilić/Cropix

Bio je to dug proces.

- Nakon što je taj postupak došao na Trgovački sud u Splitu 2015. vjerovnici i dužnici su se usuglasili da žele riješiti sve imovinsko pravne odnose. Rješenje je postalo pravomoćno, sve je bilo precizirano, vrlo opsežno na više od 40 stranica. Pristupili smo izvršenju obveza prema redoslijedu. S dobavljačima smo na kraju morali urediti obveze. Uz stare došle su i novonastale obveze. Nije bilo lako uskladiti plaćanje onoga staroga i novih obveza. Ali sve smo prebrodili. Sada slobodnije možemo raspolagati imovinom.

Prodisat će i prva momčad.

- Možemo planirati budžet za prvu momčad, omladinsku školu i sve druge potrebe kluba... Ovo je veliki događaj za povijest kluba. Dogodine slavimo 80 godina postojanja. Bilo bi predivno kada bismo tu godišnjicu proslavili uz naslov prvaka države. Ali i da nađemo prikladan prostor za finalnu seriju. Možda se riješi problem Spaladium Arene, pa da tu proslavimo titulu prvaka Hrvatske. Vjerovnici se odrekli dijela glavnice, kamata i troškova. Vjerovnici su smanjili iznose svojih tražbina. Nekima nismo platili dugove, a oni su zauzvrat primili udijele u temeljnom kapitalu kluba. Zakon traži da se vjerovnici i dužnik dogovore.

image
Jakov Prkić/Cropix

Zaključio je Žaja:

- Neće se značajno mijenjati vlasnička struktura. Nitko nema toliki udio, pa neće biti velikih promjena. Budžet kluba je skoro dva milijuna eura. To je živo tkivo, povećavamo ulaganja u infrastrukturu, zapošljavamo više trenera... Sav novac koji imate ulaže se dalje u klub. Imamo dosta prostora za stizat konkurente u regionalnoj ligi. Nije to laka bitka, uvijek je moguće dodatno uložiti u klub.

Koliko je tek sad Split ravnopravan?

- Mi smo i do sada bili konkurentni. Ali ostaje mi žao, iako novac ne mora bit presudan za osvojit naslov. Postoje faktori energije, kemije u svlačionici, navijača... Ovo će nam pomoći da se poboljšamo u svim segmentima. Vraćamo klub na mjesto na kojemu je bio.

Hoće li se igrati u Velikoj dvorani na Gripama?

- Često razmišljamo o tome. Proces je to već godinu i pol dana. Potreban je novi parket i semafor. Da smo završnicu Kupa igrali u velikoj dvorani, mogli smo zaraditi dodatnih 150.000 eura od prodaje ulaznica. S velikom dvoranom povećat ćemo interes navijača i sponzora.

image
Tom Dubravec/Cropix

Velika godišnjica, spominje se trofej... Može li Grad poboljšati financiranje kluba?

- Grad je pomogao klubu u svemu, uz veliki trud svih uključenih. I dalje ćemo nastaviti pomagati, u okviru zakonskih mogućnosti. Ne možemo financirati profesionalni sport, ali možemo u omladinsku školu i infrastrukturu. Grad je vlasnik i nastavit ćemo pomagati klub sa sličnim iznosima, ali možda i većim. Vidjet ćemo kada se bude govorilo o proračunu – odgovorio je gradonačelnik Puljak.

Kuzmanić je za kraj otkrio zanimljivost...

- Razgovarali smo sa suvlasnikom jednog NBA kluba. Potrošio sam dva, tri rana jutra da im objasnim kako funkcionira nagodba. Stavili smo sve na čekanje i obećali da ćemo to riješiti. Obnovit ćemo razgovore s njima. Klub sada vrijedi više. Postavlja se pitanje da li sada prodati klub ili ne. Važnije nam je bilo da izađemo iz nagodbe jer želimo da klub radi na zdravim nogama. Slično je prije bilo u Hajduku. Model je sličan, nije navijački kao u Hajduku, ali je klub zdrav i nastavit će se razvijati. Gradsko vijeće mora o tome raspravljati. Sada imamo nešto što stvarno vrijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 12:33