StoryEditorOCM
Košarkaeuro kvalifikacije

Hrvatska bez problema nadigrala slabašni Cipar, Hezonja i Prkačin briljirali u visokoj pobjedi

Piše Dražen Žura
26. veljače 2024. - 21:49

Hrvatska košarkaška reprezentacija nije dozvolila mogućnost iznenađenja u prvom kvalifikacijom „setu” od dvije utakmice za odlazak na Eurobasket 2025. Cipar nije predstavljao problem, nego su im naši u trećoj četvrtini dozvolili da se nametnu, međutim, uzeli smo tu unaprijed upisanu pobjedu i važne bodove, pa se možemo odmarati do studenog tekuće godine.

Ništa neočekivano nije se dogodilo na otvaranju ogleda, Hrvatska je brzinom svjetlosti stigla do 12:0, dok je Cipar morao čekati prve pone pune četiri minute! Ono što je obilježilo prvu dionici jest činjenica kako su Vraneš i Hezonja, držali sve u svojim rukama, „ zadarsko dite” se pak može pohvaliti da je u tih deset minuta bio korak iza jednog od najboljih igrača Reala, bivšeg NBA igrača! Kasnije je od njih dvojice „ štafetnu palicu” preuzeo Prkačin koji je doslovce sam igrao protiv Ciprana i realizacijom prestigao ranije spomenuti dvojac jer su obojica sjedili na klupi. Svaki ubačaji ciparske reprezentacije značio je njihovo slavlje, iz razloga što se ostatak naše misije na parketu, iskazivao obranom. Ono u čemu nismo bili na visokoj razini jest šut za tri poena, svega tri „trice” u dvije četvrtine iz šesnaest pokušaja. Onoga trenutka kad smo se nakon dugo vremena maknula sa samo jednog uspješnog šuta za tri poena, odnosno, realizacije D.Drežnjaka i Hezonje, odmaknuli smo se plus 27. Iako su u tomu segmentu na vanjskom šutu Ciprani imali dvije „trice” više, nije im to previše pomoglo, postigli su upola manje poena od Hrvatske(48:24)! Sesar, hrvatski izbornik, očekivano,

imao je dovoljno komotnu situaciju za promjene, jedino se kroz prvo poluvrijeme u igri nije vidjelo Kalajžića koji je igru osjetio tek u posljednjoj četvrtini, dok je Branković prosijedio cijelu utakmicu. ....Daljnji tijek utakmice ponudio je zatvaranje „ bilježnice”, međutim, u jednom razdoblju naši su krenuli opušteno u obrani, Ciprani su to iskoristili i nanovo im se otvorio šut izvana, što je značilo njihovo rezultatsko spuštanje na minus 15, u 26. minuti igre! Ali se Hrvatska u zadnjoj dionici vratila na prave postavke i utakmicu u posvemašnjem miru privela kraju, k tomu prestigla suparnika i u šutu za tri poena, mi dvanaest oni devet.

Podsjetimo, u našoj skupini, Francuska je u Tuzli pobijedila Bosnu i Hercegovinu (74:64) i tako s onom protiv Hrvatske stigla do dvije i praktički se već vide na Europskoj smotri. Za drugog putnika, nedvojbeno će se voditi borba između Hrvatske i BiH, koje su na jednoj pobjedi, ostvarenoj kontra Cipra koji se kao jedan od domaćina Eurobasketa 2025., plasirao prije nego su kvalifikacije i počele!

Hrvatska – Cipar 92:63 (22: 8, 26:16, 22:26,22:13)

RIJEKA – Dvorana: SC ” Zamet” Gledatelja:1200.

Suci: Radomir Vojinović (Crna Gora), Ventislav Velikov (Bugarska) i Can Mavisu (Turska)

HRVATSKA: Perković(7), Filipović (4), Kapusta, Prkačin(24), Kalajžić, Hezonja(22), Vraneš (10), Badžim(9), Branković, D.Drežnjak(11), M.Drežnjak(5), Nakić.

CIPAR: Loizides, Simitizis(17), Pasiali(4), Michail(5), Iliadis(3), Jung, Giannaris, Tigkas(1), Tretiakov(2), Willis (16), Mantovani, Stylianou(15).

image

Borna Kapusta
 

Damir Skomrlj/Cropix
image

 Roko Prkačin

Damir Skomrlj/Cropix
image

Josip Sesar

Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:59