StoryEditorOCM
KošarkaUoči doigravanja

Favorit Zadar titulu može samo izgubiti. Žuti ‘rasterećeni‘, za razliku od lani malo tko od njih uopće nešto očekuje

17. travnja 2024. - 11:21

Košarkaši Zadra su i s nominalno drugom postavom rutinskom pobjedom kod dječjeg vrtića Cibone 92:70 praktično osigurali ‘jedinicu‘ uoči doigravanja Favbet Premijer lige košarkaša. Nisu još i matematički, ali moralo bi se dogoditi čudo svih čuda da ih Split pretekne. Dva kola prije kraja lider Zadar ima dvije pobjede više. Split može iznenaditi Zadra na Višnjiku pa bi tako stekao i bolji međusobni skor u slučaju istog broja osvojenih bodova, ali u zadnjem kolu u Zadar stiže posljednji Bosco. Zagrepčani su cijele sezone upisali jednu prvenstvenu pobjedu, u zadnja dva susreta imaju koš razliku -98. Dakle, sve je jasno.

Dalmatinski derbi u Višnjiku bit će tek zagrijavanje za doigravanje. Zadar u play off kreće s prve pozicije, ‘žuti‘ s druge, Cibona s treće, Cedevita Junior s četvrte... Dubrovčani i Šibenčani su još uvijek u borbi za sedmo odnosno osmo mjesto.

Zadar favorit

Momčad s Višnjika slovi za velikog favorita za osvajanje titule prvaka. Uostalom, riječ je o klubu s najvećim budžetom za momčad. Branitelj naslova tijekom cijele sezone djeluje daleko najuvjerljivije. Jedini su od hrvatskih klubova ostvarili plasman u play off Admiral Bet ABA lige, pri čemu su mogli napraviti i bolji rezultat da nije bilo osjetnog pada u formi u završnici regularnog dijela lige. Bez većih poteškoća momčad trenera Danijela Jusupa osvojila je ove sezone i Kup Krešimira Ćosića na splitskim Gripama. Sve izuzev obrane naslova prvaka Zadrana bilo bi veliko iznenađenje.

image

Danijel Jusup

Tom Dubravec/Cropix

Osovina Luka Božić-Marko Ramljak-Dario Drežnjak djeluje moćno. Uz odgovarajući prateći ansambl u kojem su uloge jasno definirane. Mada je vidljiv generalni pad forme u odnosu na prethodni dio sezone.

U eventualnom polufinalu, ako ga izbori, Zadrani bi išli na Cedevitu Junior. Ta momčad pošteno ih je namučila u prvom poluvremenu finalu Kupa Krešimira Ćosića na Gripama. A kako izgleda kada momčad trenera Damira Mulaomerovića u cijeloj utakmici ima namještene nišanske sprave osjetio je na svojoj koži nedavno Split koji je u Zagrebu doživio katastrofalan poraz 76:108. Kad je u elementu, Cedevita može gotovo svakome zagorčati život.

Kada već pričamo o padu forme, Split je u evidentnom još tamo od završnice Kupa Krešimira Ćosića na Gripama i eliminacije u četvrtfinalu od Zadra. Pretumbacije u kadru nakon slabo odrađenog ulaska u sezonu napravljene su dobro. U početku su se povratnici spletom okolnosti Shannon Shorter i Lewis Sullivan snašli kao da su se vratili doma, kao i Vito Kučić. Nije ih mogao Split zadržati na kraju prošle sezone jer im je dobrim igrama cijena i ponude porasle, ali Shorter je je iz Egipta otišao nakon što se zaratilo u obližnjem Izraelu, a Sullivan nije bio sretan u Francuskoj, što je iskoristio sportski direktor Teo Ćizmić. Nakon početnih 1-7 u regionalnoj ligi, Split je došao u borbu za doigravanje.

image

Shannon Shorter

Tom Dubravec/Cropix

Split izvan forme

No, kada su se Amerikanci u reprezentativnoj stanci nakratko vratili doma, što je i normalno, vidljiv je bio osjetni pad, baš kao i cijele momčadi. Pogotovo na psihološkom planu. Uz probleme s ozljedama koje se vuku i danas. Nekoliko poraza od Cibone, među njima i onaj koji je momčad ostavio bez play offa ABA lige, pokvario je poprilično dojam sezone. Bez toga bismo govorili o i više nego korektnoj sezoni, u skladu s vrijednosti momčadi koja je u domaćim okvirima osjetno manja od Zadrove, u ABA ligi jedna od najjeftinijih. Ono što nedostaje je profiliranje mlađih igrača, izuzev dijelom Ante Perkušića. Tko je od mladih i koliko napredovao? Ako nisu kalibar, budućnost kluba, onda im tu nije ni mjesto.

image

Ivan Perasović
 

Darko Tomas/Cropix

U eventualnom polufinalu, ako ga izbore, igrači Slavena Rimca idu na Cibonu ili Zabok koji je trenutno šesti. Obje momčadi već su ove sezone pobjeđivale ‘žute‘ u hrvatskom prvenstvu. Navijači Splita vjerojatno će reći da treba što dalje pobjeći od Cibone koja im je nanijela tri poraza tijekom sezone (dva u ABA ligi, jedan u hrvatskom prvenstvu). No, Cibona u domaćim natjecanjima ima otprije zbog nemogućnosti registracije igrača skraćen roster, a dodatno se nastavila osipati. Protiv Zadra je u ponedjeljak nastupila sa samo par seniora, Ivanom Perasovićem i Ivanom Majcunićem, bez ozlijeđenih kapetana Krešimira Radovčića, Filipa Bundovića, Aleksandra Aranitovića.

Zabok ruši Cibonin dječji vrtić?

Ali Cibone ‘žutima‘ ne leži i gotovo. Međutim, pitanje je hoće li Cibona prijeći preko Zaboka. Ivan Tomas u Bedekovčini radi jako dobar posao. Prošle sezone je mladi stručnjak Bosco odveo do doigravanja, ove velikane muči. No, svakako bi u svakom slučaju Split u tom paru bio favorit. Što se za eventualno finale nikako ne može reći.

No, baš bi to mogla biti velika razlika u odnosu na završnicu prošle sezone. Split nosi teret dva desetljeća čekanja na osvajanje trofeja, pogotovo naslova prvaka. Lani su mnogi očekivali da će se to napokon dogoditi, na momente je to graničilo s nerealnom euforijom, pa je u finalu Zadar ‘metlom‘ (u zadnjem susretu i doslovno), s 3:0 podigao trofej. Ove sezone nitko od momčadi s Gripa ne očekuje nešto posebno. A gotovo svi očekuju da Zadar osvoji naslov.

image
Peđa Milosavljević/Cropix

Za razliku od lanjskog finala prednost domaćeg terena imat će ako se plasiraju Zadrani. Međutim, zbog potpore Tornada koju imaju u maloj košarkaškoj dvorani na Gripama, dojam je da čak ‘žuti‘ s Jusupovim trupama možda lakše na kraj mogu izađi na Višnjiku. No, za sve je preduvjet da do tada osjetno dignu razinu igre i pripreme drugačiji način igre za Zadar, nešto novo (zonska obrana), drugačije. U dosadašnjim ovosezonskim susretima padali su bez ispaljenog metka.

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 02:43