StoryEditorOCM
KošarkaMi casa es tu casa

Božo Maljković dobio priznanje pa otkrio veliku tajnu vezanu za karijeru Tonija Kukoča, ovo sigurno niste znali

Piše F. V.
20. listopada 2023. - 21:37

Legendarni trener splitske Jugoplastike Božidar Maljković izabran je u Kuću slavnih u Španjolskoj. Povodom obilježavanja jubileja sto godina košarke u Španjolskoj izabrani su novi stanari tamošnje košarkaške Kuće slave. Između ostalih izabran je i bivši trener Jugoplastike Maljković.

Nakon što je sa ‘žutima‘ 1989. i 1990. godine osvajao naslove prvaka Europe, Maljković je prešao u Barcelonu. Kasnije je Kup prvaka Maljković osvajao i s momčadima Limogesa 1993. i Panathinaikosa 1996. godine. Uz aktualnog predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije Maljkovića dio ove generacije počasnika bili su i Dirk Nowitzki, Luis Scola, Pau Gasol, Predrag Danilović koji je danas predsjednik Košarkaškog saveza Srbije... Nagradu je Maljkoviću uručio španjolski izbornik Sergio Scariolo.

Maljković je izbran u kategoriji trenera, U Španjolskoj je još vodio Unicaju, Real Madrid i Tau Ceramicu.

Za španjolski ‘AS‘ govorio je Maljković o toj nagradi, ali i mnogo čemu drugom. Između ostalog pričao je o tome kako je za vrijeme dok je bio trener Barcelone predugovor za katalonskog giganta već bio potpisao Toni Kukoč. Međutim, Kukoč na koncu nije za svojim bivšim trenerom stigao u Barcu, već je s Gripa 1991. godine otišao u talijanski Benetton.

image
Damir Krajač/Cropix

- Potpisali smo ugovor s Kukočem, ali zbog već poznatih stvari koje ne želim ponavljati to se nije realiziralo. Zamislite kako bi samo izgledala tadašnja momčad Barcelone da je Kukoč došao... - rekao je Maljković. U nekim ranijim intervjuima rekao je da to ide na dušu tadašnjeg generalnog menadžera kluba i njegovog prethodnika na klupi Aita Garcije Renesesa. Kasnije je Garcia Reneses ponovno sjeo na klupu. Cijeli intervju na španjolskom jeziku za ‘AS‘ možete pronaći OVDJE.

image
Arhiva SD/Božo Vukičević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:59