StoryEditorOCM
Hajdukrimska svijeća

Vrime kad su ‘bijeli‘ mogli šta su tili, ljubili su ruke papi Wojtyli, evo kako je došlo do povijesnog susreta

Piše S. A.
29. siječnja 2024. - 20:45

Kraj siječnja posebno je zapisan i značajno razdoblje u analima Hajduka, ne samo što je 1974. održano na Starom placu prvo izdanje Trofeja Marjan nekoć osobito popularnog turnira, ili što su 1980. godine "bijeli" sad već u Poljudu svladali Manchester United sa 6:0, u sklopu priprema za povijesne okršaje s Hamburgerom u Kupu prvaka, nego ovaj put ciljamo na 1995. godinu kad su hajduci primljeni u privatnu audijenciju kod pape Ivana Pavla Drugog u odajama Vatikana.

Hajduk je bio na pripremama u talijanskom Pinetu, a do samog kraja priprema nije se znalo hoće  li diplomatska aktivnost prema kancelariji pape u Vatikanu uroditi plodom. Dan prije povratka iz Italije, stigla je u tabor ‘bijelih‘ sretna vijest, ‘primit će nas Papa, idemo u Rim‘!

A tko je to vidio, doći u Rim, a ne vidjeti papu?!

Šalu na stranu, no bio je to nadasve srdačan susret u privatnim odajama danas pokojnog pape Wojtyle s predstavnicima i momčadi Hajduka trenera Ivana Katalinića koja se taman plasirala u četvrtfinale Lige prvaka (u ožujku se susrela s Ajaxom), te potom osvojila i duplu krunu, svoju jedinu dosad u HNL-u. Bila je to i rijetka prigoda da svatko od nazočnih na audijenciji iz ruku pape dobije na dar molitvenu krunicu.

Ostala je uspomena da je papa Ivan Pavao Drugi pitao tko je među vama vratar i Tonći Gabrić je imao tu čast da se posebno predstavi papi koji je, kako je priznao, i sam u mladosti bio vratar, volio je nogomet, igrao ga rekreativno i najradije bi stao bi na branku.

image

Hajduk kod pape Ivana Pavla II

Sd Arhiv/

Zanimljivo je i to da je posebno ushićen audijencijom kod pape bio Vilson Džoni, jedan od veterana Hajduka u vodstvu puta ekspedicije ‘bijelih‘ koji se poslužio lukavstvom i s jednog kraja dvorane došao na drugi, samo da papu dvaput pozdravi, odnosno poljubi mu prsten na ruci kako to običaj nalaže.  Vilsonu je to bilo posebno zadovoljstvo.

Hajduk je još jednom bio kod pape, sad je to bila opća audijencija, prije susreta s Romom bili su ‘bijeli‘ na Trgu Svetog Petra u Vatikanu u studenome 2003. godine, a Hajduk je kasnije, prisjetivši se susreta s papom Ivanom Pavlom Drugim na svojim stranicama objavio i ovo:

Dva puta smo primljeni kod pape, prvi put 1995. privatno, te 2003. godine na općoj audijenciji na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, kod istog pape, sveca Ivana Pavla Drugog. Zanimljivo je (za taj drugi posjet, op. a.) kako je prema protokolu svaka skupina, pa tako i Hajdukova delegacija, mogla imati samo 25 članova. Dakako, naši su se snašli i k Papi se "proguralo" čak sedamdesetak predstavnika "bijelih"!

Treba reći da je delegacija Hajduka prisustvovala i pogrebu Ivana Pavla Drugog, u travnju 2005. godine u Vatikanu.

A onaj najveći događaj, kako rekosmo, bila je ta prva i to privatna audijencija u siječnju 1995. godine, nezaboravan doživljaj, urezan posebnim slovima u Hajdukovu povijest. Ovih dana siječnja točno 29 godina da je prohujalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:27