StoryEditorOCM
Hajdukstručno oko

Tonči Gabrić, bivši vratar ‘bijelih’, čuvao je i mrežu PAOK-a: ‘Hajduk u Solunu čeka pakao, tamo mora ići s prednošću‘

Piše Frane Vulas
6. kolovoza 2023. - 08:02

Tonči Gabrić jedan je od najboljih čuvara mreže koje je Hajduk ikada imao, a dvije godine svoje bogate karijere proveo je i u PAOK-u. Gabrić je od 1991. do 1993. godine branio za PAOK, momčad s kojom se njegov Hajduk susreće u 3. pretkolu Konferencijske lige.

Bilo je to prije nego što će se poslije fantastične sezone u Pazinci 1994. godine vratiti na Poljud na kojem se u ranijoj fazi karijere nije uspio nametnuti, a gdje će potom biti ključni dio momčadi koja je izborila najprije grupnu fazu pa potom i četvrtfinale Lige prvaka. Na sam spomen tog perioda njegove karijere koji je nekako ostao u sjeni onoga što je potom napravio s Hajdukom, Gabrić nam je kao iz topa odgovorio.

Ćiro me doveo u Grčku

- Dvije fantastične godine sam proveo tamo, a doveo me danas pokojni Miroslav Ćiro Blažević. On je tada dolazio iz francuskog Nantesa za trenera PAOK-a, Ja sam prije toga bio u Rijeci i branio sam baš dobro. Ljudi iz Rijeke su me njemu preporučili, Ćiro me gledao i potom zadovoljan viđenim odveo sa sobom – prisjetio se Gabrić tih vremena. Pogotovo se rado sjeća prve sezone provedene u Grčkoj.

- Branio sam fantastično, a te prve sezone izborili smo i plasman u finale kupa u kojem smo igrali protiv Olympiacosa. Ipak, prije tog finala Ćiro je otišao za predsjednika tadašnjeg HAŠK Građanskog.

Bila je to situacija kada je Blažević postao prvo vlasnik pa kasnije i trener ‘modrih’. I danas Gabrić prati situaciju i utakmice svog bivšeg kluba iz Soluna. Prije dvomeča njegovih ‘bijelih’ s ‘crno-bijelima’ morao je naglasiti.

Hajduka čeka pakao

- Atmosfera koja Hajduka čeka u Solunu bit će kao i na Poljudu, nemoguća. U ono vrijeme kada sam ja tamo branio na Toumbi (stadion PAOK-a, nap.a.) nije bilo sjedalica i bilo je po 50 tisuća navijača na utakmici. Čak i stadion malo podsjeća na stadion Partizana. Hajduka tamo čeka pakao, pogotovo zbog toga što se uzvratna utakmica igra u Solunu.

Navijači PAOK ne emitiraju previše optimizma, a Gabrić je pojasnio i zašto.

- Uvijek je tako kada sezonu završe na četvrtom mjestu iza najvećih konkurenata Panathinaikosa, AEK-a i Olympiakosa. Dolaskom za predsjednika Ivana Savvidisa prije desetak godina, vratio se jedno vrijeme PAOK u vrh, tri-četiri godine je i osvajao trofeje, ali ne podnose navijači kada se konkurentima gleda u leđa.

Savvidis je jednostavno takav...

Kakav je tip taj kontroverzni Savvidis, koji je i na travnjak znao ući s pištoljem?

- On je jednostavno takav tip, kao nekakav pandan predsjedniku Olympiakosa koji je PAOK-u inače najveći rival. U vrijeme kada sam bio u PAOK-u tada 28 godina Olympiakos nije slavio na Toumbi – prisjetio se Gabrić.

Pratio je finale grčkog kupa u svibnju u kojem je PAOK poražen od AEK-a 0:2, oglede s Beitarom iz Jeruzalema u kojima je PAOK prošao dalje na Hajduk.

- U finalu kupa je AEK bio dosta bolji. PAOK više nije ona momčad koja je bio prije dvije-tri godine. Baš kao što je dosta bolji prošle sezone bio i Panathinaikos koji je dugo vodio u prvenstvu i ispustio prednost. Nije lako PAOK prošao ni Beitar. Prednost Grka je uzvrat u Solunu

Potom se osvrnuo na momčad s Poljuda.

- Hajduk ima šansu. Prednost Hajduka je što će imati nekoliko prvenstvenih utakmica iza sebe do tog sraza. Mislim da je jedina prednost PAOK-a što se uzvrat igra u Grčkoj, ali to je važno. Bit će tamo ‘ludilo’, baš kao što će biti i na Poljudu. Hajduk treba s prednošću, uzvratom otputovati u Solin. Pogotovo što više nema pravila gola u gostima – naglasio je Gabrić te apostrofirao još jedan važan detalj.

- Neće igrači PAOK-a potpasti pod utjecaj punog stadiona i atmosfere na Poljudu, oni u ludoj atmosferi igraju svakih nekoliko dana kada su derbiji s AEK-om, Olympiakosom, Panthinaikosom. Nogometaši PAOK-a su na to navikli, oni se dobro znaju nositi s tim pritiskom.

PAOK ima odličnih igrača, ali prednost dajem Hajduku

Kakva je momčad PAOK-a, s obzirom na taj nekakav veliki pesimizam navijača?

- To je zato što su do prije tri-četiri godine bili dominantni, a sada su četvrti na tablici što navijači ne trpe. Međutim, tu ima odličnih igrača, Schwab, Vierinha, naš vratar Kotarski... Ima tu baš dobrih igrača – upozorava Gabrić koji je spomenuo iskusnog austrijskog veznjaka, portugalskog beka/krilo i vratara U21 reprezentacije Hrvatske, nekadašnjeg člana Ajaxa.

Kako procjenjujete izglede za prolazak dalje?

- Rekao bih da su šanse 60:40 posto za Hajduk. Prije svega s obzirom na uigranost, fazu sezone, makar moram reći da je i ova momčad PAOK-a već neko vrijeme na okupu.

’Bijeli’ mogu do titule

A kakve su Hajdukove šanse da se prvi put nakon 2005. godine domogne naslova prvaka Hrvatske?

- Ima Hajduk šanse, kako ne? Dobro smo startali u prvenstvo, imali smo i malo sreće u Maksimiru, ali smo je i zaslužili. Ali tu su i jako dobri Osijek, Rijeka... Bit će to zanimljivo prvenstvo. Pogotovo ako Dinamo do kraja prijelaznog roka još proda jednog ili dvojicu igrača kao što se očekuje. Uz to Hajduka nosi i ta euforija, navijači. U drugom poluvremenu susreta s Rijekom Hajduka su nosile tribine, Rijeka nije znala di je. Gdje je to još kod nas ima da je stadion već drugi put rasprodan, prvo za Rijeku, pa sada i za PAOK, a tek je sezona počela.

Grci su ‘ludi‘ kao i mi

Poznato je da su navijači PAOK-a u vrlo prijateljskim odnosima s Partizanovim ‘Grobarima‘. UEFA je odlučila da se neće prodavati ulaznice za gostujuće navijače na oba susreta, kako onom splitskom tako i solunskom. Njima je dolazak zabranjen.

- S obzirom na sve mislim da je to iz sigurnosnih razloga dobra odluka. Oni su isto tako malo ‘ludi‘ kao i mi, i zaista moglo bi biti svega. Pogotovo zbog toga što naši navijači da bi doputovali do Grčke moraju proći preko Srbije, Sjeverne Makedonije... Uostalom, ista je odluka donesena i za susrete Dinama i AEK-a - smatra Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 19:45