StoryEditor
Hajdukanaliza utakmice

Sreća prati umorne: Bijeli mogu biti sretni što su došli do tri boda, iako su bili bolja momčad

8. svibnja 2021. - 21:30

Hajduk se nalazi u fazi u kojoj je jedino bitno osvajati bodove i u tome je danas uspio. Tri boda iz Varaždina zahvaljujući minimalnoj pobjedi 1:0 održali su nadu u plasman u Europu živom, i to je ono što je trenutno najvažnije za Bijele.

Što se tiče igre... Ona nije bila posebno uvjerljiva, ali ne može se reći da je pobjeda nezaslužena. Točnije, prvo se činilo kao da Bijeli nedvojbeno zaslužuju pobjedu, a onda je njihov tempo padao kako se susret primicao svome kraju te se kazneni udarac naposljetku činio kao mig Fortune u smjeru Hajduka, pogotovo zato što situacija koja je prethodila Horkaševom neobjašnjivom prekršaju nije uopće obećavala.

Bilo bi netočno iskoristiti onu floskulu koja kaže da sreća prati hrabre, jer Bijelima je u drugom poluvremenu čak i nedostajalo hrabrosti, ali činjenica da je ovo Hajduku bila treća utakmica u samo sedam dana može objasniti način na koji je Tramezzanijeva momčad igrala u drugom dijelu.

Varaždin se od početka branio u 5-2-3, što je bila sasvim logična odluka trenerskog dvojca Kastel Jertec. Bočni igrači su pazili na Biuka i Kačaniklića, prednja linija je prvenstveno blokirala dodavanja kroz sredinu, a dva centralna veznjaka su pazila na međuprostor i na eventualno spuštanje Livaje. Također, zbog tri visoko postavljena igrača, Hajdukovi bekovi si nisu mogli/htjeli priuštiti previsoko podizanje kako bi stvorili višak po boku, jer bi u slučaju gubitka lopte Varaždin imao odličnu situaciju.

Stoga je ključno bilo iskorištavanje prostora u dubinu i eventualno izbacivanje Biuka i Kačaniklića na široki prostor. Livaja se u početnim minutama nerijetko spuštao dosta nisko, kako bi olakšao prijenos lopte, a Fossati je primao loptu duboko u zadnjoj liniji, no kako je Varaždin stajao dobro i agresivno napadao svako dodavanje u centralnu trećinu, sve to nije baš donosilo nešto opipljivo. Domaćinima je plan bio prepustiti Hajdukovim braničima da vode igru i to im se u velikoj mjeri isplatilo, jer osim nekoliko dobrih dugih lopti Todorovića, svako dodavanje stopera u protivnički trećinu rezultiralo bi povratnom ili izgubljenom loptom.

Bijeli su zahvaljujući energičnom početku i direktnom pristupu u fazi napada uspjeli stvoriti nekoliko dobrih prilika u prvom dijelu prvog poluvremena, od kojih posebno valjda izdvojiti onu iz 7. minute, kada je Horkaš sjajno obranio prvo udarac Biuku, a onda i Kačanikliću, ali sve je to bila posljedica pronalaska praznog prostora u Varaždinovoj obrani, kojeg je, kako je utakmica odmicala, bilo sve manje. Stipe Biuk odigrao je možda i glavnu ulogu u tom periodu, jer se odlično pozicionirao i pokazivao sjajno razumijevanje situacije na terenu, a uz to je i uspijevao zadržati loptu.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Kada je tempo Hajduka opao, tada se Varaždin malo „osilio” te su im kontre djelovale sve opasnije. To je također vjerojatno bio razlog zašto su Bijeli u drugi dio ušli dosta konzervativnije i s još manje rizika. Tramezzanijeva ekipa sada je sve rjeđe ulazila u protivničku trećinu, a kada bi i ušla, ništa konkretno nije uspijevala osmisliti.

Umor među hajdukovcima bio je evidentan, pogotovo u drugom dijelu kada se većina igrača sporo vraćala natrag u fazi defenzivne tranzicije, a ako tu dodamo i činjenicu da je David Čolina bio upitan do posljednjeg trenutka te da je Umut gotovo od samog početka djelovao iscrpljeno, bilo je logično da će Hajdukov tempo pred kraj sasvim opasti i da će se Bijeli morati osloniti na nekakav individualni potez.

Zbog toga je dosta nelogična odluka Paola Tramezzanija da tek u 64. minuti napravi svoju prvu izmjenu, jer je već od početka drugog poluvremena bilo jasno da jedanaestorka Hajduka koja je startala realno nema što više tražiti na terenu.

Kastel je nanjušio nemoć Bijelih pa je u 62. minuti prešao u sustav s četvoricom u obrani i tražio od svoje ekipe da se podiže još više u fazi obrane. Nisu Varaždinci često bili u visokom presingu, ali su bili kompaktni i postavljeni dosta visoko te reagirali na svako lošije dodavanje i primanje hajdukovaca. No disciplinirana igra bez puno rizika Hajduku se isplatila, jer domaćinima nisu omogućavali da im oduzmu loptu visoko.

Bijeli su na kraju nagrađeni za strpljenje kada je Horkaš faulirao Biuka i omogućio Livaji da hladnokrvno izvedenim kaznenim udarcem osigura Bijelima tri boda, a kao što smo već na početku rekli, to je ono što je najvažnije u ovoj situaciji.

Ono što će predstavljati problem, ili možda bolje reći izazov za Tramezzanija jest to što Bijeli dočekuju Goricu već u srijedu, što znači da će Talijan morati pronaći način kako dovesti svoju ekipu na  razinu koja će biti barem blizu optimalne za susret s Oreščaninovom momčadi koja je u petak pobijedila Osijek.

U tome mu nimalo neće pomoći ni izostanak Stefana Simića koji je danas zaradio treći žuti karton, pogotovo u kontekstu toga što talijanski trener već otprije ne može računati na Nihada Mujakića i Kristiana Dimitrova.

Ali, na muci se poznaju junaci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 14:48