StoryEditorOCM
HajdukKo to može osigurat?

Sprema se invazija Torcide na Zagreb, a BBB-i čekaju. Ostane li ovako, imamo recept za potpuni kaos

Piše Frane Vulas
15. ožujka 2024. - 06:59

Ako odluka o prvaku bude padala u zadnjem kolu SuperSport HNL-a, a situacija na tablici bude slična kao što je sada pa među kandidatima za naslov budu Hajduk i Dinamo, hrvatsku policiju čeka sigurnosna noćna mora. Utakmice zadnjeg kola u kojima će se odlučivati o tituli trebaju se igrati u istom terminu. U propozicijama natjecanja stoji: Utakmice posljednjeg kola prvenstva (36. kolo) igraju se u isto vrijeme subotom prema utvrđenom kalendaru natjecanja. Međutim, caka je u tome što će u zadnjem kolu tog 25. svibnja u Zagrebu igrati i Dinamo i Hajduk. Splitski klub bit će gost Lokomotive, a ‘modri‘ će ugostiti Rudeš. U istom gradu igrat će se u isto vrijeme dvije utakmice. Slit će se u Zagreb mnogo više navijača Hajduka nego što će stadion u Kranjčevićevoj moći primiti (cca do pet tisuća navijača). Neće to baš ‘leći‘ Bad Blue Boysima koji će biti po gradu... Scenarij je to na koji se treba pripremiti.

image
Feđa Klaric/Cropix

Naravno, sve ovo za sada spada u sferu nagađanja. Hipotetski navodimo da je to moguć scenarij. Ne samo moguć nego čak i realan, očekivan. Ne zazivamo vraga. Dapače, upozoravamo na vrijeme na mogućnost takvog raspleta kako se taj problem ne bi rješavao u pet do 12. Kada i pitanje zaostale utakmice Varaždina i Dinama.

image
Goran Mehkek/Cropix

Deset kola prije kraja SuperSport HNL-a vodi Rijeka s 56 osvojenih bodova, Hajduk ima 55, a Dinamo 51, ali i odigrani susret manje. Onaj s Varaždinom koji je prvotni termin imao početkom kolovoza. Sada je sredina ožujka, prošlo je od originalnog termina susreta čak sedam i pol mjeseci, a još se ne zna kada će se ta utakmica odigrati. Teško je to ruganje. Uz to je u međuvremenu najbolji igrač i strijelac Varaždina Fran Brodić preselio na Maksimir. Na početku kolovoza kada se ovaj susret prvotno trebao igrati bio je Brodić igrač Varaždina. Početkom rujna ga je kupio Dinamo i ostavio u prvom dijelu sezone na posudbi u klubu iz baroknog grada. Baš kao što su u razdoblju otkad je Dinamo odgodio ljetos susret s Lokomotivom i odigrao taj ogled u siječnju, iz ‘lokosa‘ u Maksimir preselili Luka Stojković i Lukas Kačavenda. Nije to sve skupa kontra propisa, ali jest kontra pameti da se na odigravanje zaostale utakmice čeka više od pola godine. Još jedan HNL recept. Za katastrofu.

Odgođeni susret mora se naime odigrati najkasnije uoči zadnja dva kola. Ne sumnjamo u poštenje igrača Lokomotive ili Varaždina. Uostalom, ‘lokosi‘ su ove sezone Dinamu otkinuli pet od mogućih devet bodova, Varaždin dva od šest. Međutim, ovo je ipak s vremenom preraslo u lakrdiju. No, drugi problem ipak ovdje apostrofiramo. Ako očekivano utrka za naslovom prvaka bude ovako neizvjesna sve do samog kraja, do zadnjih 90 minuta, onda prijeti mogući organizacijski i sigurnosni kaos u Zagrebu.

image
Tom Dubravec/Cropix

U zadnjem kolu će trenutni lider Rijeka na svojoj Rujevici ugostiti Slaven Belupo, ali Dinamo i Hajduk igrat će na međusobnoj udaljenosti od tek pet i pol kilometara. BBB-i su se dodatno ‘probudili‘ nakon zadnjih događaja u Dinamu, pobjede Velimira Zajeca na izborima za predsjednika kluba. A što reći na tu temu o Torcidi? Ne spava nikad. Pojedini navijači Hajduka su navodno još na početku sezone kupili Lokomotivine pretplate kako bi osigurali ulaznicu za ovaj susret zadnjeg kola, a u nadi da će na njemu Hajduk proslaviti naslov prvaka koji se čeka od davne 2005. godine.

Nema nikakve sumnje da će u tom scenariju to biti prava invazija navijača Hajduka na metropolu. Reći će neki kako to nije velika razlika u odnosu kao da igraju Dinamo i Hajduk. Jest, jer ovo neće biti obična utakmica, obično kolo. Bit će razlika po znatno većem broju navijača Hajduka nego inače, a vjerojatno će među navijačima ‘bijelih‘ biti i mnogo onih koji će se i bez ulaznice za utakmicu Hajduka željeti dokopati Zagreba, biti na licu mjesta u slučaju da se naslov osvoji. Bit će razlika jer će trebati osiguravati dva stadiona istovremeno, prolazak gradom tisućama navijača Hajduka dok su po gradu Dinamovi navijači jer i njihov klub igra u istom terminu... Tko god feštao na kraju, na licu mjesta u Zagrebu ili u Rijeci, prije toga bit će ‘veselo‘.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:42