StoryEditorOCM
Hajdukzna znanje

Mister se vratio u HNL! Započeo je Hajdukov preporod, a stigao je ‘inkognito‘. Evo koja je tajna ‘crne jakete‘...

Piše Slaven Alfirević
7. veljače 2024. - 18:28

Paolo Tramezzani (53) preuzeo je Istru 1961, bivši trener nogometaša Hajduka vraća se na scenu HNL-a, a prije tri zime došao je u Hajduk i s njim je započeo - preporod "bijelih".

Preporod, da! Nije preteška riječ. Istina je da se titula prvaka još čeka u Poljudu i preporod nije zaokružen, ali s dolaskom Tramezzanija, prije evo više od tisuću dana, tisuću i sto, počeo je taj mukotrpni proces, uspon, iz gužve sredine ljestvice. Tada s petog trebalo je doći najprije na četvrto mjesto... To je pravi iskorak, kad izvlačiš noge iz debelog blata kaljuže. Debitirao je Tramezzani u Šibeniku 22. siječnja 2021., pobijedio je Hajduk sa 1:0 pogotkom Tonija Teklića, na golu je bio Lovre Kalinić, a Marko Livaja još uvijek u Ateni u AEK-u i nećkao se na uporne pozive Lukše Jakobušića. Ali, tko bi gosparu Lukši odolio, nije ni Ivan Perišić. Livaja je došao u veljači, mjesec dana nakon Tramezzanija.

Činilo se nemogućim dosegnuti četvrtu poziciju, ali Talijan je uspio. Od Hajduka rasutog tereta s finiša jeseni 2020. (u Varaždinu 2:4, od Gorice u Poljudu 2:4), stvorio je čvrstu i kompaktnu momčad. Utemeljenu prije svega na obrani, to je točno.

U završnici proljeća 2021. nanizao je i uzastopne pobjede, Gorica je pak gubila i dogodio se preokret. U međusobnom okršaju slavio je Hajduk protiv Gorice 4:0 u Poljudu, ukupno je upisao Tramezzani četiri uzastopne pobjede na kraju, a posustala Gorica je ispustila znatnu prednost, te je na kraju Hajduk bio četvrti, ušao je u Europu, a odjednom peta Gorica nije. Čudo! Rijeka 61, Hajduk 60, Gorica 59 bili su na kraju treći, četvrti i peti, drugi je bio Osijek koji je tercetu daleko odmakao sa 77 bodova, a prvak Dinamo imao je 85.

image
Cropix

Naslijedio ga Šveđanin

Tramezzani je "kriv" za Tobol, da nije uspio nemoguće i preskočio Goricu, nikad se ne bi dogodio Hajdukov posrtaj u dalekom Kostanaju (1:4 nakon splitskih 2:0) što ga je "potpisao" Šveđanin Jens Gustafsson. Hajduk se ne bi ni dobacio do nastupa u Kazahstanu. No, Tramezzani je već debelo bio bivši, dobri čovjek, učitelj baluna Jens vodio je "bijele".

Zanimljivo je da su već prije kraja prvenstva tog proljeća 2021. u Poljudu, bez obzira na ishod, odlučili razići se s Tramezzanijem. Ne produžiti suradnju. Iskazali su mu zahvalnost za iskorak, ali uvjereni da njegov u suštini defenzivni nogomet all‘ italiana, nije to što Hajduku treba. Da se u bliskoj budućnosti (koju danas živimo) vine u šampionske visine.

Tramezzani se glede i unatoč uselio u srca mnogih navijača "bijelih", kao vješt talijanski stručnjak i majstor svog zanata. Vidi se da zna. Na svoj način, ali - zna.

Ostala su upamćena dva bizarna detalja: u travnju na utakmici protiv Dinama (0:2) u Maksimiru tražio je i dobio je Dinamov dres Lirima Kastratija, poznaje ga iz albanske selekcije gdje je bio pomoćnik izborniku Gianniju De Biasiju, skuplja Paolo dresove, ali što će mu baš Dinamov?! Ima ih koji su mu to zamjerili, a signor Paolu nije neobično da ima dresove i najvećih rivala u kolekciji, to mu je hobi. Obavio je to javno i čudio se poslije u čemu bi bio problem?!

Kasnije, došao je u sukob mišljenja s upravom, tako se smatra, premda se to nikad do kraja nije "razoputilo", što se zapravo dogodilo. Zbog čega bi tako demonstrativno kršio klupski pravilnik?! Naime, 1. svibnja protiv Rijeke (3:2) u Poljudu pojavio se u svojoj vlastitoj Adidas crnoj trenerci, umjesto da nosi Hajdukovu Macron opremu. Možda je bio ispred svoga vremena, ako Hajduk jednog dana odjene Adidas, ali pustimo sad šalu, tada je to bilo grubo kršenje klupskog pravilnika. A na upozorenja (što to činiš, presvuci se) oglušio se. Bila je to po svemu trenutačna demonstracija svojeglavosti i određenog bunta, bijesa, nezadovoljstva, rekli bismo. Ne treba bit puno pametan pa u tom trenutku shvatiti da će se na kraju sezone Hajduk i trener rastati. Nisu ga smijenili isti čas, u Poljudu su ga barem pustili do kraja da pobjeđuje, a i Paolo je opet odjenuo Macron...

image
Tom Dubravec/Cropix

Propeti konjić

No, taj crni Adidas ostao je upamćen. Sad kad je u Puli, lakše ćemo ga upitati što se to zbilo prije tisuću dana, ako i dalje ne vrijedi "omerta", zakon šutnje, pa da tajne ostanu vječno zakopane.

Suživot je u Poljudu postao hrapav, Tramezzani kao da je za poljudske prilike bio "neosedlan", samosvojan, možda nespreman za razne razgovore ili suradnju. Za Ferrari se kaže da je propeti konjić, "cavallino rampante", takav je grb Ferrarija i takav nam se baš Paolo učinio, da se otima i rže, da želi biti samo svoj, možda i tvrdoglav, premda mu stručnost nitko ne odriče, dapače.

Treba reći i to da je s emocijama ostao svo vrijeme vezan uz Hajduk, spominjući u više navrata kako je u Splitu proveo divnih šest mjeseci, a podršku je osobno izrazio u Ženevi, stigao je na Final Four juniorske Lige mladih UEFA gdje je Hajduk u konačnici osvojio srebro.

Njega je u Hajduku zapravo "izmislio" Saša Bjelanović, sportski direktor, izvrsno i u tančine upućen u talijanski milje igrača i stručnjaka. U trenucima kad Damir Burić nije stajao dobro, Bjelanović je predložio Tramezzanija, no nije to odmah prošlo. Burić je još malo ostao, predsjednik Marin Brbić Burića nije dao. Lukša Jakobušić je zato otišao kao dopredsjednik (jesen 2019.), a za trenera je doveden Igor Tudor, Brbić nije mogao do kraja sačuvati Burića.

Dalje znate, otišao je u međuvremenu i Bjelanović, ne zaboravimo, a Brbić doveo Ivana Kepčiju (hvala mu za Pukštasa, da ne bi Kepčije nikad Rokas ne bi Poljuda vidio op. a.) i Marija Stanića. Pa je na ljeto otišao Tudor (za pomoćnoga Andrei Pirlu u Juventus), pa Brbić, a vratio se Lukša Jakobušić sad kao predsjednik, da bi učas bio smijenjen i Hari Vukas koji je naslijedio Tudora, a Stanić i Kepčija prisiljeni na uzmak. Došao je Mindaugas Nikoličius za sportskog direktora, Boro Primorac postao privremeni trener, a iz spisa u kancelariji uvidjeli su da postoji i Tramezzani kao opcija, kao ranije iskazana Bjelanovićeva želja ili ideja, znao je to Jakobušić...

image
Ante Čizmić/Cropix

Bič Božji

Pozvali su Tramezzanija (Marino Pušić, danas trener Šahtara, što ga se spominjalo, nije došao, kao ni Matjaž Kek i tko zna tko sve još). I rekoše Paolu, zaprijetili su mu, odabrali smo te, ali izađe li tvoje ime makar dan prije prezentacije u Poljudu, nećeš biti trener Hajduka! Totalna diskrecija i konspiracija su obligatne! Tako se to radi, nego šta!

Tramezzani je šutio kao zaliven, ni prijateljima se nije javio, ni Bjelanoviću koji više nije bio u Hajduku, a bliski su. Ni Saša nije znao, e moj Saša... Šutnja je bila zlato i Tramezzani je postao trener Hajduka... Bilo je i novinara koji su išli na aerodrom čekati novog trenera Hajduka na dojavu "dolazi novi, ali ne znamo tko je..." Hoće li ga prepoznati sedma sila, tko to stiže? Ne znajući koga se zapravo čeka, da sleti NLO, iz aviona na liniji iz Zagreba izišao je Attila Malfatti, ali tko je tada za njega znao?! Tko je novi Hajdukov Atila, je li Bič Božji? Pokupivši kufere, prtljagu, Attila je prošao, a da mu nitko nije rekao "pardon, a vi ste"!? A i da je rekao tko je, što bi to sedmoj sili značilo?!

Tramezzani je u to doba automobilom hitao Splitu, totalno inkognito, ni na benzinskim pumpama nije skidao kapuljaču da ga nitko eventualno ne prepozna ususret prezentaciji sutradan u Poljudu. Da, Tramezzanija se moglo prepoznati, nije on mr. Nobody kao Malfatti, jer ipak se gleda Rai, a godinama je Paolo bio stručni komentator u emisiji La Domenica Sportiva.

Nakon Hajduka Tramezzani je bio u Saudijskoj Arabiji (Al Faisaly) i dvaput za kormilom Siona u Švicarskoj. Danas, Bjelanović, kao sportski direktor Istre posegnuo je za Tramezzanijem.

Zanimljivo, ovo je drugi bivši trener Hajduka koji preuzima Istru ove godine, prvi je bio u početna tri kola Mislav Karoglan. I njega je Rijeka smijenila poplavom golova. Španjolske vlasti u Istri brzo su smijenile Karoglana, prisilile ga na abdikaciju, a sad je nastradao i njihov David Catala. Nije bio uspješan kao lani Gonzalo Garcia, Španjolac rođen u Urugvaju. Znači da momčad "žuto-zelenih" nije bajna, što je i Karoglanu satisfakcija.

image
Damir Krajač/Cropix

Stara škola

Intimno, čudi nas novi zaokret Istre, umjesto španjolskog tiki-taka nogometa, ofenzive i posjeda baluna, vraća se talijanskom "catenacciju", katancu od obrane što ga provodi Tramezzani, stara talijanska škola. Mora bit da su Španjolci/Baski u Istri rekli Bjelanoviću, mi smo pogriješili, ajde sad ti opet biraj.

Kako god, bit će nam zanimljivo pratiti Tramezzanija, s njim je u Istri i rečeni Attila Malfatti, emotivni pomoćnik koji skače s klupe, neprepoznat te siječanjske noći u zračnoj luci Split - Kaštela, ali kasnije i te kako drag i simpatičan "off the record" sugovornik na talijanskom. Treći uz njih u Puli, za kormilom Istre je i Simone Ripamonti, on nije bio u Hajduku, treći je tada bio Valerio Zuddas, on je u - Partizanu!?

Zuddasa je Partizanov trener Igor Duljaj doveo u Beograd iz moldavskog Sheriffa. Talijan je raskinuo ugovor s moldavskim prvakom i priključio se Partizanu još ljetos, na startu ove sezone. 

U Hajduku je Zuddas bio s Tramezzanijem, pola godine, a nakon odlaska s Poljuda bio je pomoćnik u škotskom Hibernianu i moldavskom Sheriffu.

Kako volimo naglasiti, čudesna su nogometna raskrižja!

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 12:39