StoryEditorOCM
HajdukKruške i jabuke, ali

Milijun kontra milijarde: Hajduk je u prošloj godini potukao klub koji je ‘potrošio tri Splita‘, tablica govori sve

Piše Ivan Renić
9. siječnja 2024. - 23:17

Hajduk je osvojio najviše bodova u 2023. godini. U 38 utakmica upisali su ih 77, tri više od Dinama koji je, ruku na srce, odigrao i utakmicu manje. Ali ništa za to. Hajduk je prvi na ovom popisu. Kraj prošle, odnosno početak nove godine donio je more godišnjih tablica koje na mare za sezone. Za oko nam je zapela i ona premierligaška, engleska.

Preciznije, na njoj baš Chelsea koji je u 43 utakmice uzeo samo 48 bodova. U prosjeku tek nešto više od boda po utakmici. Mizerno. S tim učinkom tek su 13. momčad svog prvenstva. I zaključak je, dakle, Hajduk je osvojio više bodova od Chelseaja. Hajduk je „jači” od Chelseaja!

image

Karoglan ima razloga za osmijeh

Tom Dubravec/Cropix

Da, miješamo kruške i jabuke. Spajamo nespojivo, uspoređujemo dva svijeta. Lakše je osvajati bodove u HNL-u nego u Premiershipu. Manji je broj protivnika kao i njihova kvaliteta. Intenzitet igre je manji kao i fizički zahtjevi.

Ali podatak je svakako zanimljiv. Bijeli su za pet susreta manje upisali 29 bodova više. Nije mala stvar, niti je mala razlika. Pogotovo kada znamo da su se londonski Plavci u prošloj godini ponašali kao pijani milijarderi. Trošili su šakom i kapom, doveli vojsku igrača. Imena i „neimena”. Otkako su Amerikanac Todd Boehly i društvo zasjeli na čelo kluba kroz tri prijelazna roka potrošili su više od milijardu eura na pojačanja!

Potrošili tri Splita

Samo u prošlom ljetnom mercatu utukli su 464 milijuna. Više je to od godišnjeg proračuna grada Splita koji je iznosio 335 milijuna eura. Boehly je, dakle, do sada sprašio „tri Splita”. Najskuplje su plaćeni Moises Caicedo (116 milijuna, Brighton), Enzo Fernandez (121 milijun, Benfica), Wesley Fofana (80 milijuna, Leicester), Mihajlo Mudrik (Šahtar, 70 milijuna)... Igrača koje su platili nekoliko desetaka milijuna ima koliko hoćete. Nabrajati bi mogli još dugo.

I sve to ni za što! Prošlu sezonu završili su na 12. mjestu., a u tekućoj su se popeli sve do 10. pozicije. Ajme... Ne ide im nikako usprkos gotovo neograničenim sredstvima. Eto, čini se da stvarno nije u šoldima sve. S druge strane spektra je Hajduk. Morali smo povući paralelu, usporediti. Ponovimo još jednom, miješamo dva svijeta, kruške i jabuke. Hrvatska i engleska liga kvalitetom su miljama udaljene. Ali stanje na godišnjim tablicama jednostavno je takvo da smo usporedbu morali potegnuti.

A još intrigantnije je ono u rubrici „transferi”. Hajduk je, po Transfermarktu, u ovoj sezoni na pojačanja potrošio ravno milijun eura. S druge strane, Chelsea je u Boehlyjevoj eri „spržio” milijardu! Milijun i milijarda – razlika je očita. U tri nule. Chelsea je potrošio otprilike tri godišnja proračuna grada Splita. Za 2023. on je iznosio 335 milijuna eura.

Bijeli su posegnuti u takujin morali samo za Mihaela Žapera koji je stigao iz Osijeka. Ostali su došli besplatno ili na posudbu. Filip Uremović, Fahd Moufi, Ismael Diallo, Zvonimir Šarlija, Leon Dajaku, Vadis Odjidja-Ofoe, Aleksandar Trajkovski, Nikola Kalinić i posljednji, ali ne i manje važan Laszlo Kleinheisler.

image

Morat će Pochettino još puno vikati...

Paul Ellis/AFP

Bez odštete

Hajdukova transfer – politika je jasna. Dovode se slobodni igrači, oni kojima „samo” treba dati plaću. Kombinira tu sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Skenira tržište, nadopisuje imena u svoju bilježnicu i pomno prati već upisana... Uvjerili smo se tako ni da Kleinheisler nije „od jučer”. Na Mađaru je sada da se pokaže. Njegov sunarodnjak Gergo Lovrencsics navijačima je ostao u lijepom sjećanju. Nadaju se da će isto biti i s Lacikom.

Hajduk tako nije potukao samo Dinamo, već i neke europske velikane. U kalendarskoj 2023. upisali su više bodova od moćnog Chelseaja. I to čak 29 više. Vrijedno usporedbe ili ne, procijenite sami, ali razlika je svakako impresivna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:54