StoryEditorOCM
Hajdukususret derbiju

Legenda ‘bijelih‘, ali i Osijeka: Hajdukova igra ne ulijeva povjerenje, hoće li se više mene sjetiti

Piše Slaven Alfirević
7. studenog 2023. - 20:54

Branko Karačić povezuje Osijek i Hajduk, sjajan nogometaš, vezist i velemajstor poteza i slobodnih udaraca nosio je „osmicu” poput Blaža Sliškovića, a nije „desetku” kako su to običavali oni najveći. No, eto, ni Doktor Baka nije bio broj 10, a bio je i s osmicom na leđima najveća faca. Baš kao svojedobno i Kara... Kasnije godinama trener od formata, Karačić danas Posušje pravi stabilnim BH-ligašem. Iza njega je važna karijera. Na poziv, nije odolio a da nam ne kaže, bio je to start na prvu loptu:

- ‘Oće li se ikad mene sjetit u Hajduku?! Toliko se trenera izredalo, a nikako na mene da dođe red?! Očito, nisam im u mislima – Karačić će zbilju okrenuti na šalu.

Imao je baš veliku želju sjesti za kormilo „bijelih” i zaploviti u bolje sutra, ali nije se poklopilo. Baš nikad. Primjerice, 2005. kad je bio u Slaven Belupu bio je sasvim blizu da ga u Poljudu uzmu, u doba Blaža Sliškovića, Igora Štimca, pa Ćire Blaževića... Prave stvari radio je i sa Šibenikom, ušao u finale kupa protiv Hajduka 2010., sa Šibenikom i „Europu igrao”. Prvak je BiH sa Zrinjskim, 2014...

I danas traje, vrijedan i poštovan. Vodi Posušje, ali sve prati. Tema je derbi u Osijeku. On, iz Ivankova, u Osijeku je lansiran kao nogometaš, a u ljeto 1987. ostvario je transfer u Hajduk, bio je prava zvijezda prijelaznog roka. Vezan je za oba kluba:

- Očekujem utakmicu punu naboja, otvorenu po pitanju krajnjeg ishoda. Neizvjesnu. Osijek uopće nije igrao loše protiv Gorice koliko bi to rezultat sugerirao (0:3, op. a.), a Hajduk ne djeluje onako kako bi hajdukovci željeli. Ima bodova, ali nije igra ta koja ulijeva naročito povjerenje. Hoće li im možda gostovanje kod Osijeka donijet preokret, da igra bude bolja, vidjet ćemo...

Hajduk doista ne igra bajno, to je konstatacija, nije pitanje.

- Ako igraš dobro, možeš i smiješ očekivati prave stvari. A Hajduku, čini mi se tu još nešto fali... Idu u Osijek koji nije Rudeš, a ni Slaven Belupo, pa da očekuješ pobjedu unatoč slabijoj igri. Ima Osijek igrače s Hajdukova područja, oni se uvijek žele osobito pokazati (Caktaš, Nejašmić, Bralić, p. a.). U Hajduku je pak bivši osječki kapetan Žaper i sve je to priča posebnog naboja. Uzbuđenja neće faliti – smatra Karačić.

Držimo neobičnim da se igra dvaput u niti 20 dana, a nekidan je Osijek slavio u Poljudu. Po zakonu velikih brojeva, neće valjda Osijek dvaput zaredom svladati Hajduka u tako kratkom roku?

- Nema to veze. Uvijek su to posebne utakmice, novih 90 minuta, a rekao bih nadasve novi ispit za Osijek, posebno za trenera Zekića. Sad Osijek mora otvorenije djelovati i to je za Zekića upitnik. Više se otvoriti, izgleda kao obaveza. A onda Hajduk može iz kontre da ih kazni. Osijeku je bilo lakše u Poljudu, mogao se duboko braniti.

Osijek i Hajduk uvijek su donosili utakmice pune golova?

- A vidite, ja sad mislim da neće bit puno golova! Osim ako se dvoboj rano ne otvori, nekom greškom... Onda bi se mogla dogodit jurnjava s puno pogodaka. No, to mi nije izgledno.

Kako vidite prvenstvo, izjednačeno je?

- Uzbudljivo. Dinamo je izgubio ljetos trojicu, četvoricu kvalitetnih igrača, a Hajduk zasad nije iskoristio šansu koliko je mogao. Te Dinamove muke koje traju još od ljetos nisu pretvorili u prednost. Pojavila se i Rijeka, mlada momčad koja koristi ponuđeni prostor, pa sve to tek najavljuje prava uzbuđenja u nastavku.

Jeste li vi, kao Osječanin, bili na Opus Areni?

- Nisam još bio, a svi mi kažu da je predivno zdanje i jedva čekam u pauzi ove zime da dođem, moram vidjeti to prelijepo građevinsko ostvarenje...

Vi i vaše Posušje?

- Lani smo se spasili, sad želimo mirno opstat i rekao bih da nam dobro ide – s Karačićem je uvijek gušt popričat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:33