StoryEditorOCM
Hajdukprotrljajte oči

Je li ovo moguće? Hajdukov novi trener stigao ‘preko Erasmusa‘; Jure iz Širokoga kao Erasmo Rotterdamski

Piše Slaven Alfirević
9. travnja 2024. - 22:03

Jure Ivanković (38) novi je trener Hajduka i mnogi se pitaju tko je sad on? Otkud taj?! Zaboravljaju da je u Hajduk došao na početku sezone, u razmjeni trenera i u sklopu suradnje sa Širokim Brijegom. Marijan Budimir, slavom ovjenčani trener juniora Hajduka, drugi u Europi, sa srebrnom europskom medaljom oko vrata otišao je skupljat seniorsko iskustvo u Široki Brijeg, na Pecaru, a u suprotnom smjeru, u smislu suradnje, kao kad Erasmus razmjenjuje studente, Ivanković je kao daroviti lokalni trener iz Širokoga usmjeren u Poljud. Neka vidi kako se to u Hajduku radi!

Razmjena Erasmus, Jure iz Širokoga kao Erasmo Rotterdamski!

Dali su mu u Poljudu da uzme kadete, što je početkom sezone, ljetos još, objavio šef Akademije Boro Primorac u sklopu nove križaljke u Poljudu.

Kratko s kadetima

No, nije Ivanković dugo vodio kadete, kad je smijenjen Ivan Leko i cijeli njegov stožer, Mislav Karoglan je dobio kormilo u ruke i sad je Mislav sastavljao svoju posadu: prvo je pozvan natrag Goran Karoglan, to je bilo pod obavezno, neizostavno, jedan kroz jedan. Onda, želja je bio Hrvoje Vejić, ali je poziv nakon kraćeg razmišljanja Hrvoje odbio, zahvalio se, radije je ostao komentator na Dalmatinskom portalu, slobodan da piše što ga je volja, sve što vidi i misli.

Doveden je potom u stožer i Dragan Blatnjak, kao Hajdukova legenda i trener, te im je pridodan i Jure Ivanković, iz unutarnjih rezervi, stručnjak na školovanju među "bijelima". Ostavio je kadete.

Tako se Ivanković primakao Karoglanu, a da je važan kotač u stožeru pokazao je kad je u nekim prigodama, umjesto Karoglana, baš on davao izjave glede utakmica.

Da će uskočiti na poziciju broj 1, nismo mogli pretpostaviti, prije bismo se okladili da će se u kabinu prvog trenera opet spustiti iskusni i autoritativni, omiljeni mostarski šaljivčina Boro Primorac. Ili pak Goran Sablić, iz redova Akademije (bez obzira je li s mladima trenutačno na Floridi, mogao se brzo vratiti).

No, odabran je Ivanković.

Kad je srušen Mislav Karoglan i razmontiran njegov stožer, postalo je razvidno da na klupu neće ni prezimenjak mu Goran, a ni Blatnjak, nego je uskočio baš – Ivanković. Odabir na prijedlog struke, a to znači da su o tome sigurno razgovarali sportski direktor Mindaugas Nikoličius, svrgnuti trener Mislav Karoglan, te svakako i Boro Primorac.

image

Jure Ivanković i Mislav Karoglan

Ante Čizmić/Cropix

E sad, izbor je posve neobičan i pravi je šok među navijačima Hajduka. Koji novog trenera ni najmanje ne poznaju. Događaj se može usporediti kao kad je svojedobno u Dinamu, nakon smjene Vahida Halilhodžića, posao priveo kraju njegov pomoćnik Mario Tot. Nije dulje Tot ostao. Kao što je sigurno da ni Ivanković nije taj trener koji će povesti Hajduk u novu sezonu.

Imenovanje Ivankovića, kojemu skidamo kapu za njegov dosadašnji posao i epitete i komplimente koji su ga dopratili kad je dolazio iz Širokog Brijega (poslali su svog najboljeg!) ipak je dokaz koliko je trenerski život ujedno i rulet i putovanje s kuferom u ruci. Nikad ne znaš što te čeka...

Radeljić u Belupu

U danu kad je jedan Ivan Radeljić postao trener Slaven Belupa, Jure Ivanković je novi trener Hajduka?! Zar ne bi bilo prirodnije da je Radeljić, davni junior i prvotimac Hajduka, primjerice na klupi splitskog kluba?

Možda. No, tako se zavrti kolo sreće... Baš kao što Hajdukova klupa, kormilo prve momčadi, ostaju zauvijek nedosanjani san nekim trenerskim vedetama. Na primjer, pokojni Marin Kovačić je vodio samo jednu utakmicu, a Dragomir Slišković i Željko Mijač nijednu. Priliku nikad nisu dobili ni Vinko Begović, ni Vjekoslav Lokica, pa ni Vjeran Simunić, ni Davor Mladina, a ni Stanko Mijo Mršić... A na taj popis uskače nam i Pero Bakotić, svojedobno prava faca i šef Hajdukove Akademije. Nikad se oni nisu upisali u poduži popis trenerskih mijena u Poljudu, a Jure Ivanković će u svome curriculum vitae upisati da je sedam kola vodio Hajduk (ako valjda izdrži svih sedam, a zašto ne bi).

Bizaran je izbor privremenog Hajdukova kormilara. Bilo je logike kad je Lukša Jakobušić rekao nakon poraza u kupu "ostajemo svi zajedno do kraja, i to je dio odgovornosti". Kad već tonemo, tonemo skupa, kao Titanic, dok orkestar svira. Ispod trećeg mjesta ne mogu...

Međutim, Nadzorni odbor je presjekao, smijenio Lukšu koji se još od 1:1 kod Varaždina opirao da smijeni Karoglana, pa su stavili v. d. predsjednicu da ona presiječe grop i formalno smijeni trenera. Što nije u ingerenciji NO, ali jest novopostavljene predsjednice...

Kako bi rekao Tonći Gabrić, njegovu staru izreku rado citiramo, "tko zna zašto je sve to dobro"...

Pa dajmo da Jure Ivanković odradi svoju dionicu najbolje što zna, Hercegovina mu plješće i želi sve najbolje, naš Jure daleko je dogurao, sretno mu bilo!

Ivankovića čeka delikatan zadatak, ali smo sigurni da će mu vedete Perišić, Livaja, Brekalo, Nikola i Lovre Kalinić i ostali, pomoći da se snađe tamo gdje je Karoglan zapeo. Uostalom, radili su već svi zajedno i nije baš da je pao s Marsa, koliko god vam sve to skupa čudno zvučalo.

Osam mjeseci vodio je samostalno i prvu momčad Širokoga, od kolovoza 2021., do travnja 2022. godine.

Pišemo ga J. Ivanković, jer ima i Mario Ivanković, a poznat je stručnjak i Branko Ivanković...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:06