StoryEditor
Hajduksezona za zaborav

Drugo mjesto - teško, hoće li Brbić u Tučepe? Bila je ovo po ulaganjima najskuplja momčad Hajduka u novije vrijeme

7. srpnja 2020. - 09:00
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

U sedam odigranih kola nakon postkorona stanke upisala je momčad trenera Igora Tudora čak četiri poraza, sve u zadnjih pet susreta.

Svi su i u klubu svjesni da igre i rezultati nisu na nivou, da sezona prve momčadi nipošto nije ispunila očekivanja. No, ukupno gledano pacijent Hajduk je na svim razinama stabilan. Kažu da je u dobrim rukama, te nema razloga za povlačenje nekih dramatičnih poteza. Kontinuitet da, šok terapije (više) ne.

To je još prošlog tjedna najavio predsjednikov savjetnik za struku Mario Stanić. A na tom je tragu odavno, od starta ovaj saziv Nadzornog odbora kluba. Međutim, unatoč konačnom jedinstvu koje čini se napokon vlada na Poljudu, i kada ne ide, neka pitanja ostaju ipak još otvorena. Nisu ih otvorili mediji, javnost, već sami akteri svojim riječima, najavama, što nedavnim, što lanjskim.

Nema Lukše, nema Saše...

Tudor je nakon Osijeka poručio kako će se nakon ova tri kola “sjesti i donijeti najbolje odluke za klub”. Stanić je već ranije najavio kako smjene trenera neće biti neovisno o rezultatima, kako Tudor može samo samoinicijativno otići, ali da će i u tom scenariju biti vrlo uporan. Što je pod tim riječima točno smatrao Tudor vidjet ćemo nakon ogleda s Interom 25. srpnja.

A veliko je pitanje još ljetos otvorio i predsjednik Uprave Marin Brbić. Na početku sezone, a nakon debakla protiv Gzire, Brbić je s tadašnjim prvim suradnikom Lukšom Jakobušićem najavio odlazak u slučaju da se ne ispuni cilj i osvoji drugo mjesto koje donosi kvalifikacije Lige prvaka.

U međuvremenu u klubu više nema Jakobušića, tadašnjeg sportskog direktora Saše Bjelanovića..., a drugo mjesto je praktično izgubljeno. Doduše, nije još i matematički, ali nije daleko. Na potezu će tada biti prvi čovjek kluba, a onda i Nadzorni odbor koji odlučuje. A za 19. srpnja, na dan derbija s Rijekom, sazvana je i skupština kluba na kojoj bi se moglo znati više.   

Bila je ovo po ulaganjima najskuplja momčad Hajduka u novije vrijeme. S pravom se nadalo drugom mjestu prvi put nakon 2012. godine. Međutim, uz rana ispadanja u Europi i kupu od Gzire, Gorice, kao i neuspjeh u borbi za drugo mjesto pod čak tri različita trenera (Oreščanin, Burić pa Tudor), sezona se može opisati samo kao ukupni podbačaj.

Druga preslagivanja i jaka imena angažirana u vodstvu kluba (Boro Primorac, Mario Stanić...) popravljaju ukupni dojam, ali prva momčad uvijek je najviše ogledalo kluba. S druge strane nova lavina promjena (ode li predsjednik) mogla bi i sve ostalo vratiti unatrag, tog filma na kojeg smo učestalo upozoravali su mnogi i u klubu već zasićeni.

Potpuna rezignacija

Od susreta u Rijeci, a pogotovo nakon ligaške stanke uslijed koronavirusa, Hajduk je loš. Zaredale su se i brojne ozljede, kartoni, igrali su mladi, ali se i puno, previše lutalo. Kao nekakav prijelomni trenutak sezone pokazuje se drugo poluvrijeme utakmice protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj (3:2 za domaćina, nakon dva gola prednosti Hajduka).

Nezadovoljni su igrama i rezultatima svi, navijači, javnost, mediji... S apsolutnim pravom. A na koncu je zavladala posvemašnja rezignacija. Nije bilo ni posebno ružnih povika, još manje natpisa. A da je netko od novinara u opisu igre Hajduka javno koristio riječi sramotno, smiješno kao veznjak Bassel Jradi, digla bi se sigurno velika prašina.

Bilo bi za Hajduk bolje da više takvog oblika jasne, konstruktivne samokritike (kao igrač/akter ima apsolutno pravo reći smiješno da ne bude uvredljivo) ima i u nekim drugim dijelovima kluba.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 12:27