StoryEditorOCM
Hajduksrećom bez publike

Bijeli, nažalost, nastavljaju u istom ritmu. Promjene u igri nema i nije na vidiku, a šest dugih kola je do kraja

Piše Ivan Renić
15. travnja 2024. - 08:10

Uvjeti su bili savršeni. No, nedjelju popodne navijači nisu proveli na Poljudu. Još jedan trobod je izgubljen (1:2). Sada stvarno više nema natjecateljskog naboja. Ali ima zato prosipanja ugleda. Baš onoga za što je najavljeno da se do kraja sezone ne smije događati. Igralo se bez gledatelja na tribinama. Odrađena je tako prva od dvije utakmice kazne igranja na praznom Poljudu. Ajmo prvo o atmosferi. Ruku na srce, više je to nalikovalo na trening nego na utakmicu.

Čule su se glasno instrukcije trenera, povici igrača. Dozivanja, prozivanja, savjeti... Neobično. Za ono kako inače izgleda poljudska kulisa - i nestvarno. Oni koji su ipak bili na Poljudu – pisali smo o kome je riječ (novinari, po 20 ljudi iz svakog kluba...) - susret su mogli pratiti u miru, koncentrirani samo na teren.

A sad i o zbivanjima na terenu. Nama je, pak, pogled stalno bježao na prazne tribine, ali evo što smo zabilježili. Osijek je krenuo bolje. Stisnuli su Bijele visoko. Pritisak je kretao čim bi Borna Buljan vratio loptu u igru. Bila je to borba mahom na sredini terena. Ništa se značajno nije dogodilo do 19. minute.

image
Ante Čizmić/Cropix

Dotaknuo Poljud

A onda je Anton Matković namjestio ljevicu i s lijeve strane neobranjivo pogodio u malu mrežu. Rastegnuo se mladi Buljan koliko god je dug, no udarac je bio precizan i jak. Povela se u novinarskoj loži brza ćakula o tome je li mogao bolje reagirati. Mi smo mišljenja da nije. Sjajno je to Matković pogodio, mora mu se priznati. Ali i notirati da je i on ‘dotaknuo’ Poljud. Bilo je to u ljeto 2021., proveo je desetak dana u Splitu. No, poremetile su ga ozljede u to vrijeme i podno Marjana nije ostao...

Hajduk je uspio uzvratiti. Bilo je to u 28. minuti kada je Josip Brekalo učinio upravo ono što se od njega i očekuje. Probio je po desnoj strani, prošao svog čuvara i prebacio na drugu stranu gdje Aleksandar Trajkovski nije imao težak posao. S dva, tri metra zakucao je loptu u mrežu. No, Hajduk nije izgledao dobro. Obrana je bila nesigurna. Slaba reakcija u duetu, Filip Krovinović i Dominik Prpić. ‘Utopio’ ga je Vadis Odjidja-Ofoe, Krovinović loše primio i nije uspio očistiti. Lopta se odbila do Ramona Miereza koji je u 42. minuti snažno tukao i pogodio za novu prednost Osječana.

image
Ante Čizmić/Cropix

Gasiti požar

Da je publika bila na tribinama, nakon prvih 45 minuta bi se nesumnjivo čuli zvižduci. A ovako je prošlo u muku i bez ‘raporta’ podno sjeverne tribine.

Pokušao je Ivanković prodrmati momčad ‘hokejaškom’ zamjenom u 64. minuti. Ivan Perišić, Anthony Kalik i Nikola Kalinić ušli su s klupe. Unio je Perišić ponešto živosti u igru Bijelih. Blizu izjednačenju bio je Hajduk nakon jednog njegovog prodora, no Sahiti je zakasnio za pola koraka.

Pritisnuo je Hajduk u zadnjih pola sata. Promašivali su još Kalinić i Filip Uremović. Tresla se i vratnica, no promjene rezultata nije bilo. Čak ni nakon dvije vezane prilike Kalinića i Rokasa Pukštasa. Bio je to šesti ligaški Hajdukov poraz na Poljudu. Puno je bilo i nekoliko takvih utakmica ranije, a tek ovo... Zoran Zekić ‘smijenio’ je Ivana Leku pobjedom u Poljudu, a debi je pokvario Juri Ivankoviću.

Bijeli, nažalost, nastavljaju u istom ritmu. Promjene u igri nema i nije na vidiku. Šest kola je do kraja sezone. Šest previše. Navijači bi da sezona završi već sutra i da krene reset za novu. No, još ćemo čekati. Požar se mora ugasiti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:42