StoryEditorOCM
HajdukZlo i naopako

Alarm za Bijele! Gorica je nagazna mina, već dugo igra toliko loše da je to za Hajduk baš zabrinjavajuće

Piše Frane Vulas
9. ožujka 2024. - 10:43

Unatoč tome što Hajduk već dugo igra slabo, kao da se svejedno Hajdukovo gostovanje kod Gorice u javnosti mahom ne doživljava baš nešto previše opasno, u usporedbi s ranije recimo iskušenjem u Varaždinu. Unatoč tome što je Hajduk u Turopolju jesenas stradao, izgubio bodove. Jer kao Gorica više nije ona stara iz prvog dijela sezone. Pogotovo nakon što je u zadnjem kolu baš protiv sastava trenera Dinka Jeličića fenjeraš Rudeš upisao prvu ovosezonsku prvenstvenu pobjedu. Međutim, Gorica je definitivno Hajduku nagazna mina. Ne samo zbog loše forme ‘bijelih‘ nego i zbog toga što nas povijest tako uči. Ovakav, ovosezonski Hajduk baš protiv nikoga ne može unaprijed računati na bodove. Taj film gledamo cijele sezone. Evo i dokaza.

Rudeš je protiv Gorice upisao prvu pobjedu tek u 25. kolu SuperSport HNL-a. Ali protiv istog tog odavno otpisanog Rudeša Hajduk se mučio u sva tri ovosezonska sraza. Onih 0:2 u prvoj četvrtini prvenstva izgledalo je rezultatski mnogo bolje od dojma, a u oba sljedeća sraza kada je slavio 1:0 na Poljudu i 2:0 u Zagrebu ‘bijeli‘ su se tresli do zadnjih sekundi. Na Poljudu je imao Rudeš dvije velike prilike za izjednačenje, a u Kranjčevićevoj je kod rezultata 1:0 za Hajduk Rudeš u petoj minuti sudačke nadoknade pogodio okvir gola, prije nego što je Leon Dajaku donio olakšanje i zabio za konačan rezultat.

Nakon pet pobjeda na startu sezone (derbi s Osijekom bio je odgođen), prvo ovosezonsko prosipanje bodova Hajduka bilo je kontra Istre 1961 na Poljudu u 7. kolu. To je bio onaj susret u kojem su Puljani slavili jedinim pogotkom na susretu zabijenim u 12. minuti sudačke nadoknade. Nevjerojatno, ali Istri je to bila jedina pobjeda u prvih 13 kola!

Hajduk budi uspavane

U idućem kolu Hajduk je upisao i spomenuti poraz kod Gorice 1:2. Nakon što je Zvonimir Šarlija Hajduk doveo u vodstvo, zabili su za preokret tada Dino Štiglec u 87. i Ante Matej Jurić u 90. minuti. Obojici je to bio prvi pogodak sezone. Nakon te pobjede Gorica se zapravo zahuktala, pa je u Turopolju poslije padao i Dinamo, Osijek, a mogla je i Rijeka, gubila je 0:2. Poslije Istre, Hajduk je ‘probudio‘ i Goricu.

image

Slavlje strijelca pobjedničkog pogotka Ante Mateja Jurića u zadnjem okršaju Gorice i Hajduka u Turopolju

Damir Krajač/Cropix

Ako sljedeći poraz, minimalan u jadranskom derbiju u Rijeci u 11. kolu ne spada u rubriku šokantnih rezultata, to se definitivno ne može reći da poraz od Osijeka na Poljudu u idućoj rundi. Bilo je 0:2 u povratničkoj premijeri Zorana Zekića na klupi kluba s Opus Arene, ali i oproštajnom susretu Ivana Leke kao trenera ‘bijelih‘. U tom susretu Hajduk nije uputio nijedan udarac u okvir protivničkog gola kontra momčadi koja izuzev slabašnog Rudeša u šest prethodnih kola nije nikoga svladala i pritom je mahom prikazivala neuvjerljive predstave. Uostalom, zbog toga je i smijenjen Stjepan Tomas, a v.d. trenera bivši stoper ‘bijelih‘ Ivo Smoje vodio je privremeno momčad jedno kolo, do te spomenute pobjede nad Rudešom uoči gostovanja na Poljudu.

Da klubovi koji su u slaboj formi ove sezone nikako ne leže Hajduku vidjeli smo i kasnije. Mnogi svoje crne serije prekidaju s ‘bijelima‘. Kada je Hajduk drugi put ove sezone bio u velikom naletu i po dolasku Mislava Karoglana na klupu je opet spojio pet prvenstvenih pobjeda, uslijedilo je gostovanje kod Lokomotive u Kranjčevićevoj. ‘Lokosi‘ su u taj susret ušli u crnom nizu od sedam kola bez pobjede. Međutim, svejedno je Lokomotiva zaustavila zahuktali Hajduk, bilo je 1:1. Potom je u 0:0 remiju kod ‘nikad lošijeg Dinama‘ Hajduk na kraju jeseni opet ostao bez udarca unutar okvira protivničkog gola.

Ni drugi poraz od Rijeke na početku drugog dijela prvenstva na Poljudu (1:2) ne spada u sferu velikih iznenađenja, pogotovo s obzirom na kvalitetu i formu momčadi trenera Željka Sopića. Međutim, i to je bio veliki udarac ambicijama i samopouzdanju, pogotovo težak zato što je doživljen pred punim Poljudom na kojem su se predstavljala najzvučnija pojačanja Ivan Perišić i Josip Brekalo.

Gorica u velikoj krizi

U nastavku prvenstva Varaždin je svladao samo Rudeš, daleko je od forme iz prvog dijela sezone, ali je svejedno uzeo (dva) bod(a) Hajduku u baroknom gradu (1:1). Imala je momčad trenera Nikole Šafarića tri derbija zaredom, Dinamo, Hajduk i Rijeku. Samo je bod osvojila protiv Hajduka, ostali pretendenti na titulu prvaka su u tim utakmicama uzeli puni plijen.

Hajduka čeka Gorica, momčad koja u zadnjih deset ligaških utakmica ima samo jednu pobjedu. Pritom su u jednom periodu imali pet uzastopnih poraza. Činilo se kako je pobjeda nad Slaven Belupom u pretposljednjem kolu bila nekakva naznaka izlaska iz krize, onda su u kupu teško stradali od Dinama (eliminacija 0:4 u Maksimiru). Potom ih je u Zagrebu šokirao i Rudeš (1:2). Treneru Jeličiću tresla se stolica nakon tog debakla. Momčad je od prosinca u krizi, ali se ipak vodstvo kluba (još) nije odlučilo za novu promjenu na klupi. Jeličiću bi mogao Hajduk odrediti sudbinu. Međutim, toliko loše u zadnje vrijeme igra Gorica da je to za Hajduk - zabrinjavajuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:53