stdClass Object ( [id] => 1027041 [title] => Toma Bašić promijenio filozofiju i napravio značajan iskorak u karijeri: Vratit ću se u Hajduk i ostaviti dubok trag na Poljudu [alias] => toma-basic-promijenio-filozofiju-i-napravio-znacajan-iskorak-u-karijeri-vratit-cu-se-u-hajduk-i-ostaviti-dubok-trag-na-poljudu [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednji tjedan odmora u Hrvatskoj provodi Toma Bašić. Nekadašnji veznjak Bijelih odigrao je i drugu sezonu u dresu Bordeauxa. Prvenstvo je već odavno gotovo, Bordeaux je završio na 12. mjestu, a Ligue 1 je jedina od Liga Petice koja nije nastavljena već je proglasila kraj sezone, pišu Sportske novosti

- Osim borbe za naslov, izjednačeno je bilo prvenstvo. Imali smo 10 kola do kraja, a petoplasirani Reims nam je bježao četiri boda. Nije bitno, gotovo je, ne treba o tome više razmišljati. Od ponedjeljka, 22. lipnja, počinjemo s pripremama, novo prvenstvo je planirano za sredinu kolovoza, ali ipak nemamo još preciznu informaciju o datumu kada ćemo ponovno u natjecateljski pogon - kaže nam 23-godišnji Bašić.

Bordeaux je poput mnogih klubova smanjio plaće igračima, ali vjeruje Bašić da će se sve vratiti u normalu kada krenu treninzi.

- S povratkom treninga bit će sve kao nekada. Ali ne brinem se, više sam fokusiran na rad, nego na financijska pitanja.

-Cijela Europa, osim rijetkih iznimki, vratila se nogometu, vratit će se i Francuzi, u to nema sumnje. Bašić u novu sezonu ulazi s ‘vjetrom u leđa’ iz netom završene. Odigrao je 12 utakmica u nizu, tek je posljednju prije korona-stanke propustio radi lakše ozljede.

- U studenome sam hvatao zalet, a sve se lomilo u utakmici protiv Rennesa u prosincu. Zadnja utakmica polusezone, osjećao sam se dominantno, iako je bio loš teren. Puhalo je, kiša, grozni uvjeti..., a prva lopta moja, druga lopta moja i tako je krenulo. Odigrao sam dobro i trener je nakon utakmice rekao “ozbiljno računam na tebe”. Bilo je priča da neću dobiti prilika koliko meni treba, ali znao sam kada je Aurelian Tchouameni u siječnju za 20 milijuna eura otišao u Monaco da će ih biti dovoljno. I nije me korona zaustavila, jer moja je promjena počela prije korone.

Ali, nije bilo jednostavno. Prošao je i Toma Bašić teške dane dok nije uhvatio kontinuitet ove sezone. Igrao je u drugom kolu sredinom kolovoza, a potom na novu značajnu prigodu čekao do kraja studenoga.

- Krenuo sam protiv Angersa drugo poluvrijeme, zaslužio igrati sljedeću, ali nisam bio na nivou. Kasnije me dugo nije bilo.

Kako se naviknuti na čekanje šanse, stvara li se pritisak u glavi? Pritisak od pogreške za svaku sljedeću utakmicu?

- Moram priznati, nisam očekivao da će me tako dugo trener staviti sa strane. Trudio sam se, ali svaki trening sam osjećao kao veliki teret. Zašto? Zato što nisam sve stvari u životu posložio. Shvatio sam gdje griješim i doveo sam ukupni život na nivo profesionalca. Morao sam u svakoj utakmici dokazivati da sam napravio veliki iskorak. Zato sam igrao u zadnjih 12 dvoboja. Osjetio sam u tim susretima da sam probio barijeru.

Kakvu barijeru?

- Barijeru mladosti i iskustva. Znam, i s 25 ću izgledati mlado, takve sam figure, ali dobio sam na mišićnoj masi. Tijekom korona stanke sam ojačao. Često se važemo i šaljemo podatke kondicijskom treneru koji mi jednog dana poručio: “Toma, jači si za nekoliko kilograma”. Ali nisam se zabrinuo, znam da su to mišići. Uz to sam probio i barijeru u brzini, osjećam da sam na terenu konkretniji.

Promijenio se Bašić otkad je otišao iz Hajduka, njegova je priča u Francuskoj dobila novu dimenziju.

- Želim samo ići naprijed. U Bordeauxu sam promijenio ambiciju, došlo je to u trenutku kada sam shvatio kako moram napraviti velike promjene u odnosu prema nogometu. Nije u pitanju jedan trening, kontinuitet je najvažniji.

Kako je izgledala prva faza adaptacije pri dolasku iz Hajduka?

- Prvu godinu nisam na početku igrao, pa sam kasnije došao do 21 utakmice. Druga sezona se kretala po sličnom scenariju, s tim da su igre bolje, dojmljivije. U zadnje četiri imam četiri asistencije. I PSG je bio u tom nizu. Nikada u životu nisam imao dvije zaredom pravi učinak, ali promijenilo se sve. Prvu godinu u Bordeauxu imao sam psihologa, pa sam proradio, igrao. Za drugu godinu mi se opet nudio, ali nisam ga uzeo. Jača je promjena kad sam napraviš iskorak, jer ne može psiholog napraviti promjenu u tvojoj igri.

Konstantno pričamo o promjeni. Gdje se promjena dogodila, koji je bio ključni trenutak?

- Moraš doći do zida, do nekog dna. Za mene je ključna bila koncentracija na nogomet. Dođem s treninga i igram igrice koje mi oduzimaju energiju i koncentraciju. I što se dogodilo? U kratkom roku igrice me više nisu zanimale. Važnije mi je bilo odraditi trening. Prvo trening, pa onda ostalo. Prije sam često bio umoran, a danas mi završi težak trening, a ja hoću još. Nisam umoran, nego sam koncentriran na bitno. Zato na terenu sve ide samo od sebe, klizi. Nikada u životu nisam onako ‘zalomio’ i ‘podvalio’ kao protiv Nice. Ideje dolaze same.

Mnogi su smatrali da ste prerano i naglo prije dvije sezone s 21. godinom prerano otišli iz Hajduka.

-  Nisam mislio da je rano, dapače, mislio sam da je pravi trenutak. Godinu prije sam mogao ići u klub koji je iz Serie B ušao u Serie A. Ali, nisam osjećao da bih trebao ići van. Kad se pojavio Bordeaux, rekao sam “vrijeme je, vidim se tamo”. Znam da je 99,9% ljudi bilo skeptično prema mom odlasku, ali ja sam bio mrtav-hladan. Rekao sam sebi “daj da vidim što je to vani”. I vidio sam da mogu igrati izvan HNL-a, u jakoj ligi. I nisam osjećao da sam došao sa slabije razine. Trening? Nisam pojačao trening. Svatko može napraviti jedan trening, ali nije bit u jakom treningu. Bitno je ono iza treninga, bitno je koliko možeš ponoviti taj trening. Shvatio sam da u profesionalizmu uspijeva onaj tko ima energiju, želju.

“Živjeti od nogometa i živjeti za nogomet dvije su ogromne razlike”, jednom je rekao Ivica Mornar.

- Danas baš živim za nogomet. Pojedem i nešto izvan regule, čak i sam kuham, ali nemam nutricioniste oko sebe i ne pazim na grame. Međutim, znam što je za mene dobro i pozitivno. Trenutno bi netko rekao da imam slatke brige. Možda je baš tako, ali svjestan sam da ako dođe neka ozljeda, vraćas se natrag. Ja želim na teren, želim igrati. Želja mi je golema.

Kako izgleda HNL iz francuske perspektive?

- Dobro izgleda, ali pojedinačno se treba dizati.

Koliko igrača Hajduka može igrati u Bordeauxa?

- Tjelesno svi iz Hajduka mogu u Bordeaux, tu nema razlike. Tehnička kvaliteta je razlika, ali i u Bordeauxu ima igrača koji ne bi mogli igrati u Hajduku.

Prijatelj iz splitskih dana Josip Juranović i dalje je u Hajduku.

- Radi dosta, vidi se da želi. Treba dodati gas da dođe do željenog transfera.

Kako vidite Hajduk u borbi za drugo mjesto?

- Trenutno vidim Lokomotivu kao velikog konkurenta. Kvalitetna je Lokomotiva, ali odmah se upitam koliko je njihov trener u klubu? Već dvije i pol godine! Nitko mu se ne petlja u posao i evidentno zna puno. Tomić izvlači sve iz igrača, a dobra je i selekcija. Kadar je kvalitetan. Jedan Tolić ima nevjerojatnu statistiku, ali ne igra u prvoj. Međutim, kada uđe na teren grize i daje maksimum. Bit će zanimljivo s Hajdukom.

Pun je Bašić samopouzdanja i ambicija, osjeća da može i više nego li trenutno pruža.

- Kada se osjećaš nesposobnim za trening, upitaš se “što ja radim ovdje”, a kada si pravi možeš sve... Tek sada vidim ono što su mi govorili, da sam potencijal. Sve više vjerujem u sebe i žao mi je što nisam u Hajduku ostavio dublji trag. Međutim, ne zamaram se više s tim. Vratit ću se i ostaviti trag u Hajduku.

Kakav trag?

- Duboki trag! Ne mislim dolaziti pokupiti nogometnu mirovinu, nego uzeti trofej. Duboki trag definitivno nije drugo mjesto, zadovoljiti se s tim bilo bi smiješno na povratku. Želiš više nego si prije ostvarivao.

Kao u ljeto 1994. kada su se vratili Štimac, Asanović i Gabrić uzevši dvostruku krunu i četvrtfinale Lige prvaka. Primjer pokazuje da skupina igrača stvara momčad i naposlijetku trofej.

- Da primjerice dođe Perišić u Hajduk, ne bi došao sam, došli bi i drugi s njim. Napravila bi se dobra priča. No, dobro, daleko je to...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odličan u francuskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => odličan u francuskoj 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-17 17:15:49 [created_by] => 3199 [created_by_alias] => Jurica Radić/SN [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-17 17:23:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-06-17 17:23:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 152 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/17\/12496632.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nicolas Tucat\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_12496632_1280.jpg":"1280x1280","k_12496632_1024.jpg":"1024x1024","k_12496632_640.jpg":"640x640","k_12496632_480.jpg":"480x480","k_12496632_340.jpg":"340x340","k_12496632_220.jpg":"220x220","o_12496632_1280.jpg":"1280x853","o_12496632_1024.jpg":"1024x682","o_12496632_640.jpg":"640x426","o_12496632_480.jpg":"480x320","o_12496632_340.jpg":"340x226","o_12496632_220.jpg":"220x146","h_12496632_1280.jpg":"1280x854","h_12496632_1024.jpg":"1024x683","h_12496632_640.jpg":"640x427","h_12496632_480.jpg":"480x320","h_12496632_340.jpg":"340x227","h_12496632_220.jpg":"220x147","pp_12496632_1280.jpg":"1006x1280","pp_12496632_1024.jpg":"805x1024","pp_12496632_640.jpg":"503x640","pp_12496632_480.jpg":"377x480","pp_12496632_340.jpg":"267x340","pp_12496632_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7852944 Threads: 3 Questions: 1577158099 Slow queries: 4812644 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111934940 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/toma-basic-promijenio-filozofiju-i-napravio-znacajan-iskorak-u-karijeri-vratit-cu-se-u-hajduk-i-ostaviti-dubok-trag-na-poljudu-1027041 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/toma-basic-promijenio-filozofiju-i-napravio-znacajan-iskorak-u-karijeri-vratit-cu-se-u-hajduk-i-ostaviti-dubok-trag-na-poljudu-1027041?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 375330 [name] => Toma Bašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toma-basic [link] => /tag/toma-basic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odličan u francuskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Toma Bašić promijenio filozofiju i napravio značajan iskorak u karijeri: Vratit ću se u Hajduk i ostaviti dubok trag na Poljudu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3199 [name] => Robert Radica [username] => robert-radica [email] => robert-radica@sd.hr [password] => $2y$10$spMeJSNS1kDesrXuOTyCNOgAt89WFIxuCgdF0BPBnyEcAbP180HNC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/robert-radica-3199 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1717 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f828e17e708f36d4850c05932a261cba?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/17/12496632.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nicolas Tucat/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/17/12496632.jpg [title] => Nicolas Tucat/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Posljednji tjedan odmora u Hrvatskoj provodi Toma Bašić. Nekadašnji veznjak Bijelih odigrao je i drugu sezonu u dresu Bordeauxa. Prvenstvo je već odavno gotovo, Bordeaux je završio na 12. mjestu, a Ligue 1 je jedina od Liga Petice koja nije nastavljena već je proglasila kraj sezone, pišu Sportske novosti

- Osim borbe za naslov, izjednačeno je bilo prvenstvo. Imali smo 10 kola do kraja, a petoplasirani Reims nam je bježao četiri boda. Nije bitno, gotovo je, ne treba o tome više razmišljati. Od ponedjeljka, 22. lipnja, počinjemo s pripremama, novo prvenstvo je planirano za sredinu kolovoza, ali ipak nemamo još preciznu informaciju o datumu kada ćemo ponovno u natjecateljski pogon - kaže nam 23-godišnji Bašić.

Bordeaux je poput mnogih klubova smanjio plaće igračima, ali vjeruje Bašić da će se sve vratiti u normalu kada krenu treninzi.

- S povratkom treninga bit će sve kao nekada. Ali ne brinem se, više sam fokusiran na rad, nego na financijska pitanja.

-Cijela Europa, osim rijetkih iznimki, vratila se nogometu, vratit će se i Francuzi, u to nema sumnje. Bašić u novu sezonu ulazi s ‘vjetrom u leđa’ iz netom završene. Odigrao je 12 utakmica u nizu, tek je posljednju prije korona-stanke propustio radi lakše ozljede.

- U studenome sam hvatao zalet, a sve se lomilo u utakmici protiv Rennesa u prosincu. Zadnja utakmica polusezone, osjećao sam se dominantno, iako je bio loš teren. Puhalo je, kiša, grozni uvjeti..., a prva lopta moja, druga lopta moja i tako je krenulo. Odigrao sam dobro i trener je nakon utakmice rekao “ozbiljno računam na tebe”. Bilo je priča da neću dobiti prilika koliko meni treba, ali znao sam kada je Aurelian Tchouameni u siječnju za 20 milijuna eura otišao u Monaco da će ih biti dovoljno. I nije me korona zaustavila, jer moja je promjena počela prije korone.

Ali, nije bilo jednostavno. Prošao je i Toma Bašić teške dane dok nije uhvatio kontinuitet ove sezone. Igrao je u drugom kolu sredinom kolovoza, a potom na novu značajnu prigodu čekao do kraja studenoga.

- Krenuo sam protiv Angersa drugo poluvrijeme, zaslužio igrati sljedeću, ali nisam bio na nivou. Kasnije me dugo nije bilo.

Kako se naviknuti na čekanje šanse, stvara li se pritisak u glavi? Pritisak od pogreške za svaku sljedeću utakmicu?

- Moram priznati, nisam očekivao da će me tako dugo trener staviti sa strane. Trudio sam se, ali svaki trening sam osjećao kao veliki teret. Zašto? Zato što nisam sve stvari u životu posložio. Shvatio sam gdje griješim i doveo sam ukupni život na nivo profesionalca. Morao sam u svakoj utakmici dokazivati da sam napravio veliki iskorak. Zato sam igrao u zadnjih 12 dvoboja. Osjetio sam u tim susretima da sam probio barijeru.

Kakvu barijeru?

- Barijeru mladosti i iskustva. Znam, i s 25 ću izgledati mlado, takve sam figure, ali dobio sam na mišićnoj masi. Tijekom korona stanke sam ojačao. Često se važemo i šaljemo podatke kondicijskom treneru koji mi jednog dana poručio: “Toma, jači si za nekoliko kilograma”. Ali nisam se zabrinuo, znam da su to mišići. Uz to sam probio i barijeru u brzini, osjećam da sam na terenu konkretniji.

Promijenio se Bašić otkad je otišao iz Hajduka, njegova je priča u Francuskoj dobila novu dimenziju.

- Želim samo ići naprijed. U Bordeauxu sam promijenio ambiciju, došlo je to u trenutku kada sam shvatio kako moram napraviti velike promjene u odnosu prema nogometu. Nije u pitanju jedan trening, kontinuitet je najvažniji.

Kako je izgledala prva faza adaptacije pri dolasku iz Hajduka?

- Prvu godinu nisam na početku igrao, pa sam kasnije došao do 21 utakmice. Druga sezona se kretala po sličnom scenariju, s tim da su igre bolje, dojmljivije. U zadnje četiri imam četiri asistencije. I PSG je bio u tom nizu. Nikada u životu nisam imao dvije zaredom pravi učinak, ali promijenilo se sve. Prvu godinu u Bordeauxu imao sam psihologa, pa sam proradio, igrao. Za drugu godinu mi se opet nudio, ali nisam ga uzeo. Jača je promjena kad sam napraviš iskorak, jer ne može psiholog napraviti promjenu u tvojoj igri.

Konstantno pričamo o promjeni. Gdje se promjena dogodila, koji je bio ključni trenutak?

- Moraš doći do zida, do nekog dna. Za mene je ključna bila koncentracija na nogomet. Dođem s treninga i igram igrice koje mi oduzimaju energiju i koncentraciju. I što se dogodilo? U kratkom roku igrice me više nisu zanimale. Važnije mi je bilo odraditi trening. Prvo trening, pa onda ostalo. Prije sam često bio umoran, a danas mi završi težak trening, a ja hoću još. Nisam umoran, nego sam koncentriran na bitno. Zato na terenu sve ide samo od sebe, klizi. Nikada u životu nisam onako ‘zalomio’ i ‘podvalio’ kao protiv Nice. Ideje dolaze same.

Mnogi su smatrali da ste prerano i naglo prije dvije sezone s 21. godinom prerano otišli iz Hajduka.

-  Nisam mislio da je rano, dapače, mislio sam da je pravi trenutak. Godinu prije sam mogao ići u klub koji je iz Serie B ušao u Serie A. Ali, nisam osjećao da bih trebao ići van. Kad se pojavio Bordeaux, rekao sam “vrijeme je, vidim se tamo”. Znam da je 99,9% ljudi bilo skeptično prema mom odlasku, ali ja sam bio mrtav-hladan. Rekao sam sebi “daj da vidim što je to vani”. I vidio sam da mogu igrati izvan HNL-a, u jakoj ligi. I nisam osjećao da sam došao sa slabije razine. Trening? Nisam pojačao trening. Svatko može napraviti jedan trening, ali nije bit u jakom treningu. Bitno je ono iza treninga, bitno je koliko možeš ponoviti taj trening. Shvatio sam da u profesionalizmu uspijeva onaj tko ima energiju, želju.

“Živjeti od nogometa i živjeti za nogomet dvije su ogromne razlike”, jednom je rekao Ivica Mornar.

- Danas baš živim za nogomet. Pojedem i nešto izvan regule, čak i sam kuham, ali nemam nutricioniste oko sebe i ne pazim na grame. Međutim, znam što je za mene dobro i pozitivno. Trenutno bi netko rekao da imam slatke brige. Možda je baš tako, ali svjestan sam da ako dođe neka ozljeda, vraćas se natrag. Ja želim na teren, želim igrati. Želja mi je golema.

Kako izgleda HNL iz francuske perspektive?

- Dobro izgleda, ali pojedinačno se treba dizati.

Koliko igrača Hajduka može igrati u Bordeauxa?

- Tjelesno svi iz Hajduka mogu u Bordeaux, tu nema razlike. Tehnička kvaliteta je razlika, ali i u Bordeauxu ima igrača koji ne bi mogli igrati u Hajduku.

Prijatelj iz splitskih dana Josip Juranović i dalje je u Hajduku.

- Radi dosta, vidi se da želi. Treba dodati gas da dođe do željenog transfera.

Kako vidite Hajduk u borbi za drugo mjesto?

- Trenutno vidim Lokomotivu kao velikog konkurenta. Kvalitetna je Lokomotiva, ali odmah se upitam koliko je njihov trener u klubu? Već dvije i pol godine! Nitko mu se ne petlja u posao i evidentno zna puno. Tomić izvlači sve iz igrača, a dobra je i selekcija. Kadar je kvalitetan. Jedan Tolić ima nevjerojatnu statistiku, ali ne igra u prvoj. Međutim, kada uđe na teren grize i daje maksimum. Bit će zanimljivo s Hajdukom.

Pun je Bašić samopouzdanja i ambicija, osjeća da može i više nego li trenutno pruža.

- Kada se osjećaš nesposobnim za trening, upitaš se “što ja radim ovdje”, a kada si pravi možeš sve... Tek sada vidim ono što su mi govorili, da sam potencijal. Sve više vjerujem u sebe i žao mi je što nisam u Hajduku ostavio dublji trag. Međutim, ne zamaram se više s tim. Vratit ću se i ostaviti trag u Hajduku.

Kakav trag?

- Duboki trag! Ne mislim dolaziti pokupiti nogometnu mirovinu, nego uzeti trofej. Duboki trag definitivno nije drugo mjesto, zadovoljiti se s tim bilo bi smiješno na povratku. Želiš više nego si prije ostvarivao.

Kao u ljeto 1994. kada su se vratili Štimac, Asanović i Gabrić uzevši dvostruku krunu i četvrtfinale Lige prvaka. Primjer pokazuje da skupina igrača stvara momčad i naposlijetku trofej.

- Da primjerice dođe Perišić u Hajduk, ne bi došao sam, došli bi i drugi s njim. Napravila bi se dobra priča. No, dobro, daleko je to...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nicolas Tucat/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/toma-basic-promijenio-filozofiju-i-napravio-znacajan-iskorak-u-karijeri-vratit-cu-se-u-hajduk-i-ostaviti-dubok-trag-na-poljudu-1027041 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=81431c58375682bd3118408b0136fae66a74aac0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Toma+Ba%C5%A1i%C4%87+promijenio+filozofiju+i+napravio+zna%C4%8Dajan+iskorak+u+karijeri%3A+Vratit+%C4%87u+se+u+Hajduk+i+ostaviti+dubok+trag+na+Poljudu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Ftoma-basic-promijenio-filozofiju-i-napravio-znacajan-iskorak-u-karijeri-vratit-cu-se-u-hajduk-i-ostaviti-dubok-trag-na-poljudu-1027041 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Ftoma-basic-promijenio-filozofiju-i-napravio-znacajan-iskorak-u-karijeri-vratit-cu-se-u-hajduk-i-ostaviti-dubok-trag-na-poljudu-1027041 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odličan u francuskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometodličan u francuskoj

Toma Bašić promijenio filozofiju i napravio značajan iskorak u karijeri: Vratit ću se u Hajduk i ostaviti dubok trag na Poljudu

Piše Jurica Radić/SN
17. lipnja 2020. - 19:23

Posljednji tjedan odmora u Hrvatskoj provodi Toma Bašić. Nekadašnji veznjak Bijelih odigrao je i drugu sezonu u dresu Bordeauxa. Prvenstvo je već odavno gotovo, Bordeaux je završio na 12. mjestu, a Ligue 1 je jedina od Liga Petice koja nije nastavljena već je proglasila kraj sezone, pišu Sportske novosti

- Osim borbe za naslov, izjednačeno je bilo prvenstvo. Imali smo 10 kola do kraja, a petoplasirani Reims nam je bježao četiri boda. Nije bitno, gotovo je, ne treba o tome više razmišljati. Od ponedjeljka, 22. lipnja, počinjemo s pripremama, novo prvenstvo je planirano za sredinu kolovoza, ali ipak nemamo još preciznu informaciju o datumu kada ćemo ponovno u natjecateljski pogon - kaže nam 23-godišnji Bašić.

Bordeaux je poput mnogih klubova smanjio plaće igračima,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:37