StoryEditorOCM
Domaći nogometmladi Dubrovčanin

Svestrani defanzivac na Poljudu nije uspio, sada je potpisao transfer karijere

22. lipnja 2024. - 15:24

Bilo je to prije gotovo 48 godina, krajem 1986. godine. Osmina finala Kupa UEFA. Dundee United je izbacio Hajduka, 2:0 kod kuće, a bez pogodaka u Splitu. Potom u četvrtfinalu zaustavio veliku Barcelonu, koju je dobio i na Camp Nou. Istim rezultatom, kao što je svladao splitske ‘Bile’, zaustavio je u polufinalu Borussiu Monchegladbach, ali u finalu nije uspio preko IFK Goteborga do trofeja. Poraz u Goteborgu s 0:1, u uzvratu kod kuće 1:1.

Tri sezone prije igrao je Dundee United polufinale Kupa pobjednika kupova Europe, dobio 2:0 Romu na svom terenu, ali nakon uzvrata na Olimpicu, nije se vratio u Rim gdje se igralo i finale. Poraz 0:3. Liverpool je dobio finale protiv Rome, jedna utakmica, na penale...

Vicko Ševelj iz Mokošice, svestrani defanzivac, sve je u karijeri igrao osim tri napadačke pozicije, ponikao je na Lapadu i u Gospinom polju. Karijeru je počeo 2015. godine, a već iduće je preselio u Split. Prošao je mlađe uzraste Hajduka, bio kapetan B momčadi, zaigrao na kraju i za prvu momčad u proljeće 2021. godine. Izborio u bijelom dresu mjesto u mladoj reprezentaciji Hrvatske. 

Ipak, nije se zadržao na Poljudu. Iduća stanica bila je Sarajevo u sezoni 2021./22., ali ta epizoda nije bila dobra jer je imao problema s radnom dozvolom... Zadnju sezonu i pol igrao je za slovenskog prvoligaša Radomlje. Sad je potpisao za Dundee United, koji se vratio u najveći rang škotskog nogometa, i koji će u novoj sezoni igrati opet protiv Celtica, Rangersa, Aberdeena, ..., kao i protiv gradskog rivala Dundeea čiji je stadion udaljen samo 160 metara od njegovog doma.

Predstavljajući Ševelja, Dundee United je istaknuo kako je 23-godišnji Dubrovčanin za Radomlje upisao više od 60 nastupa u dvije sezone, i to na raznim obrambenim pozicijama.

U usporedbi s igračima od 23 godine i mlađima, koji su se natjecali u Prvoj slovenskoj ligi 2023./24., napravio je najviše dodavanja u posljednjoj trećini, može se pohvaliti s 71 posto dobivenih dvoboja, a zaustavio je 204 protivnička dodavanja više nego bilo koji njegov vršnjak. 

- Upoznat sam s bogatom povijesti kluba, koji je pobijedio jednu Barcelonu, te osvojili škotski Premiership. Gledao sam mnoga videa te vidio kako je strast navijača Dundee Uniteda nevjerojatna. Jedva čekam da to osobno iskusim – rekao je Ševelj za kojeg je Unitedov menadžer Jim Goodwin rekao:

- Prije nekoliko mjeseci istaknuo sam Vickov talent, te sam oduševljen što ga konačno imam na raspolaganju. On je suvremeni branič, snažan u dvobojima, vješt. Iako je pretežno središnji branič, može se koristi na raznim pozicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 15:24