StoryEditorOCM
Domaći nogometmarino pušić

Pomoćni trener prvaka Nizozemske: ‘Hajduk me zvao, ali nisam mogao doći, možda drugi put. Hrvatska je u prednosti‘

13. lipnja 2023. - 20:59

Potpisnik ovih redaka iz Splita je stigao u Rotterdam na završnicu Lige nacija, a sugovornik u ovom tekstu je napravio - obrnuti put. Pomoćni trener Feyenoorda Marino Pušić (51) Rotterdam je privremeno zamijenio gradom pod Marjanom.

- U Splitu sam ovih dana, tu sam i u posjeti rodbini – kazao nam je Pušić s kojim smo se baš mimoišli.

- Nisam smio ženi reći da ću prekinuti odmor i otići na utakmicu, ne bih to preživio ha, ha – na šalu je okrenuo naš sugovornik.

Pušić je pomoćnik Arnea Slota u Feyenoordu. Sa slavnim sastavom iz Rotterdama u kojem radi u posljednje dvije godine ove je sezone osvojio prvenstvo Nizozemske, tek drugo u posljednje 24 godine, dok su prošle sezone ostali na koračić od europskog trofeja. U finalu Konferencijske lige bolja je bila Roma, baš kao i u četvrtfinalu Europske lige ove sezone.

Pušić je Mostarac, Hrvat iz Bosne i Hercegovine koji već dugo igračku, pa zatim i vrlo uspješnu trenersku karijeru gradi u Nizozemskoj. Bio je trener Twentea, pa pomoćni trener AZ Alkmaara, a zatim je Slota pratio i pri odlasku u Feyenoord 2021. godine.

Međutim, u hrvatskoj je javnosti vjerojatno najpoznatiji kao čovjek kojeg su predsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić i sportski direktor Mindaugas Nikoličius pokušali dovesti za trenera na Poljud početkom 2021. godine. Nešto kasnije je v.d. trenera Boru Primorca naslijedio Paolo Tramezzani.

No, prvo smo na tapet stavili polufinale Lige nacija Nizozemska – Hrvatska koje se u srijedu navečer igra baš na Feyenoordovom De Kuipu.

- U pitanju su izjednačene momčadi. Hrvatska ima malu prednost zbog toga što je u posljednje vrijeme na velikim natjecanjima ostvarivala kvalitetne rezultate. Ima Hrvatska dosta samopouzdanja, to je uigrana momčad. Problem je izostanak Gvardiola, ali i Nizozemska ima dosta poteškoća – kazao nam je Pušić. Posebno je istaknuo jedan izostanak.

- Depay će Nizozemcima puno nedostajati, on je glavni strijelac reprezentacije. Ozlijeđen je i De Ligt, ali to će lakše nadomjestiti, igrat će možda Ake. Izostanak Depaya će teško nadoknaditi. Nije on samo najbolji strijelac, već i simbol momčadi, ima karakter. Depay je godinama nosio reprezentaciju. U napadačkom segmentu imaju puno manje kvalitete nego prije, ali da se razumijemo, još uvijek je to dobra kvaliteta. No, nemaju širinu kao nekada, kao što je imaju u obrani. Lagana prednost je na strani Hrvatske. Nizozemska igra na svom terenu, imat će podršku, ali i mi.

Potom nam je kazao što bi moglo presuditi.

- Može zvučati kao nogometni klišej, ali moglo bi odlučiti susret to tko preuzme inicijativu na sredini terena. Tko bude imao veći posjed diktirat će tempo utakmice. Tu je Hrvatska jaka, ali i Nizozemska s De Jongom, Koopmeinersom. To bi moglo prevagnuti. Očekujem obostrano oprezan početak. Velik je ulog, a neće se ni izbornik Koeman tako lako otvarati. Očekujem tvrdu, taktičku utakmicu, ali i da će se kasnije rasplamsati jer obje momčadi imaju kvalitetu da igraju na pobjedu.

image

Pušić u razgovoru sa Stevenom Berghuisom

AFP

Je li veći pritisak na Nizozemskoj kao domaćinu?

- Oni uvijek imaju imperativ, to više i nije pritisak. Uvijek se od njih očekuje da osvoje Svjetsko ili Europsko prvenstvo, uvijek su među favoritima. Međutim, za njih je imperativ da uđu u finale, osvoje Ligu nacija jer ipak je to nagrada. Sigurno će ići na pobjedu, sigurno će više raditi pritisak i ići na pobjedu, ali to je interesantno i za nas. Svjesni su toga da ako ne uđu u finale da se ta utakmica za treće mjesto ne treba niti igrati. Bit će jako interesantno.

Kakvu atmosferu očekujete na De Kuipu? Koliko fanatični navijači Feyenoorda koji su na glasu u cijeloj Europi idu i na susrete reprezentacije.

- Puno manje idu na te utakmice, klupsko navijanje je neka sasvim druga priča. Na utakmicama reprezentacije je manje-više sve to familijarno, nema tu nekih ekscesa i slično. Na klupskom nivou to moramo reći ovdje gori na sve strane – rekao nam je Pušić.

Dakle, nešto slično kao i u slučaju Hrvatske.

- Bude navijanje, napravi se i dobra atmosfera na susretima reprezentacije, ali neće biti baklji i slično.

Vidjelo smo da je kod vas u Feyenoordu i ove sezone bilo nekih navijačkih incidenata?

- Mi imamo žestoke navijače, ali fantastične. Nose nas i kada igramo doma i kada igramo vani. Bude incidenata, činjenica je da možda kao klub u Europi plaćamo najviše kazni. Velika je strast, ljubav prema klubu kod navijača. Feyenoord je kao religija, ne samo u Rotterdamu. Klub ima mnogo navijača i u drugim gradovima.

Spektakularna je bila fešta povodom proslave naslova prvaka?

- Bilo je fenomenalno, nezaboravno. Nije ovaj klub prvak svake godine, konkurencija je nevjerojatna. Kada smo prije dvije godine došli posložili smo neke stvari i odmah smo prve sezone krenuli jako dobro, igrali europsko finale. Ove sezone nitko od nas titulu nije očekivao jer nas je napustilo 17 igrača, napravili smo doselekciju, gotovo smo pa startali od početka, krpali se. Ali imali smo viziju, znali smo što radimo. Na dočeku je bilo 200 tisuća ljudi, to sve govori. A i kada smo se vratili s utakmice kod Ajaxa koja je lomila prvenstvo nakon pobjede pred našim trening centrom nas je dočekalo 30 tisuća navijača. To je nevjerojatno. Tri sata smo prelazili 500 metara s autoputa do trening centra! Sada idemo dalje, u nove radne pobjede.

image
AFP

Trojica igrača Feyenoorda su i u reprezentaciji.

- Vjerujem da bi vratar Bijlow trebao startati, a moguće je i Wieffer u veznoj liniji. Geeertruida možda.

Vratimo se Hajduku. Koliko ste zaista blizu dolasku na Poljud bili početkom te 2021. godine?

- Moja obiteljska situacija tada nije dozvoljavala da odem u Hajduk. Zato nisam ni trebao ulaziti u neke dubinske razgovore. Razgovarali smo, bio je to dobar razgovor – otkrio nam je Pušić.

Možda vam se putevi ipak spoje nekom drugom prilikom?

- Nikada se u budućnosti ne zna, to je nogomet. Nisam tip koji previše planira, svakog dana nastojim biti bolja verzija samog sebe. Sve je moguće. Hajduk je jako sličan Feyenoordu. U ovom trenutku to nije realno, ali je moguće.

Spominjalo se na kraju sezone da bi Slot preuzeo Tottenham i vi ste trebali opet ići s njim?

- Kad ima uspjeha onda si u živi interesa. Ne mogu ulaziti u detalje, nekad treba biti zadovoljan onim što imaš, procijeniti ima li tu još prostora za napredak. Jednostavno smo odlučili produžiti ugovor. Ovdje nas vole i cijene, imamo i rezultat. Procjena je bila da  u ovom klubu još nismo gotovi. Krenuli smo iz prvih pretkola Konferencijske lige, sada želimo vidjeti možemo li se nositi s najboljima u Ligi prvaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:55