StoryEditorOCM
Domaći nogometuspjeh za vječnost

Pet godina od najvećeg finala u hrvatskoj povijesti: nakon tuge i suza, uslijedila je najmasovnija fešta ikada

Piše Frane Vulas
15. srpnja 2023. - 10:05

Na današnji dan prije točno pet godina nogometna reprezentacija Hrvatske odigrala je najveću utakmicu u svojoj povijesti. Nažalost, ‘kockasti‘ su na stadionu Lužnjiki u Moskvi poraženi u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji, bolja je bila Francuska, završilo je rezultatom 2:4.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kapetan Luka Modrić izabran je za Zlatnu loptu Mundijala, a te moskovske pljuskom okupane večeri tog 15. srpnja 2018. godine suze su se miješale s kišom zbog propuštene velike, povijesne prilike da se zemljopisno mala, ali nogometno velika Hrvatska okiti naslovom prvaka svijeta. Nisu nam bili naklonjeni ni suci, ni sreća. U vodstvo 1:0 Francuzi su došli autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti kojem je prethodio dosuđeni prekršaj za Francusku kojeg nije bilo. Potom je deset minuta kasnije Ivan Perišić maestralno izjednačio, ali prije odlaska na veliki odmor s bijele točke je Antoine Griezmann u 38. minuti vratio prednost ‘trikolorima‘. Tragičar je bio nesretni Perišić kojeg je lopta pogodila u ruku. Danas takav dodir lopte i ruke vjerojatno ne bi bio dovoljan za najstrožu kaznu, ali sudac Nestor Pitana tako je presudio nakon asistencije VAR-a.

U nastavku se Hrvatska više nije uspjela vratiti, ponoviti ‘comeback‘ kao u prethodnim fazama nokaut faze natjecanja, susretima s Danskom, Rusijom i Engleskom. Paul Pogba u 59. i Kylian Mbappe u 65. minuti odveli su početkom nastavka momčad izbornika Didiera Deschampsa na nedostižnih 4:1. Mandžukić je potom smanjio, iskoristio pogrešku Huga Llorisa, ali ipak je u toj 69. minuti samo kozmetički popravio konačan ishod.

Međutim, taj poraz nipošto ne umanjuje veličinu čudesnog podviga momčadi izbornika Zlatka Dalića. Uslijedili su dočeci. Najmasovniji, teško ponovljivi odigrao se u Zagrebu pred pola milijuna ljudi, ali impresivni su bili i oni Splitu i drugim gradovima diljem Lijepe naše.

I baš kao što se dva desetljeća ranije smatralo kako se nikada više neće ponoviti bronca iz Francuske 1998. godine, i te 2018. godine vjerovalo se kako će teško Hrvatska opet do medalje na Mundijalima. Ipak, Dalić, Modrić i društvo su sve ‘vidovite‘ demantirali već prvom idućom prigodom. U Kataru prošle godine osvojili su broncu na SP-u, a onda i srebro u Ligi nacija u lipnju ove godine. No, najveći uspjeh svih vremena je srebro iz Rusije naših snova.

- Tek kada prođe vrijeme postat ćemo svjesni kakav smo nevjerojatan uspjeh napravili – govorio je prije točno pet godina Modrić.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 07:09