StoryEditorOCM
Domaći nogometspecifična situacija

Ovo postoji samo u hrvatskom nogometu, nigdje u Europi: ‘Stanje je alarmantno, uputili smo prigovor FIFA-i‘

Piše Robert Šola/SN
15. siječnja 2024. - 09:45

Predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat Mario Jurić već se duže vrijeme bavi pitanjem zimskog prijelaznog roka za nogometaše amatere. U Hrvatskoj, naime, amateri ne mogu tijekom zimskog prijelaznog roka promijeniti klub bez ispisnice kluba za koji su igrali tijekom jeseni, što nigdje u Europi nije slučaj, pišu Sportske novosti.

HNS je odredbu o "ograničenju kretanja" amaterskih igrača tijekom zime donio još prije dosta godina na inzistiranje klubova. Znalo se dogoditi da se u siječnju pojavi netko s "viškom love" i samo uzme suparničkom timu tri, pet ili deset igrača, kako mu više ne bi prijetnja u ligi. To je jedna od specifičnosti hrvatskog amaterskog nogometa, u kojem je kronični manjak novca pa netko sa sitnim ulaganjima doista može napraviti veliki "nered". U HNS-u i danas prevladava stav da je zimsko ograničenje za amatere najbolje rješenje u situaciji u kojoj je naš amaterski nogomet.

Međutim, činjenica je da u kompletnoj Europi takva praksa ne postoji.

"U hrvatskom nogometu amaterski igrači suočavaju se s jedinstvenim izazovima tijekom zimskog prijelaznog roka, budući da nemaju mogućnost promjene kluba unutar Hrvatske bez istupnice. Ova praksa, specifična za Hrvatsku, predstavlja iznimku u europskim nogometnim krugovima, budući da drugi igrači amateri diljem kontinenta nisu ograničeni na isti način", naglašava Jurić te dodaje:

"Glavni problem leži u nedostatku usklađenosti između Pravilnika o statusu i transferima igrača, odnosno međunarodnih standarda postavljenih od strane FIFA-e, te HNS-ovog Pravilnika o statusu igrača i registracijama. Dok amaterski igrači u drugim europskim zemljama mogu slobodno prelaziti u druge klubove tijekom zimskog prijelaznog roka, situacija u Hrvatskoj zahtijeva istupnicu kluba kao preduvjet za transfer.

Klubovi brane ovu praksu argumentom da bi izgubili igrače koji su ključni za njihovu momčad, čime se postavlja pitanje ravnoteže između interesa klubova i prava igrača.

Paradoksalno je da ova ograničenja vrijede samo unutar Hrvatske. Amaterski igrači koji žele prijeći u neku drugu europsku ligu nisu suočeni s istim preprekama, jer im nije potrebna istupnica kluba", objašnjava Jurić koji je s tim problemom izašao i pred FIFA-u.

"HUNS i FIFPro zajedno su FIFA-i uputili prigovor u kojem mole nadležno tijelo FIFA-e da ispita ovaj slučaj, te da nakon toga zatraži od HNS-a način da korigira Pravilnik o statusu igrača i registracijama, tako da igrači amateri mogu slobodno prijeći iz jednog kluba u drugi klub tijekom cijelog trajanja registracijskih razdoblja propisanih od strane Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, konkretni koraci još uvijek nisu poduzeti te se ovo već alarmantno i neobjašnjivo stanje još uvijek nije promijenilo, a ovaj problem zahtijeva prioritetno rješavanje.

Usklađenje Pravilnika o statusu i transferima igrača s preporukama FIFA-e te pronalaženje ravnoteže između interesa klubova i prava igrača ključni su koraci prema poboljšanju ovog aspekta hrvatskog nogometa. Ovaj problem zahtijeva prioritetno rješavanje", zaključio je Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:23