StoryEditorOCM
Domaći nogometnevjerica na dravi

Otkrivena pozadina šokantne odluke u Osijeku: Evo zašto je Zoran Zekić dobio otkaz

Piše gradimir đukarić/SN
20. svibnja 2024. - 21:18

U nedjelju navečer Zoran Zekić je zajedno s igračima ispred Kohorte slavio pobjedu protiv Rijeke i plasman u Europu, a već idućeg jutra doznao je kako svoj ugovor s Osijekom neće odraditi do kraja.

- Nadam se da je ova sezona iznimka, da se više nećemo boriti za Europu, nego za više ciljeve - kazao je Zekić nedugo nakon trijumfa vrijednog europskih kvalifikacija.

A samo nekoliko sati kasnije saznao je kako ga borbi za te više ciljeve neće biti na klupi Osijeka. Naime, u idućoj sezoni Zoran Zekić neće biti trener momčadi iz Opus Arene! Sportski direktor Bijelo-plavih Jose Boto, koji je u ruke dobio kreiranje kompletne sportske politike počevši od Škole nogometa do najbolje momčadi, odlučio je kako će Osijek u novu sezonu krenuti s novim trenerom i odmah jutro nakon utakmice protiv Rijeke obavijestio Zekića o tome. Svoj drugi mandat na klupi Zoran Zekić će tako zaključiti idućeg vikenda u revijalnoj utakmici protiv Varaždina, čiji ishod ne odlučuje ni o čemu, i to godinu dana prije istjeka ugovora. Iz kluba nema službene potvrde o Zekićevom odlasku, a neće ga niti biti do završetka sezone kad Zekiću i službeno završava njegov mandat, pišu SPortske novosti.

Kraj Zekićeve priče u Opus Areni u neku ruku i nije iznenađenje, budući da su vijesti o njegovom odlasku s klupe po završetku sezone kolale već neko vrijeme, ali ostale su u dubokoj sjeni po Osijek neizvjesne završnice prvenstva. U međuvremenu je izgurao sezonu prema sretnom kraju. Uspio je podići momčad koja se u jednom trenutku našla u rupi, činilo se kako su stvari konačno sjele na svoje mjesto jer je u posljednjih osam utakmica ostvario šest pobjeda i doživio dva nesretna poraza (od Istre u utakmici koju je Osijek sat vremena igrao s igračem manje i Dinama na Maksimiru), u kojima Bijelo-plavi uopće nisu loše izgledali, a onda je izborio Europu koja je u jednom trenutku opasno "visila". 

image
Vlado Kos/Cropix

No, ni to ga nije spasilo. Boto je odlučio, klupski čelnici tu njegovu odluku i potvrdili, a o svojoj je odluci sportski direktor obavijestio trenera dan nakon što je ostvario zadani rezultatski cilj. Zekiću je tako ostalo za odraditi nekoliko treninga i još jednom voditi momčad prije nego što zaključi svoju drugu trenersku epizodu među Bijelo-plavima...

Zekić je preuzeo Osijek koncem listopada prošle godine u nezahvalnom trenutku kad su Bijelo-plavi bili na sedmom mjestu, što je najniža točka koju je momčad dotaknula ove sezone zbog čega je Stjepan Tomas i smijenjen. Ostat će upisan u klupskoj povijesti ne samo zbog dvije slavne pobjede protiv PSV-a, nego i kao prvi trener za čiji je dolazak Osijek isplatio odštetu nakon što je albanski Partizani obeštećen sa 100.000 eura. U pregovorima oko dolaska Zekić nije dodatno otežavao klubu koji se jesenas našao pred zidom. Neslužbeno smo doznali kako je zatražio tek tri plaće u slučaju prijevremenog rastanka.

Odluka da se sa Zekićem ne nastavi dalje najveća je odluka koju je Jose Boto donio u dosadašnjem mandatu na mjestu kreatora klupske politike. Do sada je formirao stručne službe - Englez Jamie Freeman, koji ima iskustvo rada u Watfordu i Twenteu, doveden je za šefa skautske službe, dok je u klubu od prije nekoliko dana Portugalac Alfredo Almeida, koji je prethodno radio u Benfici i Šahtaru na funkciji koordinatora u Školi nogometa. K tome je najavio velike promjene u najboljoj momčad te dolazak između pet i deset igrača u ljetnom prijelaznom roku (prvi je Marko Soldo za kojeg je Dinamu plaćeno 400.000 eura). A ti "rezovi" i promjene uoči novog klupskog starta uključili su, eto, i glavnog trenera, koji nije bio dio tih planova velikog redizajna Bijelo-plavih.

Odmah po dolasku Bota u Osijek činilo se, barem prema vani, kako su on i Zekić na istom tragu.

- Sretan sam što ja i trener imamo gotovo identične zamisli kako bi momčad trebala igrati. Za mene bi bilo jako teško raditi da se razilazim s trenerom u promišljanjima. Pokušat ću slikovito objasniti - lakše bih mogao raditi s Pepom Guardiolom nego s Diegom Simeoneom. Obojica su vrhunski treneri, ali meni je puno više razumljiv Guardiolin način rada. Razgovarajući sa Zoranom Zekićem, vidio sam da imamo sličan način razmišljanja kako bismo trebali igrati, a to mi olakšava u profiliranju igrača kakve želimo dovesti - rekao nam je Boto u razgovoru nekoliko tjedana nakon što je preuzeo funkciju prvog klupskog operativca.

U međuvremenu je očito došlo do razilaženja u toj mjeri da je sportski direktor odlučio posegnuti za novim trenerskim rješenjem za iduću sezonu. Već nekoliko mjeseci kasnije Boto je, naime, između redaka najavio ono što se u ponedjeljak ujutro i dogodilo, odnosno, rastanak sa Zekićem.

- Sjest ćemo s njim, razgovarati te vidjeti što nam donosi budućnost.

image
Josip Bandić/Cropix

A u toj budućnosti, sada je jasno, za Zekića nema mjesta na klupi Osijeka. Koliko je odluka o smjeni ispravna drugi je par rukavica jer ostvario je sve ono što se od njega tražilo - promovirao mlade igrače (Matković i Prekodravac su starteri), a istovremeno izborio Europu, što su bili imperativi koji su ispred njega postavljeni. Ali, ako već ništa drugo, imat će izvjesnu osobnu zadovoljštinu jer ovaj put Osijek, za razliku od svog prvog odlaska, napušta kao pobjednik. Njegov drugi mandat na klupi Bijelo-plavih sveden na brojke glasi ovako - vodio je 27 utakmica (iduća u Varaždinu bit će mu 28) u kojima je ostvario 12 pobjeda, a pritom je 6 puta remizirao i doživio 9 poraza. U prosjeku je osvajao 1,56 bodova po utakmici.

Osijek će, dakle, uskoro dobiti novog šefa struke i to već šestog (sedmog računajući Ivu Smoju, čiji je mandat na klupi bio sveden na samo jednu utakmicu) unatrag samo dvije godine nakon Bjelice, Pomsa, Perkovića, Tomasa i Zekića. Taj diskontinuitet struke konačno mora stati jer previše je bilo promjena da bi ih i momčad uspjela prihvatiti.

Kako neslužbeno doznajemo, u igri za Osijekovu klupu je nekoliko kandidata, a Jose Boto će konačnu odluku o tome tko će naslijediti Zekića uskoro donijeti jer iako aktualna sezona nije još ni završila, nova je već pred vratima. Sredinom lipnja Bijelo-plave će u pripreme za novu sezonu povesti novi trener, a neće biti iznenađenje ako to bude stranac. Vrijeme špekulacija oko toga tko će biti idući šef struke Bijelo-plavih od danas može početi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 11:03