StoryEditorOCM
Domaći nogometsudbo kleta

Karma je kuja, Daliću, od njega ste napravili ‘slučaj‘, a kada ste ga se riješili... Još samo da ga proglasite Beckhamom

Piše Pero Smolčić
16. listopada 2023. - 10:55

Eto, riješili smo ga se. Ionako je on neki 14., 15. igrač reprezentacije, neš‘ ti Livaje...

Bio je to otprilike sukus razmišljanja mnogih u Hrvatskoj nakon što se Hajdukov golgeter odlučio povući iz reprezentacije. Nismo stekli dojam da se itko posebno potrudio riješiti situaciju s Livajom nakon drame na treningu u Rijeci kada se hajdukovac verbalno obračunavao s provokatorom s tribina. Sve je to nekako išlo prema kulminaciji, do njegove odluke da Daliću kaže - zbogom.

Dojam je da je zbogom rekao Daliću, a ne reprezentaciji. Tako je nekako zvučala i objava Markove Iris.

- A šta, ako knjiga ima drugi dio - glasio je grafit kojega je Iris podijelila.

Dan nakon Markove objave bombardirala nas je PR služba reprezentacije galerijom fotografija s treninga. Svi nasmijani, usne razvučene poput Jokerovih u filmu u Batmanu. Emitirali su nam veliko zadovoljstvo i slogu iz svlačionice, entuzijazam pred utakmice u kojima su, osokoljeni recentnom poviješću, mnogi već upisali barem četiri, ako ne i svih šest bodova. Kad ono - čista nula. I od igre i na bodovnom kontu.

Aktualan je sada dokumentarac o Davidu Beckhamu na Netflixu. Nakon priče o njegovom početku i prvom potpisu za Manchester United slijedi drama, odnosno njegov suludi potez kada je s poda udario Argentinca Simeonea u utakmici osmine finala Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998.. Dobio je crveni karton i ostavio svoju momčad na cjedilu. Argentina je prošla dalje boljim izvođenjem jedanaesteraca, a Beckham je postao najomraženija osoba u Engleskoj.

Sve dok ga nije opet prigrlila njegova obitelj. Navijači Manchester Uniteda.

image
Henry Nicholls/Afp

Ako povučem paralelu s Livajom i Hrvatskom, ne bi me iznenadilo da se iz stožera Vatrenih prst u traženju krivaca za ovaj debakl uperi i u Livaju. Baš kao što se i engleski izbornik Glenn Hoddle nakon Francuske 1998. kući ‘prao‘ Beckhamom.

No, razlika je u tome što je Livaja napustio Vatrene tek nakon što je on ostavljen na cjedilu. Dalić se bahatio vjerujući kako će Tursku i Wales pregaziti kao plitak potok. Ma kakav Livaja. Ali prevario se. Hajdukovog su asa mnogi prokazivali kao ‘strano tijelo‘ koje ruši atmosferu u svlačionici Vatrenih, a vidimo da i bez njega ‘ne cvijeta cvijeće u njihovo poduzeće‘. Hrvatska nema tako širok igrački kadar da bi se olako odricala najboljeg igrača lige.

Bi li Livaja pomogao? Teško je tvrditi, ali to nikad nećemo saznati. Karma je kuja, rekli bi Englezi.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 18:58