StoryEditor

Ivo Mikuličin: Je li ‘slučaj Sosa‘ dobio nezaslužen publicitet? Nije bilo sličnih reakcija kad je Niko Kovač ‘zaobišao‘ Arijana Ademija

13. svibnja 2021. - 19:54

Pokojni šibenski urbanist inž. Ivan Medić - Medo nije bio samo poznat kao arhitekt slavne Draženove Šibenke, koji je u tajnosti uspio nagovoriti beogradskoga košarkaškog mangupa Zorana Slavnića Moku da se iz prve španjolske lige preseli na, dotad anonimni, Baldekin. Jednako je zapamćen po tome što je sva sportska zbivanja i ponašanja sportaša uspoređivao s privatnim životom, seksom. Da je Medo, kojim slučajem živ, nema sumnje da bi on priču „kako je mladi nogometaš Borna Sosa zajedno s roditeljima procijenio da mu je korisnije igrati za Njemačku nego za rodnu Hrvatsku“ objasnio na svoj način. U stilu „kako Sosa drži da je bolje oženiti bogatu udavaču nego djevojku u koju si zaljubljen od malih nogu“.

Takvo, hipotetsko razmišljanje došlo bi, nema sumnje, kao „kec na desetku“, kako običavaju govoriti naši istočni susjedi, aktualnom hrvatskom izborniku Zlatku Daliću. „Ja neću nikoga nagovarati ni moliti da igra za Hrvatsku. Meni je to čast, ponos i vrh moje sportske karijere“. Tako glasi SMS-poruka, koju nam je glavni kovač srebra iz ruske ravnice poslao u (polu)službenoj komunikaciji.

Dakako, vrijedi naći i precizan odgovor na pitanje „Tko ne govori istinu?“ Dalićev stručni stožer ili obitelj Sosa!? Koliko je bila intenzivna komunikacija oko pozivanja nadarenog nogometaša među Vatrene? 

- Sosi sam na vrijeme dao do znanja da je na širem spisku za Europsko prvenstvo. Imali smo i dogovor da zaigra u kvalifikacijskoj utakmici s Maltom, ali me izbornik mlade reprezentacije Igor Bišćan uvjerio da mu je potreban u važnoj utakmici s Englezima. A ja držim da su rezultati i dometi mlađih selekcija itekako bitni za hrvatski nogomet – pojasnio nam je Dalić.

Nije na odmet ni pitanje je li „slučaj Sosa“ dobio nezasluženo i neprimjereno veliki publicitet!? Nije ni slučajno bilo sličnih reakcija i toliko novinskih redaka, kad je bivši izbornik Niko Kovač, primjerice, prije Brazila ne baš mudro procijenio da su Mate Maleš i Ivan Močinić ispred Arijana Ademija, te ga (ne)izravno gotovo prisilio da odjene dres Sjeverne Makedonije. Za to se, kažu, čvrsti Šibenčanin odlučio u dogovoru s neizbježnim Zdravkom Mamićem, kojemu je, usput rečeno, Kovač kazao „da ne vidi Ademija kao svoj izbor ni u budućnosti“. Baš kao što vjerojatno, osim Babecove obitelji i Igora Bišćana, malo tko drži da mladi nogometaš Gorice treba imati prednost u odnosu na Šibenčanina Marka Bulata, za koga izbornik mlade reprezentacije privatno zbori „da ga uopće ne zanima“.

Spomen U-21 selekcije nas zapravo upućuje na bit problema u „slučaju Sosa“. Na pitanje je li mladi nogometaš Stuttgarta uopće bolji od dvojice Dalmatinaca koji igraju na istoj poziciji lijevog bočnog!? Od „hajdukovca na privremenom radu u Francuskoj“ Domagoja Bradarića i dinamovca Joška Gvardiola, koji će se, prema neslužbenim informacijama, gotovo sigurno naći na Dalićevom spisku za Europsko prvenstvo.

Ono „dvojice Dalmatinaca“ nije nimalo pogrešno, jer Gvardiolovi korijeni su vezani za Novigradsko more. Budući prvotimac njemačkog Leipziga na taj način predstavlja još jedan argument tezi o zadarskom zaleđu kao nepresušnom vrelu nogometnih talenata. Od Luke Modrića do Danijela Subašića, od Šime Vrsaljka do Joška Gvardiola… Kao „kontru“, za nas Dalmatince, bolnoj činjenici da nekadašnji prvoligaš Zadar trenutačno igra u Prvoj županijskoj ligi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 11:46