StoryEditorOCM
Domaći nogometPojilo se i popilo

Imotska krajina sprema feštu kakva se ne pamti, vrtit će se vol, stižu Buljan, Gudelj i Boban, ova priča je raritet

Piše Braco Ćosić
25. srpnja 2023. - 13:12

U osvit velike šezdesete  obljetnice utemeljenja nogometnog kluba “Mračaj” iz Runovića, kluba koji je sa svoga legendarnog igrališta Pojilo u nogometni svijet odaslao vrhunska nogometna imena, velikoga kluba iz maloga mista, kako mu tepaše, 3. kolovoza dogodit će se do sada neviđeni spektakl u Runovićima.

Riječ je o otkrivanju velikog panoa pod nazivom “Tri kapetana reprezentacije”. Možda će mnogima koji ne znaju povijest ovoga kluba biti nejasno što to znači. Tako malen, a tako snažan klub iz Runovića sigurno je ne samo naš, već i svjetski raritet. On je iz svojih redova iznjedrio čak tri kapetana nogometne reprezentacije.

Tri kapetana

Prvi je Ivan Iko Buljan, hajdukovac, reprezentativac koji je nosio kapetansku traku nogometne reprezentacije Jugoslavije, potom Ivan Gudelj - također hajdukovac i kapetan Jugoslavije da bi ovaj zlatni Mračajev trolist zaokružio kapetanskom trakom hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban.

I on je bio na putu u Split, prema Poljudu, no sudbina ga je odvela u Zagreb. Upravo njima u čast sportski entuzijasti iz Runovića uz podršku svoje općine,ali i mnogih Runovićana razasutih diljem Lijepe naše, pripremaju na Mračajevu igralištu otkrivanje panoa sa slikama legendarne trojke uz feštu koja će se pamtiti generacijama.

image

Ivan Gudelj i Stipe Pletikosa

Jakov Prkić/Cropix

- Svjetski, a naši, tako bih ja sažeo ovu priču o onome što nas čeka tamo početkom kolovoza - riječi su Joška Ljubičića, jednog kotačića u velikom stroju koji radi srcem i dušom za svoj klub i organizaciju.

- Poznato je da su NK Mračaj i Runović kolijevka nogometa Imotske krajine u kojem su stasali mnogi poznati nogometaši koji su pronosili i pronose slavu i kvalitetu nogometa diljem svijeta. Kao prava nogometna lokomotiva i perjanica razvoja nogometa u Imotskom kraju potakli su i druge sredine na osnivanje nogometnih klubova diljem naše lijepe Imotske krajine. Očekujemo dolazak velikih i poznatih nogometnih imena te bivših hrvatskih reprezentativaca koji će u sklopu programa odigrati i revijalnu malonogometnu utakmicu protiv odabrane veteranske ekipe Mračaja predvođenom Zvonom Bobanom. Ono što nas raduje, pokroviteljstvo proslave preuzeo je Hrvatski nogometni savez pa i oni dolaze u najjačem sastavu predvođeni uspješnim predsjednikom Marijanom Kustićem i najboljim hrvatskim izbornikom Zlatkom Dalićem. Vjerujte kada smo ih pozvali i objasnili našu nakanu jednostavno su kazali ‘dolazimo‘. Ono što je još zanimljivo u ovoj Mračajevoj priči, a možda mnogi nisu znali, Mračaj je iz svojih redova nogometnom svijetu podario i dva imena koja su u samom vrhu UEFA-e i FIFA-e.To je dakako naš Zvonimir Boban, a u FIFA-i je naš igrač Branimir Ujević - veli nam Joško Ljubičić

Primi i počasti

- Naša mala općina, naši ljudi iz mjesta odmah su se uključili u ovu organizaciju svjesni što ona znači ne samo za promidžbu Runovića, Imotske krajine, nego i Hrvatske. Tako mali klub, a toliko velikih nogometnih svjetskih imena. Za uzvanike se priprema bogata trpeza, a za sve ostale goste osim mnogih delicija peći će se vol. Svi dobronamjerni prijatelji sporta su dobrodošli, a ulaz je besplatan. Uostalom, to je naš runovićki moto, primi prijatelje i dobro ih počasti - riječi su agilnog načelnika općine Maria Repušića.

image

Ivan Buljan

Jakov Prkić/Cropix

Doznajemo da su organizatori poslali poziv i prvom čovjeku UEFE Aleksandru Čeferinu te da je on s radošću primio poziv, no prije preuzete obveze spriječile su ga u dolasku.No zato će se u Runovićima kako doznajemo naći prava elita nekadašnjih i sadašnjih nogometnih vedeta. Svoj dolazak su najavili Štimac, Bokšić, Šurjak, Mladen Mladenović, Skočić, Vejić, Mornar, Putnik, Rapaić, Vulić, Cukrov, Pletikosa, Jarni, Stanić, Asanović, Gabrić, Jurčić, Jurčević...

Mali Runovići i njihov veliki klub ovim će se činom zahvaliti trojici svojih izdanaka, Buljanu, Gudelju i Bobanu, a preko njih i čitavoj plejadi suigrača koji su poniknuli na igralištu Pojilo, a igrali ne samo u našim, već u inozemnim vrhunskim nogometnim klubovima. Ideja je zapravo da se i tom legendarnom igralištu da ime ‘Tri kapetana‘.

image

Runovici, 310309. Igraliste Mracaja. Prijateljska nogometna utakmica, Mracaj - Hajduk. Na fotografiji Torcida. Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:05